Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
paulb

Program proiectare pentru incepatori

Recommended Posts

Buna ziua, stie cineva un program simplu de utilizat si cat de cat complet pentru proiectarea schemelor electronice ? Sunt incepator in softurile de proiectare, proiectez cu metoda clasica (creion si hartie). Am descarcat eagle, proficad.. dar sincer ma depasesc, imi prind urechile in ele. Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Eagle e destul de simplu de utilizat. 

Cauta pe net citeva tutoriale si urmărește-le cu atentie. Are lipsa citeva chestii la partea de cablaj dar nu cred ca îți trebuie (routarea de linii paralele la distanta constanta și impedanta controlata pt high speed de exemplu). 

Nici eu nu am fost incintat de el la început dar în scurt timp m-am obișnuit. Greu poți găsi un alt program mai simplu de utilizat și cu care totuși sa poți face asa de multe lucruri. Eu am făcut și cablaje pe 4 layer-e cu el. 

Edited by sesebe
Link to comment
Share on other sites

        Si mie imi place Eagle. Este destul de popular. Il folosesc de mai bine de 10 ani ca hobby si nu m-am simtit limitat in nici un fel. Vad ca si Kicad ar fi popular. Asta e open source. Asta e si bine si rau. Comparatia intre cele doua genereaza zeci de pagini de controverse aprinse pe forumuri. La ambele se gaseste suport online din belsug. Merita sa ai rabdare sa urmaresti cateva tutoriale. In orice caz nu alege vreun soft obscur, chiar daca pare simplu la inceput. 

Link to comment
Share on other sites

Eu am folosit mult timp eagle. Este un soft foarte fain este mai greu la inceput, dar pe masura ce te joci cu el poti face multe lucruri frumoase. Un dezavantaj este legat de versiunea free care iti ofera o suprafata limitata a placii (80cm^2) si nu stiu daca ultimele versiuni se pot gasi si "pe sub mana" deoarece producatorul a implementat un sistem cu abonament lunar. 

De ceva vreme am trecut la kicad. Este open source si are in spate o comunitate foarte activa. Nu ai limitari legate de suprafata si de numarul de straturi. Ultima versiune oficiala este 5 si ceva, insa, recomand sa descarci versiunea 5.9 (nightly edition) care este inca in faza de testare, deci e un pic mai instabila, dar mi se pare mult mai intuitiva si mai simpla de utilizat decat varinta stabila. Mie, aceasta versiune mi se pare mai intuitiva si totul merge destul de usor si cred ca este un mare oas inainte pentru kicad. Avand in vedere faptul ca esti incepator, consider ca iti va fi la fel de usor sa inveti oricare dintre aceste doua programe. 

Sunt o gramada de tutoriale pe net. 

Mai sunt si altele dar nu sunt la fel de utilizate precum cele amintite deja si, prin urmare, suportul pentru ele va fi mai dificil.

Nu am terminat, inca, niciun proiect inceput in kicad si chiar am mai avut tendinta sa ma intorc la eagle (old habbits die hard), dar de fiecare data m-am convins ca merita sa aprofundez kicad. 

 

P.s. Ar mai fi si Sprint Layout, dar asta permite doar desenarea cablajului (e un fel de paint pentru cablaje) si desi pare usor, acest lucru te expune unui risc mai crescut de cablaje care sa nu corespunda cu schema, mai ales in  cazul proiectelor complicate. 

 

In plus, pe langa soft iti recomand sa cauti si tutoriale din care sa inveti regulile unei rutari corecte a traseelor deoarece proiectarea cablajului nu presupune doar "aruncarea" unor componente pe placa si desenarea unor trasee care sa uneasca pinii acestora. 

Spor! 

Link to comment
Share on other sites

Nu am propriuzis un exemplu. Pur si simplu am cautat le google atunci cand am avut nevoie (termeni de genul "pcb design guidelines", "pcb design tips and tricks", "pcb design for mixed signals" si altele asemanatoare). Am gasit documente de la texas instruments, analog devices, maxim integrated, recomandari de la altium designer, etc. In plus, am mai analizat si datasheetul componentelor pe care am dorit sa le utilizez - in general, producatorii au niste recomandari privind traseele si plasarea compone telor mai sensibile. Pentru amplificatoare cartile dedicate (ex. Bob Cordell) au cateva pagini despre asta. Am analizat si cablajele unor amplificatoare audio performante realizate industrial si tot asa. 

 In pruncipiu, dupa fiecare material mai ramai cu cate ceva si incetul cu incetul iti faci o idee. 

Un alt lucru pe care il consider important este sa nu te arunci niciodata la executia primei versiuni de cablaj care iti iese. Las-o cateva zile si apoi arunca o privire critica asupra ei. De fiecare data se gaseste cate o eroare sau cate ceva de optimizat. 

P. S. A nu se intelege ca ma consider expert in proiectarea cablajelor (nu e deloc asa). Doar mi-am impartasit experienta mea limitata referitor la acest subiect care, de multe ori, este abordat strict din punct de vedere estetic. O schema buna poate fi alterata de un cablaj prost proiectat. 

Edited by vlad228
Ortografie
Link to comment
Share on other sites

Si eu iti recomand tot KiCad. L-am folosit (dupa ce am trecut prin Orcad, Eagle, DesignSpark si SprintLayout) si pot spune ca odata ce te obisnuiesti cu el o sa-ti placa tot mai mult. Am terminat un proiect (postat in sectiunea Microcontrollere- ARM) si pot spune ca m-a ajutat foarte mult.

Link to comment
Share on other sites

La 23.09.2021 la 22:00, paulb a spus:

Am descarcat eagle, proficad.. dar sincer ma depasesc, imi prind urechile in ele

KiCAD poate fi destul de neintuitiv dar este ca in viata: "ce e bun pentru pentru mine poate nu merge pentru tine". 

 

O solutie potrivita pentru cerinta citata mai sus, repet, este EasyEDA cu link-ul din postul meu precedent.

Este gratis, este usor de utilizat, are o varianta online ceea ce reduce din necesarul de calcul necesar in mod obisnuit pentru un program CAD.

Mai mult, este in mod evident inspirat din software-urile Altium ceea ce va face usoara utilizarea unei alte solutii freeware, Altium CircuitMaker: https://www.altium.com/circuitmaker


Si da, sunt un pic "biased" spre solutiile Altium pentru ca acestea le folosesc (si personal si la servici). Dar am vazut de mai multe ori cum persoane care se zbarleau cand le spuneam de Eagle ramaneau impresionati de usurinta de lucru in EasyEDA.

Link to comment
Share on other sites

Acum 6 ore, mars01 a spus:

usurinta de lucru in EasyEDA.

Perfect de acord cu @mars01. Și eu utilizez EasyEDA la care am rămas după mai multe încercări. L-am preferat deoarece rulează și în browser, deci ma pot conecta de le orice PC pe care îl am la dispoziție. Are și aplicație desktop. Mi-am creat cu ușurință propriile amprente plus că are o bibliotecă imensă. Odată ce ai desenat schema, nu ai cum sa greșești traseele pe PCB. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines