Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire display plottercutter spart.


Recommended Posts

Se da un plottercutter de tipul Rabbit 1360, cu display-ul spart. E un display cu 16 caractere pe 2 randuri. Problema e ca n-am gasit nimic legat de tipul display-ului existent, ceea ce inseamna ca trebuie sa-l inlocuiesc. Am gasit cu ce l-as putea inlocui, dar, nepricepandu-ma deloc la asa ceva, nu stiu cum trebuie procedat. Anexez poze cu display-ul original, care e comandat de un SN74HC374N, am depistat si care sunt functiile firelor de legatura intre SN74 si placa display-ului, dar aici m-am oprit. Tipul de display cu care cred ca se poate inlocui este LCD 1602, doar ca nu stiu cum sa fac legaturile intre noul display si vechiul driver. Sau, ce montaj anume pot folosi pentru a-l face functional.Poate stie cineva si ma scoate din incurcatura. Si sper ca am nimerit pe aria potrivita.

1602.JPG

display plotter.jpg

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nu stiu ce tip de display este cel original poate vre-un coleg sa isi dea seama insa cu LCD 1602 nu merge inlocuit direct, LCD 1602 foloseste 4 linii de date +  niste conexiuni pentru ajustarea contrastului iar cel original pe langa alimentare are doar 3.  Poate recunoaste cineva tipul de display si sa cauti ceva similar pe la Chinezi astfel cred ca e destul de complicat de descifrat protocolul LCDului original pentru a face un fel de traducator sa-l poti inlocuii cu LCD1602 ( asta ar implica mult mai probabil un microcontroller si un soft aferent)

Link to comment

Cu o lumină din lateral, verifică cum sunt dispuşi pixelii pe ecran, pe partea care mai este bună.
Dacă pixelii sunt grupaţi 7x5, atunci este alfanumeric şi îl poţi înlocui cu un 1602 şi ceva adaptări.
Dacă sunt dispuşi uniform, atunci este un display grafic.


Displayul din linkul de mai jos este ZCM6154E. Văd că Vss si Vdd corespund. Este un display grafic şi merge la cutterul Redsail RS-1360. Din ce am văzut pe YT şi plotterul Rabbit 1360 are display grafic.

for-Redsail-LCD-display-screen-for-Redsa

Link to comment

Da, display-ul este functiona, pe partile intregi, se vede afisarea corecta si schimbarea literelor la setarile ploterului. Din pacate, nu mai are mici o alta inscriptionare si nu l-am gasit nici pe siteurile chinezesti. Am sa verific si daca e grafic, sau alfanumeric. Deocamdata, multumesc pentru informatii!

Link to comment

Poate merita sa trimiti un mail si producatorului ( daca inca sunt pe piata ), de obicei chinezii sar in ajutor. Eu am avut mai multe produse cu diferite defecte si de fiecare data dupa un schimb de mail-uri mi-au trimis componente inlocuitoare direct din fabrica, componente pe care iei nu le vand oficial separat sa le gasesti pe net.

Link to comment
  • 1 month later...

Revin la subiect: Am gasit un display ZCM6154E, dar, in afara de faptul ca se lumineaza, nu afiseaza nimic. La display-ul original, se vede doar atat, ceea ce ma face sa cred ca e display grafic, nu alfanumeric.(dupa cunostintele mele:84), in vreme ce notatiile de pe ZCM, "CS, WR si DATA" ma fac sa cred ca acela nu e grafic. Stie cineva o firma care se ocupa cu reparatii de plotere?

IMG_20211013_180505.jpg

Link to comment

Nu ma pricep prea bine dar nu cred ca este un display grafic sau daca este e la o rezolutie destul de mare.

Dupa cum arata pare a fi de acela ce afiseaza digiti si ceva pictograme.

Din foto pare a avea si putine conexiuni pe placa,parca vad 2x9

 

Tu stii mai bine probabil ce si cum afisa,daca nu poate poti testa,din ce-mi amintesc astea erau sensibile electrostatic,il desfaci si doar displayul,sticla propriu zis o electrizezi cumva si vezi ce-ti afiseaza,daca apar segmente de digiti, pictograme e clar ca nu e alfanumeric si nici grafic.

Link to comment

Cum zice si colegul de mai sus, pare afisaj dedicat ( pictograme si diferite caractere ), acel scris "rabbit" este mult prea clar cu contur fin pentru a fi display graphic. Mult mai probabil e facut la comanda pentru producator cum sunt multe produse Chinezesti cu displayuri care arata diferite caractere / pictograme si cateva segmente pentru a afisa 2 - 3 numere. Ai incercat sa le dai un mail sa vezi daca nu vor sa te ajuta, ar fi cea mai optima solutie sa iti trimita Chinezul unu-l de schimb.

Link to comment

Nu gasesc firma care l-a construit, nu e mentionata niciunde. Are doar un cod scris si un cod de bare, ( lvd051021-01cn)

care nu ma ajuta. Am gasit pe YT un clip de la ceva "schneder" de prin Germania, in care se vede ca in timpul functionarii, afiseaza numeric coordonatele x si y si ceva pictograme in partea de jos, asa ca se pare ca aveti dreptate ca nu e grafic. Probabil ca e ceva dedicat. Se pare ca va fi folosit fara afisaj

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines