Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Carcasa DIY Homemade Alex Amplificator Clasa A

Evaluează acest subiect


alexy

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 204
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut. Pentru imbinari in locul barei de aluminiu care este extrem de scumpa am folosit profile de aluminiu extrudat 2020 (20mm x 20mm). Se gasesc profile cu diverse dimensiuni (1515, 2020, 3030, etc) destul de usor pe ebay, aliexpress, olx si alte magazine asemanatoare sau de specialitate.

Link spre comentariu

Puntea termica dintre cele doua radiatoare de pe fiecare latura (eu asa am înteles, ca vor fi câte doua radiatoare pe fiecare latura) trebuie sa fie frezata plan (eventual si radiatoarele). Eu în asemenea situatii, când trebuie sa fac radiatoare din bucati, folosesc radiatoare cu talpa subtire si le unesc cu o placa mare, cât ambele radiatoare, din aluminiu moale. Pe aceasta placa montez tranzistoarele de putere. În nici un caz nu folosesc dural, acesta conduce caldura mai putin bine decât aluminiul pur. Si nici nu se "muleaza" asa bine pe radiatoare.

Ce amplificator e asta de fata? Ala al lui xrk?

Link spre comentariu
Acum 11 ore, sesebe a spus:

Și vei obține un amplificator cit un dulap ce papa cit un calorifer electric facind cam tot atita căldură, și nici măcar nu vei avea suficienta putere pt un chef (poate unul micuț), iar la un dublu blind test majoritatea ascultătorilor nu vor putea face diferența între el și o clasa D bine făcută ce-i cit un pachet de țigări cu tot cu sursa și consuma cit un bec de consum redus. 

As verifica acest aspect inainte sa ma apuc de constructie (care cere carca de bani). Sa nu patesti ca mine, am facut acum ceva ani o clasa A cu tranzistori, doar ca sa constat cu surprindere ca atunci cand compar, n-am auzit absolut nici o diferenta intre el si o clasa AB cat de cat ingrijit realizata. Si asta la ascultat clinic, cand asculti amplificatorul, nu muzica. Si n-am chiar cea mai infundata ureche, trec cu usor teste gen Golden Ear de la Philips, sunt fost instrumentist etc

Stiu fascinatia pe care o ai pentru jucaria noua construita, ultimul amplificator care il faci e cel mai.. dintre toate de sub dulap. 

Da, daca sunt anii 80-90 si ai doar 2N3055 de la IPRS, o clasa A cu astia suna mai bine decat nu stiu ce AB cvasicomplementar de prin Tehnium. Dar cu schemele si piesele de azi, nu prea mai ai motive pragmatice. E ca in inginerie. Oricine poate construi un bloc de locuinte. Chiar oricine. II dai suficiente materiale si buget nelimitat, trage omul nostru necunoscator grinde cat pentru 10 adaposturi antiatomice. Nu stie sigur cat trebuie, cum arata calculul structurii, asa ca pune acolo sa fie sigur la ochi ca tine. Daca supradimensioneaza totul, iese ceva.  Ingineria e arta de a sti de unde sa tai, ce nu e nevoie sa dublezi si ce a nume e redundant. Cam asa e si la amplificatoare. Asigura-te ca chiar ai nevoie de acea mini uzina care trebuie s-o faci. Si in ziua de azi, totdeauna cand esti in dubii intre nu stiu ce componente mai mult sau mai putin "audio grade" mergi pe varianta mai ieftina si baga restul de bani in INCINTE. Avem pe forumul asta cred ca vreo 50-60 de proiecte, montaje, scheme, realizari clasa A si cel putin tot atatea clasa AB cu fainoshag, dar la incinte e in general pustiu si bate vantul de ma intreb uneori pe ce asculta lumea aceste amplificatoare. 

 

LE - referitor la "o clasa D bine făcută ce-i cit un pachet de țigări cu tot cu sursa" - nici macar. Pana si un ir2092 la 400Khz, 2 mosfeti usor de condus si o cutiuta de piese, suna destul de descurajant pentru amatorii de constructii uzinale. O clona de UcD Philips, la fel. 

Editat de matzah
Link spre comentariu

Hai sa nu-l descurajam pe om. E un cuc pe care vrea sa si-l satisfaca. Bravo lui ca are voita sa investeasca atitia bani si timp in el. Ideea este ca nu va fi o mare diferenta fata de o clasa A-B bine facuta dar satisfactia lucrului facut de tine este incomparabila.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Ce rezistente ai in emitori? Iti permiti sa le maresti? Decat tot felul de fortari si altele, nu ai putea mai bine sa dublezi finalii?

INjumatatesti curentul, poti dubla rezistenta din emitor, beta creste la curenti mai mici si cu echilibrari nu iti mai bati capul datorita rezistentei din emitor si a faptului ca disipi jumatate.

Doar etajul anterior are un pic de suferit ca are niste capacitati in plus, dar presupun ca nu e de banda f larga si oricum e compensat miller.

 

Plus un ventilator care abia sa se invarta tot poti monta undeva ascuns sa nu se vada.

Chiar si cand abia se invarte diferenta e majora.

 

PT condensatori, daca tot sunt de aluminiu de ce nu asa:

image.thumb.png.3b8d9a548166c9433bb4d3e20fc280ee.png

Aluminiu e pe toate gardurile si practic face jumatate cat cuprul. Cand pui deja de peste 1mm ce mai conteaza?

Ma rog, sa nu vada numai audiofilu ca odata aude diferenta...

Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări