Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Plita electrica Beko inductie cu Protectie diferentiala


Adrian M

Recommended Posts

Buna ziua,

Prin prezenta postare incerc sa inteleg daca problema cu care ma confrunt este cauzata de aparatul electrocasnic in sine sau de modificarile pe care le-am adus recent tabloului electric. Voi incerca sa fiu cat de succint posibil cu problema mea.

Undeva in iunie a.c. am achizitionat o plita electrica cu inductie Beko, avand urmatoarele specificatii tehnice, pentru care au functionat foarte bine toate cele 4 ochiuri cat timp am folosit tabloul electric vechi (cu sigurante manuale, ceramice, de 16A, pe fiecare faza). De mentionat ca plita poate fi folosita fie pentru un bransament trifazic sau unul monofazic, in cazul meu, avand trifazic, circuit separat pentru aceasta cu cabluri de 2,5 mm, am ales sa o conectez direct, folosindu-ma de doua faze, iar pe cea de-a treia transformand-o in nul.

De curand, am schimbat tabloul electric cu unul modern, iar in noua configuratie, cele doua faze care imi deserveau plita, am ales sa le distribui pe un sir de sigurante automate ABB, curba B de cate 16A, precedate, fiecare dintre ele, de un disjunctor diferential RCBO, curba B 16 de 30 mA. Pe fiecare dintre cele doua faze folosite de plita, mai sunt si alti consumatori (nu stiu daca are vreo importanta). Problema pe care am observat-o este aceea ca in momentul folosirii oricarui ochi din partea dreapta, independent de folosirea sau nu a unui ochi din partea stanga, diferentialele de pe cele doua circuite (RCBO), declanseaza, fara ca sigurantele corespunzatoare celor doua faze sa se fi declansat. Nu stiu daca explicatia mea este pe intelesul celor de aici, cu atat mai mult cu cat nici nu am pregatire de specialitate, avand doar cunostinte generale de electricitate.

Am reusit sa gasesc tot aici un thread similar, insa nu imi este foarte clar care a fost rezolutia, de aceea incerc sa obtin un pic de ajutor pentru a intelege daca problema este legata de aparat in sine (care este nou) sau de modul in care am distribuit sigurantele aferente conexiunii plitei la reteaua electrica.

Multumesc anticipat tuturor celor care vor sa ajute.

Adrian

Link to comment
  • Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nu trebuia să puneţi diferenţiale pe fazele care alimentează plita cu inducţie.Asta fiindcă plita cu inducţie are un filtru EMI capacitiv care închide nişte curenţi către împământare, lucru care cumulat cu alţi curenţi reziduali de la alte aparate similare duce la acţionarea protecţiei diferenţiale.Siguranţa diferenţială o pui de obicei pe circuitul maşinii de spălat şi la priza din baie, atât.Acolo e riscul cel mai mare de electrocutare în casă.În rest trebuie să ai împământare la toate prizele şi e absolut suficient.

Aţi mai avut cumva un cont anterior Elforum pe nickname ,,stereobit,, ?

Link to comment

Multumesc pentru raspuns. Nu, nicio legatura cu acel nickname.

Ca sa inteleg, ar trebui sa mut acele circuite, aparte de separatia realizata pentru circuitele individuale unde se afla diferentialele RCBO?

De mentionat ca pe general, am un diferential de 25A RCCB. Poate fi si aceasta o problema?

De asemenea, ati atins un punct valid: impamantarea, care nu exista, iar pentru asta folosim un releu de monitorizare a fazelor trifazic de la Sinotimer.

Multumesc anticipat.

Adrian

Link to comment

Nu stiu de ce simt nevoia sa ma bag si eu in seama dar adaug si eu: pentru plita se face un circuit separat, cu siguranta dedicata, Validae a explicat absolut tot ce trebuia in legatura cu curentii reziduali, etc. O sa adaug un lucru care este cel mai important in absolut orice instalatie electrica casnica (nu industriala gen IT, etc): Cel mai important conductor intr-un circuit si esential pe deasupra este conductorul de nul de protectie, adica impamantare, si o priza de pamant buna, ca in cazul unui defect tensiunea periculoasa fie ''pusa'' la pamant !!!!  Este protectia la atingerea directa, dar in cazul de fata este la atingere indirecta, datorita inaccesibilitatii operatorului uman la partile energizate cu potential electric periculos pentru om. Eu as recomanda un electrician competent (nu neaparat autorizat) care dupa montarea acestei plite, inainte de a pune circuitul sub tensiune, sa faca doua teste esentiale: rezistenta de izolatie si impedanta buclei de defect. Eu nu energizez niciodata circuite fara minimum testul de izolatie si cea a impedantei buclei de defect. in ultimul test se determina si rezistenta prizei de pamant. acum o sa explic de ce: daca impedanta buclei de defect este prea mare , siguranta automata nu va decupla in caz de defect (caz catastrofic) sau va decupla prea tarziu, si atunci exista pericol de foc sau electrocutare. De aici corelam si curba de raspuns a sigurantei conform impedantei, si mai ales daca avem consumatori inductivi cu curenti de pornirte mari ( aici nu este cazul). Plita are deja un filtru EMI, dar acesta nu este soft start, dar electronica din ea are soft start. Tot ce depaseste 300W sarcina inductiva, in aparate de regula are soft start. ma refer la aparatele mai noi, nu la cele vechi. Si as putea continua dar sunt prea multe de explicat (meseria de electrician nu consta in pus sigurante in tablou ca Tonita sau Luchian si tras fire prin pereti, si dimensionari empirice). Ca sa nu mai vorbesc de factorul de putere in cazul sarcinilor inductive....... P= U x I x Pf (monofazat)  si P= U x I x Pf x radical din 3 (trifazat) ...   Calculul circuitului si al dimensionarii sigurantei se face si el dupa alta formula, inclusiv se iau in calcul toti factorii, si mai ales distanta, sectiunea conductorului, etc ...  Ar mai fi mult de scris .... Totusi, repet, esentialul l-a prezentat Validae ( Vali, nu vreau sa te perii ca nu-s genul, doar evidentiez faptul ca ai scris corect ce era de scris)

Link to comment

Mulțumesc amândurora pentru explicații și recomandări. Încă de la început am menționat că nu sunt electrician, însă înțeleg principiile de bază ale electricității, ca subdisciplină a fizicii. De asemenea am înțeles de la bun început că ideal era să am împământare și separația nulului de lucru în tabloul general și probabil aș fi implicat fără probleme un electrician competent, referit în postarea precedentă. Problema este că plita în discuție este folosită în instalația unei case aflate într-o țară în care împământarea nu reprezintă un standard/obligație, deși vorbim de o societate la care, noi românii, ne uităm cu administrația datorată civilizației. Singurul lucru opțional este un RCD, nici măcar RCCB. 

Ca atare, așa cum am menționat, pentru a evita situația în care furnizorul întrerupe nulul, am montat un releu de monitorizare a fazelor (branșament trifazic). 

Revenind la subiect, am înțeles explicațiile, au sens și voi face modificările în tablou corespunzătoare recomandărilor de mai sus. Ce însă tot nu înțeleg este de ce nu se declanșează (sau anclașază) RCBO urile atunci când partea stângă a plitei noi este folosită, ci doar pe partea dreapta. Să înțeleg că acel filtru există doar pe acea parte? 

 

Mulțumesc încă o dată. 

Adrian 

Link to comment

Filtrul este pentru toate cele 3 faze. In cazul de fata masuratori ale plitei, si apoi teste la RCBO (care este tetrapolar ).

 

Ca fapt divers pentru multi electricieni care au lacune (nu ma refer la cineva specific): Siguranta din tablou protejeaza circuitul, si NU aparatul!!!  Circuitul se dimensioneaza in functie de puterea absorbita de sarcina !!! 

Link to comment

Nu stiu daca am inteles, pentru ca:

1. plita foloseste doar doua dintre cele 3 faze

2. folosirea partii drepte declanseaza cele doua RCBO-uri (bipolare) de pe ambele faze, independent de folosirea partii stangi a plitei.

Probabil ceva imi scapa din explicatie.

Multumesc din nou,

Adrian

Link to comment

Fotografie cu tabloul, sper ca este vizibila, iar mai jos explicatiile:

https://photos.app.goo.gl/29dVaisTGUjz8w7F7

De la randul de jos si de la stanga la dreapta:

primul este un RCCB tetrapolar, folosit ca general, apoi, avand in vedere ca acesta nu ofera protectie termica, un MCB tetrapolar, urmat de acel releu de monitorizare a fazelor de la Sinotimer STVP-936 de 50 A. Pana aici tot ce vine de la tabloul general trece si prin cele trei, inclusiv nulul de lucru. Apoi, nulul l-am dus intr-o bara de la partea inferioara a tabloului de unde am distribuit nulul catre toate sigurantele individuale. 

Randul de la mijloc, MCB tripolar, care alimenteaza unitatile interioare si exterioare ale unei pompe de caldura, urmate de un RCBO bipolar si 7 sigurante individuale de 16A, printre care la nr 23 se afla o faza a circuitului care merge catre plita si nulul acesteia. Acest circuit era deja cablat cu cablu litat de 2,5 mmp, nu am adus nicio modificare. 

Ultimul rand, cel de sus, este deschis de asemenea de un RCBO, alimentat si el din una dintre cele 3 faze, care precede 9 sigurante individuale (1P+N), printre care si cea de a doua faza folosita de plita electrica. 

Mentiuni: toate sigurantele sunt curba B, curentul de rupere 4,5KA, cel de defect, pentru diferentiale de 30mA, RCBO-ul este de 25A, iar RCCB-urile si MCB-urile sunt de 16A.

Sper ca are mai mult sens nelamurirea mea.

Multumesc,

Adrian

Link to comment

   Practic acolo sunt doi consumatori de 230 VAC, care pot fi conectati  in paralel din aceiasi faza sau  separat din faze diferite, ca diferentialul sa nu declanseze trebuie ca suma vectoriala a curentilor prin poli releului diferential trebuie sa fie egala cu 0 A, la dumneavoastra  "nulurile" celor doua circuite se inalnesc dupa diferentiale si din acest motiv conditia ca diferentialul sa nu declanseze nu se mai respecta avand in vedere ca pe circuite mai aveti si alti consumatori, solutia este sa utilizati un cablu separat pentru plita si sa utilizati un releu diferential adecvat ( unul cu 3 poli la care conectati si nulul pe un pol ).

Link to comment

Instalatia utilizeaza nulul de lucru ca nul de impamantare (asa este la ei), pentru cazul in care nulul se intrerupe are un dispozitiv care deconecteaza fazele, deci in tablou avem nulul de lucru care trece prin sigurante si diferentiale pentru fiecare circuit si acelasi nul ajunge direct ca nul de impamantare la consumatori, sper ca s-a inteles ca se foloseste nulul de lucru ca nul de impamantare, in concluzie exista protectie.

Link to comment

Multumesc pentru "inputuri". Am mentionat ca impamantarea nu reprezinta un standard (probabil se bazeaza pe faptul ca nu prea sunt cabluri aeriene), tocmai de aceea, acelasi domn Stefan, care intretine canalul de youtube mai sus mentionat, mi-a recomandat un releu de monitorizare a fazelor, ceea ce am si facut. 

Am inteles si explicatia cu suma nulurilor si fazelor pe un RCBO si are sens, numai ca eu NU am modificat (ar fi si greu) sau intervenit in vreun fel in modul in care circuitul plitei a fost configurat, asa ca pentru cui i s-a parut mai greu de urmarit prima postare, reiau: 4 fire de 2,5mmp de la tabloul din casa pana la priza folosita de plita (initial erau 3 faze si nulul/impamantarea comune, ulterior una dintre faze a fost transformata in nul, pentru ca asa arata schema de conectare a plitei).

Voi incerca doua variante:

1. cu un MCB tetrapolar (stiu ca imi trebuie tripolar dar asta am), prin care sa alimentez plita dupa RCCB

si daca tot declanseaza

2. acelasi MCB alimentat inainte de RCCB (desi, sincer mi se pare periculos pentru situatia in care furnizorul intrerupe nulul de lucru.

Revin cu feedback.

Multumesc,

Adrian

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines