Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
yo8tot

Receptor HF home made

Recommended Posts

      Recent am facut rost de cateva filtre cu cristal de 100.2MHz si mi-a venit cheful sa fac o superheterodina cu dubla schimbare. Asta nu inseamna ca am sa termin neaparat proiectul dar cel putin se anunta niste nopti interesante. Planul general este sa folosesc filtrul de 100.2MHz pe post de roofing filter. A doua frecventa intermediara va fi de 200kHz. Din cauza ca am mai multe filtre MF200 pentru USB, LSB si AM. Primul mixer va fi un RAY-3 iar al doilea un SRA-3H

     Ca sa izolez primul mixer de filtru m-am gandit sa folosesc un PHA-102+. Nu are cel mai bun input RL sau reverse isolation dar are un IP3 cosmic. Nu mi-e clar inca cu ce sa amplific VFO-ul pana la 23dBm pentru primul mixer. M-am gandit la doua THS3491 in paralel dar nu cred ca pot sa scoate 18Vpp cu distorsiuni decente.

    Oricum nimic nu e batut in cuie. Fiecare etaj va fi intr-o cutie separata cu mufe SMA. Ca sa le pot schimba dupa pofta inimii. Orice sugestie e binevenita.

20211105-115546.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

23 dBm este aproximativ 9 Vpp. Poți folosi un etaj final dintr-un amplificator CATV ( sau amplificatorul complet). Tipic are 30-36 dB câștig, 126 dBuV la ieșire cu 2 semnale și IMD3 mai bun de 60dB

Link to comment
Share on other sites

Este 9Vpp dar TSH3491 are impedanta mica la iesire. Ca sa o urc la 50ohmi se pierde cam jumatate din amplitudine. 

    Cum arata un amplificator de asta? Eu stiu doar cutiile acelea de pe stalpi.

Link to comment
Share on other sites

Modul hibrid, mai trebuie o sursă de 24 V, câteva condensatoare și un radiator

https://www.nxp.com/products/no-longer-manufactured/750-mhz-19-4-db-gain-110-channel-catv-amplifier-module:MHW7185C

Amplificator complet (ca să vezi dimensiunile):

https://www.mondoplast.ro/Amplificator-CATV-hybrid-860MHz--30dB-nextraCOM-LH-8630RWA-pg_ft-2550

S-au dat jos cu miile în toate rețelele CATV odată cu trecerea pe fibră optică, ar trebui să găsești unul la bani de o cafea.

Link to comment
Share on other sites

      M-am uitat in fuga la specificatiile unor amplificatoare CATV dar se pare ca nu se apropie nici unul de 23dBm. Cel de la Mondoplast vad ca scoate 100dBuV nominal care inseamna -7dBm. Iar la modulul acela de la Philips ... nu pricep ce nivel maxim scoate. In CATV mi se pare ca au un mod bizar de a da specificatiile. Apare mentionat un 44dBmv/canal. Adica -3dBm pe canal sau ce o mai fi si aia. Oricum am sa mai caut. Amplificatoarele astea vad ca erau pentru blocuri. O sa caut unul pentru tot cartierul :) 

  

1 oră în urmă, yo2mhj a spus:

Am modulul complet

E vorba de filtrul de 100.2MHz? Din ce aparat provine? Cu ce mixer era folosit?

Link to comment
Share on other sites

O sa caut diseară modulul și ii fac poze, mixerul este o cutie paralelipipedica cu mufe sma(cred) inițial am crezut ca este releu coaxial, HI. 

Modulele le-am primit de la club, acolo au ajuns de la o fosta unitate militara, am înțeles ca erau din ceva receptoare, R2500, R2501... Proiecte românești de înainte de 1989..

Link to comment
Share on other sites

Cand un receptor este foarte sensibil, vorbitorii de limba lu' Șecspir zic despre el ca ar fi "a hot receiver". Receptorul acesta sigur o sa fie un "hot receiver" chiar si la propriu si cel putin front-endul chiar va fi fierbinte: m-am uitat acum de curiozitate si am observat ca un singur PHA din acela consuma taman cat consuma un intreg transceiver KX-3 la receptie (cu tot cu DSP, display, etc., complet in functiune)!

 

Acum 2 ore, yo8tot a spus:

  Nu mi-e clar inca cu ce sa amplific VFO-ul pana la 23dBm pentru primul mixer. M-am gandit la doua THS3491 in paralel dar nu cred ca pot sa scoate 18Vpp cu distorsiuni decente.

 

Eu as folosi fie un push-pull de 2 MMIC-uri di acelea mai serioase (chiar si aproape de punctul lor de compresie), fie un etaj de semnal mic (chiar si cu MMIC) urmat de un etaj  push-pull amplificator de putere de banda larga (care banda 100-130MHz nu este chiar o banda larga...) facut cu tranzistoare discrete.

 

Distorsiunile acelea "decente" pot sa nu fie chiar atat de problematice atata timp cat semnalul furnizat este simetric pastrand simetria functionarii mixerului, ba am vazut cazuri in care mixere dublu echilibrate pasive cu diode de dinamica mare erau comandate cu semnal dreptunghiular furnizat direct din etaj cu cuplaj in emitor si iesiri diferentiale. Iar in privinta simetriei, amplificatoarele de banda larga cu structura push-pull pot fi avantajoase fata de cele paralel; pacat ca mixerele alea nu au totusi conexiuni independente trase la pini si care astfel sa fi permis conexiune simetrica la intrarea OL.

 

Ca VFO, la ce anume te-ai gandit?

 

Acum 1 oră, costi_b a spus:

23 dBm este aproximativ 9 Vpp. Poți folosi un etaj final dintr-un amplificator CATV ( sau amplificatorul complet). Tipic are 30-36 dB câștig, 126 dBuV la ieșire cu 2 semnale și IMD3 mai bun de 60dB

 

Acele performante de IMD3 obtinute printre altele si datorita tensiunii mari de alimentare (28V) si consumului (de vreo 10W!!!) si disipatiei mari a modulului, sunt inutile in aplicatia de amplificare a semnaluui LO.

 

  

Acum 42 minute, yo8tot a spus:

      M-am uitat in fuga la specificatiile unor amplificatoare CATV dar se pare ca nu se apropie nici unul de 23dBm. Cel de la Mondoplast vad ca scoate 100dBuV nominal care inseamna -7dBm. Iar la modulul acela de la Philips ... nu pricep ce nivel maxim scoate. In CATV mi se pare ca au un mod bizar de a da specificatiile. Apare mentionat un 44dBmv/canal. Adica -3dBm pe canal sau ce o mai fi si aia.

 

Acelea-s conditile specificate pentru o anume masuratoare din tabel, iar 44dBmV (-3dBm cum zici tu) pe canal, poate insemna un nivel PEP la iesire mai mult decat respectabil de vreme ce sunt destinate a lucra simultan cu semnalele a peste 100 de canale TV in conditii de liniaritate foarte buna.

Ia uita-te de curiozitate la ce tensiune trebuie alimentat, cam ce putere absoarbe din alimentare si trebuie sa disipe: nu a fost  astfel facut doar pentru a scoate la iesire numai acei -3dBm care reprezinta ...o jumatate de miliwat!

.

 

Link to comment
Share on other sites

Mersi pentru poza. Acum am vazut si cine e producatorul filtrelor. Modulul o fi dintr-un R250x? Ca o paranteza, cautand informatii despre R2500 am dat peste cartea "ELECTRONICA ROMANEASCA - O ISTORIE TRAITA" Nu stiam de ea. Interesanta carte.

20211105-213856.jpg

 

@Traian B

La PHA-102 imi place cum incepe datasheetul:image.png.e56bb2164d746ae69afd7b2a02d8dcec.pngTreaba-i serioasa pe aici 

Acum 6 ore, Traian B a spus:

Ca VFO, la ce anume te-ai gandit?

Ma gandeam la HP8642A sa il trag de sub masa si sa ii pun picioarele. Ca poate asa o sa stea vertical pe podea. 

Daca receptorul ajunge la ceva de pus in cutie atunci aici este un DDS cu AD9910 de 600MHz si 1.5Gsps pe care am pus ochii mai de mult. E facut in Ucraina si vad ca este destul de popular. Pare mai de calitate decat DDS-urile chinezesti. Sau daca nu, atunci un clasic SI5351 care da direct semnal dreptunghiular. Parca era ok la phase noise. 

 

Mi-am adus aminte ca acum 2 ani am facut chestia asta. Initial era un amplificator cu un mosfet dublu de microunde de putere care a pocnit instant din prima secunda in ciuda precautiilor mele paranoice ( curent limitat, subvoltat,  reactie negativa serioasa etc )

20211105-213122.jpg

 

Dupa aia a devenit un push-pull cu doua MRF5003. Dar nu imi mai aduc aminte deloc ce performante avea. O fi amnezia post covid image.png.13ac3b8acebafdaad4ddb6fe20081a3f.png

Mai vad si doua transformatoare TT4-1A la intrare si iesire. Daca am timp in uichined il modific pentru frecvente mai mari, sa vad cum se comporta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by yo8tot
Link to comment
Share on other sites

Buna abordarea, desi un pic exagerata, dar luati asta doar ca o opinie. 
Am si eu ceva asemanator, doar ca cele 2 Fi difera....prima e pe 10,7Mhz, a doua pe 455Khz. ARF si mixer in comutatie cu BF963, recomand din pura realitate, desi am folosit si MGF4919G cat si MMIC-ul  SPF4059Z. 

BF963 e o tetroda ce suporta un curent destul de mare, iar ptr " necredinciosi " se pot pune 2-3-5 in paralel, adica unul peste altul, pin la pin.  

Una peste alta, ca o concluzie, setupul de mai sus a rezistat fara IMD chiar si la cativa metri de o antena emitatoare a 600W. 

 

Mult suucces ! Chiar se merita

Link to comment
Share on other sites

Astazi am desenat schema amplificatorului de mai sus:

Image-5-1.png

L-am modificat sa mearga in intervalul 70-100MHz. Modificarile principale au fost bobinele L1 si L2 din drena tranzistorilor. Am ales numarul de spire in asa fel incat bobinele sa aiba impedanta maxima pe la 85MHz.

image.png

20211114-160411.jpg

 

      Transformatorul de la iesire este 2:1 (2sp - 1sp) pe un miez binocular din material 43. L-am masurat separat si functioneaza ok. Transformatoarele initiale de la Minicircuits sunt cam firave. Transformatorul de la intrare este de tipul TTWB1015LD cu raportul 1:1.5

     La un prim test spre surpriza mea amplicarea este maxima pe la 30MHz! 

image.png

Daca scad putin reactia negativa eliminand R3 si R9 amplificarea creste cu ~2dB. La iesire cum se vede si in schema am pus un atenuator de 6dB.

image.png

Amplificatorul a fost alimentat la 11V cu fiecare tranzistor polarizat pentru 100mA. Deocamdata sunt multumit ca functioneaza. Pentru ca dimineata am ars doua MRF-uri din cauze electrostatice si inca unul din cauze necunoscute. Asta inainte sa adaug 10Ω in poarta tranzistorilor. Urmeaza sa il ajustez sa faca ce vreau eu.

 

Ca plan de rezerva am pescuit de pe Ebay niste BGY88. Cu un consum de 320mA la 24V am asteptari mari de la ele.

 

 

Edited by yo8tot
Link to comment
Share on other sites

La 05.11.2021 la 19:23, yo2mhj a spus:

http://imgur.com/a/ObYdoy3

Asa cum am promis, modulul cu pricina. 

Par a fi doar componente românești, din perioada interzicerii importului de piese. 

 

Da, trista perioada a fost aceea si multi au trebuit sa se zbata atunci din cauza respectiva... TNX pentru poza. Parca pe undeva prin YO2 au fost niste receptoare R-2502, aparusera si pe la anunturi... stii ceva, mai sunt prin zona, foloseste cineva?

Am si eu un filtru din acela, dar despre care am un semn de intrebare, respectivul exemplar avand o caracteristica anapoda (IL si flancul superior sunt ok, insa flancul inferior e trist). Acele filtre sunt fabricate de Snelgrove. Filtrul utilizat de YO8TOT este alt model, mai mic ca dimensiuni si (pare ca) este fabricat de Plessey.

Pe mixerul acela scrie ceva?... sunt curios ce or fi pus ai nostri acolo...

 

 

Link to comment
Share on other sites

La 05.11.2021 la 22:21, yo8tot a spus:

Mersi pentru poza. Acum am vazut si cine e producatorul filtrelor. Modulul o fi dintr-un R250x? Ca o paranteza, cautand informatii despre R2500 am dat peste cartea "ELECTRONICA ROMANEASCA - O ISTORIE TRAITA" Nu stiam de ea. Interesanta carte.

20211105-213856.jpg

 

Mda, interesanta cartea si buna de citit ce catre cei mai tineri ce nu au prins acele vremuri.

Link to comment
Share on other sites

Pe mixer nu scrie absolut nimic.. 

Citind pe aici mi-am dat seama ca este un mixer, nu ma pot lauda ca am experienta în acest domeniu. 

La radioclub, la YO2KAR a fost pus la vânzare la preț modic(500lei)acum ceva timp un R2502, nu știu dacă era funcțional și cine l-a luat. 

Dacă sunteți interesat, domnule Traian, cu drag va trimit modul, la mine o sa facă praf și este păcat sa îl fac bucăți. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines