Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
M.Adrian

Reconditionare biti surubelnita

Recommended Posts

       Salut, nu stiam exact in ce secțiune se poate deschide topicul asta, asa ca m-am gandit ca ar fi in regula sa il pun la diverse, sper ca nu deranjez pe nimeni. 

       Revenind la subiect, am un set de biti de surubelnita din Lidl de vreo 5 ani si pana acum la cat i-am folosit si cat praf de glet si rigips au inghitit, au tinut foarte bine, dar mai nou au inceput sa rugineasca, ce e drept au stat o vreme intr-o camera cu umezeala. Ce pot sa le fac sa curat rugina si sa mai previn aparitia ei? Ma gandeam sa prind de un motor o cutie de vopsea umpluta pe jumatate cu nisip si sa bag bitii in ea vreo jumatate de ora sau cat e nevoie sa-i curete de rugina, apoi sa ii dau cu un spray de protectie cum e wd40 sau altceva. 

       Voi cum procedați? Se ia stratul ala negru de pe ei de la nisip si vor aparea probleme mai mari dupa? Sa ii scufund mai bine in solutie anti rugina si apoi ii dau cu wd40 sau ceva similar ori e vreo alta metoda mai buna? Eu momentan m-am gandit doar la treaba cu cutia de vopsea. 

Edited by M.Adrian
Link to comment

Bagă-i într-o jumate de PET plină cu Coca-Cola şi lasă-i cam o zi. Apoi scoate-i, şterge-i şi freacă-i cu o cârpă pe care ai pus puţin ulei şi gata.

Coca Cola conţine printre altele şi acid fosforic ce transformă rugina în fosfat de fier, compus stabil în timp.Evită să-i mai expui la umezeală, fiindcă dacă nu mai sunt cromaţi sau nichelaţi nu există alt procedeu de protejare mai bun.Şi armele de foc trebuie curăţite la mecanisme şi pe interiorul ţevii periodic, nu există arme cu ghinturi cromate sau din inox....

Alternativa la Coca Cola e să cumperi de la Dedeman soluţia de curăţare Nigrin, care e practic acid fosforic diluat.Se foloseşte pentru protejarea zonelor ruginite la maşini, prima dată se curăţă (grosier) rugina poroasă de suprafaţă cu şmirghel apoi se suflă praful şi se pensulează suprafaţa cu acidul fosforic şi se lasă o zi.Acidul transformă stratul de rugină în fosfat care are un aspect alb/albăstrui şi care nu permite atacarea fierului în profunzime.Durata efectului depinde doar de rezistenţa mecanică a stratului de fosfat format, de aceea recomand ungerea sculelor de oţel neprotejate prin cromare cu ulei la depozitare...

Link to comment

       In cazul asta nu le mai bag la nisip pentru ca stratul de rugina e superficial si ramane doar sa le las in Coca Cola sau Nigrin, dupa unse cu ulei. 

       Multumesc de sfaturi, numai bine va doresc! 

Link to comment

Am lasat niste suruburi in Coca Cola vreo doua saptamani cred. Nu a facut altceva decat sa le umple de zahar.

Otetul merge de minune, lasat peste noapte, am facut operatiunea de cateva ori cu niste biti uitati intr-o cutie pe balcon. Problema e ca indeparteaza si ce mai era din stratul de protectie din fabrica, dar daca ii pulverizezi cu putin WD40 sau bagati in putin ulei se pastreaza curati mult si bine.

Link to comment

In otet alimentar am uitat eu un potentiometru romanesc....peste doua saptamani cand mi-am adus aminte nu am mai gasit decat axul de la potentiometru.

M-am cam speriat de atunci...nici salate n-am mai mancat!

Edited by mac01
Link to comment

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines