Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

recomandare achizitie telefon

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 3 years later...
doru3160

Problemă - se dă un telefon achizitionat în rate de la Orange, la prelungire abonament. Proprietarul are de plată până în 2027, dar îl vinde acum. Se cere să se precizeze ce risca noul cumpărător, dacă vânzătorul nu-și mai achita ratele după ce scapă de obiect. 

Poate nu întrebam aici, dar din doua părți am primit răspunsuri diametral opuse. Prima varianta e ca în Gaza , se blochează imei și nu mai poate functiona în nici o rețea din țară și chiar de afara, probabil trebuie bypas cu tot ce presupune asta, și alta varianta a fost, vezi domne de treabă , nu are nimica, îl poate folosi bine merci că doar cartela cu numărul de pe abonament se blochează, telefonul e flower power. Poate avem colegi care lucrează în domeniu și ne pot lumina care din cele două e varianta câștigătoare. 

Tehnic este posibila blocarea imei-ului si afara se practica inca de la aparitia gsm-ului. Doar ca in general nu se aplica decat telefoanelor implicate in infractiuni. Si masura era valabila doar national, la operatorii de telefonie din tara respectiva. Nu stiu cum este in Romania sau la nivel european de cand cu UE.

Sincer, eu cred ca nu-si bate nimeni capul sa blocheze un telefon pe imei pentru neplata. E prea complicat legal.

doru3160

Acuma ce crezi e una și ce e sigur, e alta. Litigiul clar rămâne pe persoana fizica, respectiv al celui care a semnat angajamentul de plată. Singurul mod de constrângere al firmei pagubite este să blocheze telefonul, făcându-l inutilizabil, sau după un bypas, lipsit de actualizări. E plin olx de telefoane care nu se pot reseta, la preț convenabil. Interesant că varianta cu blocarea a dat-o chat gpt. Varianta lejera a dat-o o fatuca dintr-un magazin Orange. Era atât de tânără și de blonda, încât mai că nu îți vine să crezi ce spune. De aia am mai cerut un punct de vedere. 

validae

Eu nu m-aș încurca să cumpăr un telefon încă neplătit.E foarte simplu pentru rețeaua în care se află să-l facă inutilizabil. Fostul proprietar îl poate declara pierdut dacă e strâns cu ușa de rețea.Și atunci blocarea e sigură...

O chestie faina,la Orange am  numarul de telefon al baiatului meu, este prepay,am platit de fiecare data si 7euro,normal trebuia sa am si perioada de gratie in caz de neplata,si din cauza ca nu era  utilizat ,practic plateam dar nu era folosit,domnii de la orange,mi-au suspendat numarul de doua ori

Vodafone blochează la noi telefoanele pentru neplată, Orange nu încă, dar cum ăștia au obiceiul sa se copieze unii pe alții posibil să înceapă și ei cu practici din astea.

1 oră în urmă, validae a spus:

Eu nu m-aș încurca să cumpăr un telefon încă neplătit.E foarte simplu pentru rețeaua în care se află să-l facă inutilizabil. Fostul proprietar îl poate declara pierdut dacă e strâns cu ușa de rețea.Și atunci blocarea e sigură...

Faptul că ai pierdut telefonul nu te scutește de plata ratelor, doar îți dă alt SIM cu același număr și gata, plătești înainte.

doru3160
Acum 51 minute, modoran a spus:

Vodafone blochează la noi telefoanele pentru neplată, Orange nu încă, dar cum ăștia au obiceiul sa se copieze unii pe alții posibil să înceapă și ei cu practici din astea.

Asta e ceva demn de reținut. 

Da, rata se plătește chiar dacă nu mai ești în posesia bunului. Fie ca l-ai înstrăinat, fie ca ți-a fost furat. Problema se pune cu cei care nu mai vor să plătească. Până se judecă pt un titlu executoriu, cea mai la îndemână metodă de constrângere rămâne blocarea telefonului. Deci blonda de la Orange știa ea ceva, când a spus că doar sim ul se blochează, telefonul nu. 

Lucrez în domeniu și am văzut telefoane blocate doar în rețeaua Vodafone. Cu schimbarea IMEI la telefoanele de generație nouă e mai complicat și este ilegal. Vezi pe GSM hosting ce vorbesc băieții, sunt multe cazuri când telefonul ajunge inutilizabil, având IMEI nul.

Deocamdată este ok. Oricând pot implementa asemenea restricții. 

Acum 1 oră, Ovidanie a spus:

Lucrez în domeniu și am văzut telefoane blocate doar în rețeaua Vodafone. Cu schimbarea IMEI la telefoanele de generație nouă e mai complicat și este ilegal. Vezi pe GSM hosting ce vorbesc băieții, sunt multe cazuri când telefonul ajunge inutilizabil, având IMEI nul.

La telefoanele de generatie veche stiam si eu ca se schimba usor imei. Nustiu cum o mai fi la astea noi.

Daca s`ar reusi schimbarea imeiului cu unu de la un telefon vechi cu butoane si care nu ar mai fi utilizabil nu vad de ce ar fi nul.

La telefoanele contemporane nu mai poate fi schimbat imei-ul. Sau nu cu ce scule au service-urile gsm.

Pentru neplata, providerul se indreapta impotriva clientului. De multe ori nu direct ci prin cesionarea creantei. Cred ca in instanta e mai dificil sa ceri pretul telefonului daca-l faci inutilizabil.

Ce vezi pe olx care nu se pot reseta sunt ramase atasate contului de google sau cloud initial.

La telefoanele vechi era nevoie sa repar  IMEI-ul doar cand Dorel se baga cu entuziasm la rescrieri de soft si reusea sa stearga IMEI-ul. 

861206073138977  --  asa arata un IMEI real. Un IMEI nul arata asa : 000000000000000.

https://imeicheck.com/ro/verificare-imei

https://imeicheck.com/imei-blacklist-check

https://imei.io/

https://check-imei.net/

https://www.imei.info/

https://www.imei.info/imei-checker/

Verificati imei-ul telefonuli detinut, sa vedeti ce stiu operatorii GSM despre voi.  Stiu pana si serialul placii de baza din tel, stiu o gramada de treburi. 

La telefoanele astea noi, IMEI-ul poate fi schimbat. Sunt niste baieti din Pakistan care din punct de vedere juridic nu au retineri, prin intermediul unor programe de remote acces gen TeamViewer, lucreaza din Pakistan pe telefonul aflat in RO, adica nu eu sunt ala care face treburi ilegale. Cel mai nou telefon care a putut fi cracuit a fost un  S22 Ultra, am vazut si S24 facute doar partial, adica nu mai puteai instala aplicatii bancare si nu putea fi resetat, deoarece revenea la starea initiala, de telefon blocat.