Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Telecomanda radio bruiata de motor monofazic ?!


Guest berti

Recommended Posts

Fratilor m-am lovit de urmatoarea problema:

 

m-am saturat de carat lemne pentru centrala termica, si mi-am cumparat un electropalan (macara electrica), asa macar imi urc lemnele in balcon fara pic de efort.

 

In drum spre casa mi-am amintit ca am pe undeva un kit de Conexelectronic de comanda radio pe 2 canale... mi-am zis, perfect, nu mai trebuie sa urc sus in balcon sa comand electropalanul, ci pur si simplu trag masina sub balcon, si din telecomanda radio manevrez cablul.

 

Ieri m-am apucat de treaba, am facut montajul intermediar cu 4 relee de putere pentru comanda sus/jos a palanului (2 din ele evita comanda simultana sus/jos), totul functioneaza perfect mai putin urmatorul aspect imi da batai de cap.

 

Modulul de comanda are posibilitatea de setare din 2 jumperi a felului de actinonare a releelor de pe cele doua canale in umatoarele variante:

1 - actionare fara retinere (cat timp apesi pe un buton sta releul actionat)

2 - actionare cu retinere (la prima apasate se cupleaza, la a doua se decupleaza)

 

Daca setez releele pe modul 2, tot sistemul functioneaza perfect. Dar daca setez releele pe modul 1, in momentul in care apas un buton, modulul da comanda, probabil din cauza intereferentei sau campului generat de motor, transmisia radio se bruiaza, si releul se decupleaza... deci tot sistemul merge sacadat daca tin pasat pe buton.

Daca opresc alimentarea palanului, modulul radio merge perfect.

 

Alte detalii tehnice:

 

Distanta actuala dintre motor si modulul radio este de 1,5 m.

In pozitia finala probabil ca va fi de vreo 2 m.

 

Motorul este produs de IAME Sf. Gheorghe, 220V, 650W, frana automata, condensator 25microF/400V

 

Modul radio 2 canale,Telecomanda radio 2 canale

 

Ce parere aveti de treba asta? Pot elimina interferentele?

 

Sau poate aveti vreo alta idee sa rezolv acesta problema!

 

Multumesc in prealabil!

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

M-am uitat in revista Conex 12/2000 si am gasit ceva asemanator. Receptia este facuta cu un detector superreactie si cred ca aici este problema. Incearca sa refaci acordul circuitelor de radiofrecventa. Poti actiona trimerul de la emitator caci este mai simplu. Cu cit distanta de actionare este mai mare cu atit acordul este mai bun. Deasemenea tipii recomanda indepartarea cit mai mult de obiecte metalice si ptr o receptie buna montarea acestuia in carcasa de plastic. Poti verifica si alimentarea dar nu cred ca este cazul. Alte idei nu mai am.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Am pus macaraua in pozitie, telecomanda o folosesc in modul bistabil (cu retinere) fiindca viteza cablului e destul de mica si dureaza ceva timp pana coboara... in modul bistabil nu apar interferente, deci problema asta e rezolvata.Dar a aparut alta, ce-i drept am complicat putin sistemul. Bratul macaralei este scos automat din balcon cu un actuator de antena parabolica, deci la o apasare de buton, iese bratul, iar cand ajunge in pozitia optima se desfasoara cablul, pana apas din nou pe butonul din telecomanda.Dupa ce am agatat lemnele, apas pe butonul urcare, sacul urca, iar cand ajunge sus bratul macaralei este retras in balcon. Totul merge bine... mai putin telecomanda.Cand functioneaza motorul actuatorului (motor de curent continuu la 36v), receptorul telecomenzii este complet bruiat, nu mai primeste nici un semnal, de ce? Sa zicem ca problema asta nu ma prea deranjeaza....Dar receptorul face figuri, cand merge, cand nu merge.... ma face cu nervii... ieri l-am scos in balcon pe la ora 11 si l-am conectat la un bec. Am coborat cu telecomanda, a functionat perfect. Am trecut prin fata blocului pe la ora 13, n-a fuctionat, cand am ajuns acasa, pe la ora 15 tot nu mergea, am urcat in casa, nu mergea nici de la 10 cm.Am bagat cutia cu receptorul in casa, a inceput sa functioneze...fara sa-i fac nimic, l-am scos din nou pe balcon. Pe la ora 18, am urcat 3 saci de lemne, la 2 urcari a mers perfect, la a 3-a n-a mai mers. Am urcat , iara a mers... m-am gandit ca o fi frigu de vina. L-am lasat toata noaptea pe balcon, dimineata mergea... deci nu cred ca-i frigu. Nu mai stiu ce sa fac.Oare componentele RF sunt afectate de frig? Asta sa fie problema?Am mai facut urmatoarele:1. baterie noua in telecomanda2. am scos releele care erau alimenetate la 220 din cutia receptoruluiAveti vreo idee de unde gasesc un modul radio cu telecomanda cu 2 canale care sa functioneze 99% din timp si cu raza de actiune de cel putin 20m garantati ?Sau poate aveti vreo alta idee sa-mi actionez macaraua de la distanta.Imi cer scuze daca v-am plictisit, da' am vrut sa-mi expun problema cat mai exact. Multumesc!

Link to comment

Modulatia folosita in acest caz este cea de amplitudine care, dupa cum se stie, este foarte sensibila la perturbatii. Receptorul fiind cu superreactie (format dintr-un Tz adus aproape pana in pragul autooscilatiei, pt marirea sensibilitatii) complica si mai mult treaba in cazul tau.In primul rand ar trebui sa elimini cauza, adica perturbatiile produse de motoare prin intercalarea de filtre pe alimentarea acestora (neaparat L+C, eventual variante care sunt introduse in carcase de metal). Leaga carcasele motoarelor si partile metalice ale instalatiei (in masura in care este posibil) la o borna comuna de impamantare, prin conductoare groase si de lungime minima.

Link to comment

Eu cred ca este din cauza frigului. Receptorul este cu superreactie si din cite parca mai tin minte bobina este stripline. Este posibil ca din cauza frigului si poate a umiditatii frecventa de rezonanta sa se fi modificat destul de mult. Ar fi ceva normal tinind cont ca frecventa de lucru este la 433mhz. Solutia ar fi sa il pui undeva in camera chiar daca se reduce putin distanta de actionare.

Link to comment

nelu F: La treaba cu impamantarea nu m-am gandit, am sa leg cele 2 motoare si bratul de sustinere la armatura balconului...

Cum as putea sa fac acele filtre de care ziceai?

Mentionez ca un motor e la 220v alternativ iar unul e la 36V continuu.

 

ywar2: am uitat sa mentionez ca am facut si ce mi-ai recomandat in primul tau post, am reacordat amebele circuite. Referitor la frig, nu stiu ce sa zic, tocmai am trecut p-acasa si am verificat, functioneaza in continuare bine, chiar daca a stat toata noaptea afara! Si nici acum nu e prea cald.

In camera nu prea am cum sa-l pun, fiindca eu trebuie sa-l manevrez de sub balcon, si prin atatea plansee cu armatura nu are cum sa functioneze.

Link to comment

Pt motorul de c.c. poti folosi un filtru extern pt casetofoane auto (bineanteles cu C-ul sau C-urile schimbate corespunzator noii tensiuni). Pt motorul de c.a. trebuie folosit un filtru cum sunt cele de pe alimentarea PC-urilor sau TV-urilor cu sursa in comutatie (in cazul TV nu cred ca o sa tina bobina curentul necesar, pt un filtru de PC cred ca este OK, instalatia functionand un timp scurt). Astfel de filtre au doua bobine pe miez comun (una inseriata pe faza si alta pe nul), un C intre faza si nul, doua C-uri legate cu unul din terminale la impamantare, celalalt terminal la faza, respectiv nul.

Link to comment

Am niste surse AT p-acasa, dar sunt de vreo 150W, motorul meu consuma 650w, ma gandesc sa pun 2 bobine din 2 surse puse in paralel.Studiez problema si revin cu update-uri ! :wink:

Link to comment

Inca n-am avut timp sa scot bobina din sursa, dar de cand am postat ultima data, telecomanda functioneaza fara probleme. Sa speram ca ramane asa. Poate problemele au fost cauzate de temperaturile foarte coborate din ultima perioada. Oricum multumesc pentru raspunsuri.Revin cu poze indata ce termin de aranjat cablurile pe perete.

Link to comment

La doua zile dupa ultimul post, iar n-a mai mers telecomanda...chiar daca afara erau peste 0°C. Asa ca m-am enervat si mi-am comandat alt sistem (receptor+2 telecomenzi). Asta merge fara probleme, nu-i bruiat de nimic, are si raza mare de actiune... asa ca l-am montat in casa.

Pe langa toate astea mai are si temporizare interna pe fiecare canal, deci se opreste carligu la jumatate de metru de sol. :wink:

 

In concluzie, kiturile de la ConexElectronic ... Sucks!

Link to comment
  • 4 weeks later...
Guest geopalade

Eu cred ca ai avut ghinion pt ca astfel de receptoare se folosesc in TOATE! sistemele de alarma pt autovehicule(nu am vazut pina acum alarme cu receptor superheterodina de ex) si functioneaza(receptia) ireprosabil inclusiv cu motorul in functiune(din cite stiu perturbator radioelectric mai afurisit decit sistemul de aprindere cu platina si bujii nu exista). In plus sistemul contine un encoder la telecomanda si un decodor dupa receptie/demodulare care asigura pe linga transmisia/receptia multicanal si protectie la perturbatii. Pe linga toate astea motoarele de curent alternativ cu rotor in scurtcircuit(cele care nu au colector) nu genereaza perturbatii radioelectrice decit la pornire/oprire, genereaza doar cimp flux magnetic de scapari(cu fercv de 50Hz) in vecinatatea bobinajului. Motorul de cc cu colector genereaza perturbatii care se elimina cu un condensator de 1-2 microfarad nepolarizat conectat in paralel cu periile de la colector(ca la aspiratoare, bormasini, etc.).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines