Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
dan_ancuta

Incinta acustica Visaton Starlet, fara difuzoare...incerc restaurarea ei cu difuzoarele din dotare!

Recommended Posts

Buna ziua,

am 2 incinte acustice Visaton Starlet, dar fara difuzoare si fara filtre (din pacate). Vreau sa construiesc "ceva" in incintele acestea, mai ales ca arata ok ca si aspect.

Acum vine dilema: am la dispozitie (din colectia personala), mai multe difuzoare, cele de basi (am originalele) Visaton W200S dar am si Vifa P21WO-10-08 pentru frecvente joase, pentru frecvente medii am Vifa P13MG-02-08, Seas H304 76MF-08, Celestion Truevox TF0510 iar pentru frecvente inalte am Morel MDT32S, ScanSpeak Discovery D2608/913000. Am achizitionat si nistre filtre Visaton HW 3/120 NG pentru 8ohmi cu frecventa de taiere 800Hz/5000Hz 12dB/octava, 3 cai.

As monta in incintele acustice Vifa P21WO-10-08, Vifa P13MG-02-08 si ScanSpeak Discovery D2608/913000.

Ce spuneti, este o buna alegere?

Link to comment
Share on other sites

Puteți încerca și varianta dvs. sau puteți face exact boxele cum le-a gândit producătorul (cu W200 pe partea de joase). Filtrele sunt apropiate de cele originale (taie pe bas un pic mai sus).

 

Dacă vă deranjează Peerless D2608 și vreți să scăpați de ele să mă anunțați. :)

Link to comment
Share on other sites

La 14.10.2021 la 14:11, dan_ancuta a spus:

....  Ce spuneti, este o buna alegere?

Ati facut calculele si simularile pt comportamentul difuzoarelor de bas in volumul respecticv ?  Daca da, era bine si normal sa postati si rezultatele.

Ati verificat "inchiderea" basilor cu mediile din lista ?  Si a mediilor cu tweeterele ?

Eu as fi abordat filtrele dupa ce decideam ce difuzoare voi folosi; o taiere la 5khz pt tweeterul SS mentionat este absolut exagerat.

Link to comment
Share on other sites

Calcule si simulari nu am facut inca si sincer sa fiu nici nu stiu exact ce program sa folosesc fiindca sunt mai multe pe internet, fiecare e laudat in felul sau (nu am experienta si imi va lua ceva timp pina ma voi obisnui sa folosesc un astfel de program), am citit doar foile de catalog ale difuzoarelor respective (m-am uitat pe diagramele cu caracteristica de frecventa/sensibilitate acustica), astfel incit sa ma asigur ca frecventa de taiere a filtrelor "pica" in banda de frecvente reprodusa si nu in afara caracteristicii de frecventa. Filtrele le-am avut prin casa, la fel puteam sa construiesc un filtru dupa vreun program de calcul filtre incinte acustice de pe net (nu stiu de ce dar parca nu prea am incredere in acele programe fiindca incercand sa calculez un filtru pe frecventele celui de la Visaton, mi-au iesit cu totul alte valori la bobine si condensatori). Poate imi recomandati si mie un program serios cu care ati construit si filtre functionale (nu doar simulari).

Mediile le-am ales dupa ce am ascultat niste ore, prin filtru, pe 2 amplificatoare (un NAD 3020i si un Luxman L-235), acestea le-am avut la indemina, restul sint pe rafturi, prin casa. Am concluzionat ca Vifa P13MG-02-08, suna cel mai neutru, pe tot felul de genuri muzicale. Semnalul audio provine de la un DAC Topping D50s, din computer, formate .flac; .ape; .aac. Pentru acest model de difuzor, pe net nu gasesc decit datele unui frate de-al sau si anume Vifa P13MG-00-08 si acesta are o sensibilitate acustica de 88dB (1W,1m). Aceeasi sensibilitate acustica o are si Visaton W200S (tot 88dB la 1W,1m).

Inaltele Morel MDT32S (au 90dB la 1w,1m) iar ScanSpeak Discovery D2608/913000 au chiar mai mult, adica 91dB la 1W,1m si probabil va trebui adugata o rezistenta serie (L-pad) in filtru, pe partea de frecvente inalte pentru a scadea din presiunea acustica acei 2-3dB diferenta fata de medii si joase.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines