Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
alexy

Difractie la difuzoare

Recommended Posts

Am tot urmarit boxele de Wilson,am observat ca toate tipurile de boxe fabricate de Wilson au pe difuzoarele de inalte ,medii si bass anti-difractie , acum hai sa fim sincer de eroare de baffle la difuzoare la ditamai firma de boxe ,am incercat si eu numai la inalte ,(original antidifractie), da intradevar sa schimbat sunetul ,sant avantaje si dezavantaje,depinde de melodii.

avantaje la albumul acesta care se aude bine cu antidifractie,voce mai clara etc

 

7APFgrR.jpg

nayqt0Y.png

Edited by alexy
Link to comment
Share on other sites

Daca sa puna lumea material antidifractie (pasla sau ce o fi aia) sau sa nu puna?

El a pus numai pe tweeter si a observat o diferenta in bine (vocea mai clara) la o melodie Marian Hill- Take your time, dar zice ca ar fi si dezavantaje (se aduna praful? :57). Care-i opinia ta (si a altora) in legatura cu materialul antidifractie de pe baffle-ul difuzoarelor. 

Eu zic ca cine are, este ok sa puna, dar sa nu puna orice panarama de carpa de spalat vase pe post de material antidifractie  si apoi sa emita opinia ca e de cacat materialul antidifractie.  

Link to comment
Share on other sites

De obicei se pune un fel de catifea, nu pasla.

Sonus Faber pune o piele (cu o textura f frumoasa) iar unii audiofili au pus piele intoarsa.

Daca vrei sa fii mai catolic decat papa poti pune materiale diferite in fct. de muzica ascultata.  Dar fixarea amovibila devine un chin.

Link to comment
Share on other sites

Difractia = patrunderea sunetului printr-o deschidere ingusta (fanta) situata pe un paravan extins si raspandirea ca un evantai, cu minime si maxime periodice spatial, de partea cealalta a paravanului. Sau "ocolirea" unui paravan si raspandirea sunetului min zona de "umbra" sonora samd.

(ingusta = cu dimensiunea egala sau mai mica decat lungimea de unda a sunetului in aer, de exemplu d< 34cm pentru sunetul cu frecventa 1000Hz).

 

Asadar, nu se spune antidifractie, ci fonoabsorbant, insonorizant, atenuator pentru reflexie.

Link to comment
Share on other sites

Nu prea este vorba despre reflexie (f slaba) ci asa cum s-a spus, despre difractie (la marginea panoului frontal al incintei).

Exact acesta este fenomenul ce se incearca a fi combatut. Prin ingroparea difuzoarelor in panou, prin tesirea sau rotunjirea marginilor  panoului si prin aplicarea de material fonoabsorbant pe suprafata acestuia.

Link to comment
Share on other sites

Din epoca "golden age " in audio Sony ssg7, panoul frontal profilat ; tweeter-ul de la yamaha ns10, ja0518, a fost fabricat in cateva variante cu sau fara inel de pasla in interiorul  plasei de protectie ,au fost incercari de a modifica caracteristica de frecventa cu diverse materiale fonoabsorbante, inclusiv hartie igienica (de calitate),gasiti pe net.

Sony ssg7.jpg

Link to comment
Share on other sites

Acum 1 minut, ex.escu a spus:

au fost incercari de a modifica caracteristica de frecventa cu diverse materiale fonoabsorbante, inclusiv hartie igienica (de calitate),gasiti pe net.

What? :85 Sper macar sa fi fost nefolosita! :57

Link to comment
Share on other sites

Nu faceam misto, doar am raspuns la o gluma.

Sunt convins ca hartia igienica, datorita structurii si a texturii sale este un bun material pt experimente. Din pacate este puternic hidrofila, ceea ce este o mare problema.  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines