Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Florin_Eusebiu

distorsiuni mecanice woofer ?

Recommended Posts

 

 

Am observat un lucru ciudat la anumite difuzoare pe care le-am avut , si anume acest sunet ca o distorsiune (bîrîit) ! Recent am testat un difuzor de subwoofer activ , care scoate si mai mult acest sunet ,chiar si dupa un volum mai mare de 5% din puterea lui , adica abia cand membrana incepe sa vibreze . Am scos difuzorul din cutie pentru a observa acest lucru mai atent  . Difuzorul cu pricina este de 10'' , are con din kevlar iar sasiul este din tabla ! dispune de orificii pentru aerisire si in centrul magnetului , dar si pe lateral in sasiu , intre  magnet si spider , de asemenea are si niste gauri pe acel con unde este bobina. (vezi pozele de la sfarsitul videoclipului) 

 

Mirarea mea este (defapt intrebarea pentru cine cunoaste) de unde vine exact acel sunet ca o distorsiune ?.. de la ce componenta , pentru ca nu reusesc sa-mi dau seama . Eu cred ca acel sunet al difuzorului (parerea mea, dar ma puteti contrazice) exista si atunci cand difuzorul este prins in incinta, dar nu mai este perceput la fel de bine din cauza rezonantei cutiei !  Este normal sa faca asa , sau constructia difuzorului este proasta ? Acel sunet se amesteca defapt cu muzica. Ati testat difuzoare care nu scot acel zgomot chiar si la o vibratie maxima a membranei ? 

Edited by Florin_Eusebiu
Link to comment
Share on other sites

Si asta o au toate difuzoarele de başi  ? Eu la toate care le-am avut am observat acest lucru , insa nu la toate atata de tare , sau daca incepea, incepea de la 80% vibratie .. insa am avut din segmentul ''ieftine' nu spun de altele ca nu le stiu  Exista si la difuzoare profi mai scumpe , B&C de exemplu ? 

Edited by Florin_Eusebiu
Link to comment
Share on other sites

Semnalul este curat , nu ati inteles ? Deci am pus o melodie simpla cu un bass cum se aude acolo, numai ca peste bassul curat al melodiei , intervine si acel bîrîit cand incepe sa vibreze membrana . Nu-l auziti clar ? el se aude cel mai clar cand difuzorul este scos din cutie , dar eu am suspiciunea ca si in cutie exista dar nu se mai percepe din cauza rezonantei . Se amesteca cu bassul clar din melodie, asta banuiesc - nu este o distorsiune din semnal.   ps: o sa reeditez videoclipul si pun la sfarsit si melodia originala ca sa o puteti asculta clar

Edited by Florin_Eusebiu
Link to comment
Share on other sites

Dacă difuzorul a fost utilizat intens şi la puteri relativ mari e posibil să aibă suspensia ,,obosită,, şi de acolo şi vibraţia aia care poate fi chiar de la bobina care atinge piesele polare.Nu e normal să facă astfel.Difuzorul nici nu pare să fie vreo marcă anume, nu văd niciun marcaj pe el...

Link to comment
Share on other sites

Ca sa excluzi complet ideea de rezonanta, se poate incerca cu un semnal sinusoidal pur la care variezi frecventa. Pornesti de la 20-30Hz si mergi catre 200-300Hz. O aplicatie de pe telefon poate fi folosita, oricum se va lucra la volum mic.

Link to comment
Share on other sites

Pina la proba contrarie, ala este difuzor defect. 

Cum validezi ca semnalul care ajunge la difuzor este curat? 

Testul se face întotdeauna cu semnal sinusoidal pur, fără armonici, și se asculta dacă apar armonici cind se creste volumul, frecventa joasa începind de la 20-30 Hz. 

Link to comment
Share on other sites

Pare un zgomot de membrana rupta. Nu e asta, ca s-ar vedea. Acolo vibreaza ceva aiurea:  peretii boxei nefixati bine, difuzor prost fixat, membrana care atinge de ceva, boxa care vibreaza pe suport etc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines