Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
icar

Pamântul in pericol?

Recommended Posts

Este un test și dacă se citește bine știrea, DART lovește intenționat asteroidul care in niciun caz nu are o traiectorie de impact cu pământul, vor să vadă dacă după impact se schimbă direcția sau viteza cu 1%, problema este sa nu cumva după impact sa ii imprime o direcție exact către Pământ. De multe ori trebuie să lăsăm natura să își urmeze singura cursul. Întrebarea este cum oare apare prima data  film despre o anumită situație și apoi apare chiar realitatea, vezi film cu virus, cu ideea de doborâre a turnurilor gemene...

Link to comment

Ma intreb ce viteza si ce masa trebuie sa aiba nava pentru a devia, util, un asteroid de citeva sute de tone si care "zboara"  cu citeva zeci de mii de km pe secunda.

 @yo9gcc, hai sa lasam teoriile conspiratiei in pace. 

Link to comment

Proiectilul va fi nava DART.
Si nu se schimba traiectoria la impact. Este redusa putin viteza asteroidului. Restul face Newton.

"It is estimated that the impact of the 500 kg (1,100 lb)[12] DART at 6.6 km/s (4.1 mi/s) [13][14] will produce a velocity change on the order of 0.4 mm/s, which leads to a small change in trajectory of the asteroid system, but over time, it leads to a large shift of path".
https://en.wikipedia.org/wiki/Double_Asteroid_Redirection_Test
 

Edited by Liviu.Mihaiu
Link to comment

Nu vad cum explozia ar putea incetini un asteroid. E ca si cum ai zice ca explozia unui cartus de vinatoare ar schimba viteza/schimba traiectoria unui autoturism. 

0,4 mm/secunda fața de 20.000 km/s....Nici macar nu as putea calcula un procent!

 

Link to comment

Nu este vorba de explozie.
DART se va lovi frontal cu asteroidul.
Diferenta de masa este foarte mare (vitezele sunt asemanatoare) dar masa si viteza DART sunt suficiete pentru a incetini asteroidul cu 0.4mm/s (din calculele facute pana acum).
Asta va face ca Soarele sa-i modifice in timp traiectoria, sa-l atraga spre el pentru ca a pierdut din forta centrifuga.

La fel de bine putea sa fie lovit din spate si atunci se departa de Soare si poate parasea sistemul Solar.
Este o idee interesanta. Nu seamana cu ce am vazut prin filme, devierea asteroizilor la impact, explozii.

 

 

 

Edited by Liviu.Mihaiu
Link to comment

În filme se trimit rachete nucleare sau echipe care forează şi detonează bombe în miezul asteroidului.Asta l-ar transforma dintr-un proiectil unic în mai multe proiectile mici, care pot afecta la fel de mult uneori Pământul, fiindcă nu toate vor arde în atmosferă.De aceea s-a studiat efectul devierii uşoarea a asteroidului de pe traiectoria care ar intersecta Pământul, iar pentru asta nu e nevoie de explozii puternice, ci doar de lovirea asteroidului cu mare viteză de un ,,impactor,, adică de un vehicul propulsat cu mare viteză.Testele balistice au arătat că asta ar avea efecte notabile, dar până nu o faci practic, nu te apuci să investeşti aiurea...

Link to comment

Ceva o fi calculat baietii, ca doar sunt lucruri testate deja.

Sigur paraseste sistemul solar? Mai degraba isi schimba orbita. Cred ca aia e si ideea. Sa rateze, daca mai e sa ne mai intalnim candva vom vedea peste 500 ani.

Pana atunci apar alte solutii, dar elforum ramane vesnic, se vor dezbate aici.

Link to comment

Nu, pamantul inca nu-i in pericol, cel putin nu in privinta unei amenintari din spatiu.

 

Si nu e vorba despre incetinire, masa in lipsa gravitatiei e irelevanta.

Este vorba despre deviere, se testeaza functionalitatea unui concept, daca se va reusi atunci se va putea dezvolta acest concept pentru ca atunci cand daca s-ar intampla sa se descopere un corp cu traiectorie care ar intersecta orbita pamantului, sa se devieze pe o traiectorie diferita.

Si cu cat impactul are loc la o distanta mai mare de pamant, cu atat mai putin va fi nevoie sa fie deviat, deci cu atat mai mari sansele de succes. 

 

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines