Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
AlpHs00

CDI MOTOR 2T

Recommended Posts

Va salut!

Vreau sa fac un tuning la aprinderea unui motocultor pe benzina din anii 80  cu aprindere clasica dinam/platina/condensator, Mai exact pt. a proteja viata contactelor si de ce nu a imbunatati aprinderea, doresc sa-i fac trecerea pe electronica iar ca sursa de energie doresc sa folosesc dinamul de 6V.

Rascolind pe net am dat de schema de mai jos dar nu prea mi-e clar cum functioneaza tiristorul acolo. De ce sunt doua rezistente in paralel cu dioda D2, nu era mai simplu o rezistenta sau schema e gresita?

electronic-motocycle-ignition-cdi-honda-

Daca aveti alte scheme, idei va rog sa le expuneti.

Edited by AlpHs00
Link to comment
Share on other sites

Buna ziua ,schema este gresita  grila tiristorului trebuie comandata de platina acel comutatorSW ,iar katodul tiristorului vine la masa,practic cele doua terminale trebuiesc inversate ,intr-o revista TEHNIUM din anii 80,, a fost prezentata o aprindere electronica pt. motoreta Mobra ,numai bine Cosmin

Link to comment
Share on other sites

Intre timp am facut ceva modificari si i-am pus un acumulator de 6V. Urmeaza sa-i fac un CDI mai serios dupa schema de mai jos:

cdi-2.png

O nelamurire am, cam care ar fi valoarea optima a rezistentei R3 avand in vedere ca voi folosi modulul pe 6V.  

Dioda D7 cum lucreaza acolo?  Avand in vedere ca are o cadere de doar 1,1V nu e cam putin avand in vedere ca bobina de inductie e de  6V sau e suficient de puturoasa incat sa nu deranjeze prea mult in momentul in care tiristorul intra in conductie? 

 

Edited by AlpHs00
Link to comment
Share on other sites

Dioda D7 e legată cam aiurea acolo.Aşa cum e acum, prin ea se încarcă condensatorul de 1.5uF  şi asta nu afectează cu nimic aprinderea, dar în momentul conducţiei tiristorului nu ajută cu nimic oscilaţia amortizată care trebuie să aibă loc între condensator şi bobina de inducţie.Eu montam invers dioda aia şi în ,,antiparalel,, direct la bornele tiristorului, nu după condensator.Adică aşa:

Homemade Electronic Ignition Unit for Partner - Chainsaw Collectors.se

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines