Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Bianca

Ce se intampla dupa montarea unei clapete antiretur?

Recommended Posts

Dupa experientele extrem de neplacute din primul an de locuit in noul apartament, avute cu scurgerea din bucatarie (bolboroseli ale apei, inundatie de la reful) si discutii fara solutie (aparent) cu administratia, instalatori, vidanjori, am montat o clapeta pe teava, sub chiuveta si credeam ca totul s-a rezolvat, dar, nu dupa mult timp, cand ne era lumea mai draga a revenit prima bolboroseala si alte cateva la interval de cateva zile. Intrebarea este ce se intampla? E posibil ca bolboroseala sa fie aerul impins in apa ce ramane nescursa pe furtunul flexibil? Clapeta nu se inchide etans? Cine a trecut prin asa ceva stie cat de traumatizanta e experienta de a sta cu frica in san in orice moment ca se poate confrunta cu o inundatie. Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Dacă ţeava coloanei de canalizare pe care sunteţi conectat se înfundă frecvent din cauza unor deficienţe constructive sau vecinilor care aruncă tot felul de mizerii care grăbesc fenomenul, nu vă va ajuta prea mult clapeta, fiindcă ea împiedică doar refluxul, dar odată ce coloana se înfundă la debite mari, aerul de deasupra lichidului trebuie să iasă undeva şi va ieşi prin sifoanele chiuvetelor conectate.Clapeta poate bloca refluxul apei reziduale, dar aerul nu-l poate bloca....

Link to comment
Share on other sites

Acum 59 minute, Bianca a spus:

Intrebarea este ce se intampla? E posibil ca bolboroseala sa fie aerul impins in apa ce ramane nescursa pe furtunul flexibil? Clapeta nu se inchide etans? 

Pot fi mai multe cauze, sau doar una din ele. Pe traseul (de regula) de 50mm de la bucătărie, pe tronsoane fără panta suficienta, se coagulează grăsimi, sub forma unei gelatine. Se curata acele tronsoane măcar odată la 2 ani. Supapa de sens este de fapt o clapeta de sens, și aia închide mai bine, cu cât presiunea inversa e  mai mare. Acea bolboroseala nu are forță sa închidă etanș clapeta si de aia mai scapă, plus ca se mai depune și pe scaunul ei de etanșare mizerie, care contribuie la o etanșare proasta. Și acum motivul principal pt care apare acea bolboroseala... sunt gospodine mai sus de tine care folosesc detergent de vase în exces când spala în chiuveta. Când scoate dopul și da drumul la apa, pe țeavă se formează multă spuma, care se comporta ca un dop. Cumulat și cu apa de la alți vecini, se aplica presiune pe acea masa de spuma, si aerul o ia pe calea de minima rezistenta. Dacă țeava din subsol e plina cu gelatina și ce a rămas liber este plin cu spuma, ghici unde se va propaga apa și aerul de pe coloana? Ai ghicit, în chiuveta ta de la parter, unde barboteaza apa din sifon. Acum cu gelatina de pe țevi o mai rezolvi cumva, se demontează țeava, se scutura și iese, dar cu vecinele care toarnă detergent în prostie pe instalație nu prea ai ce face. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines