Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incepator, rog ajutor pentru calculul unor bobine.


Postări Recomandate

Buna seara. Claudiu va saluta. La cei 15 ani impliniti de curand, experienta mea in electronica este la inceputuri. Incep sa ma familiarizez cu partea de radioreceptie dupa ce am invatat componentele electronice si functionarea lor in cadrul circuitelor. Am nevoie de ajutor in construirea a doua circuite oscilante si va rog sa ma ajutati, nu ma descurc. Cele doua bobine vor fi construite pe carcase din plastic cu miez de ferita in genul celor folosite in calea comuna la televizoarele alb-negru romanesti, cu 6 circuite integrate (de acolo au fost demontate, le-am primit de la un vecin, fost depanator radio-tv acum multi ani). Condensatorul folosit in paralel cu cele doua bobine este de 110 picofarazi. Un circuit oscilant trebuie sa rezoneze pe frecventa de 6 MHz iar al doilea pe frecventa de 16 MHz. Problema este numarul de spire la cele doua bobine si diametrul conductorului de bobinaj folosit. Aici am nevoie de ajutorul dumneavoastra si va multumesc anticipat daca ma puteti ajuta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

În ce schemă vor fi folosite aceste două bobine ? Fără să cunoşti proprietăţile miezurilor folosite, nu poţi calcula sau măcar estima numărul de spire necesar.Poţi însă afla experimental inductanţa specifică (Al) miezurilor, numai că îţi va trebui un inductanţmetru. Ar fi mai uşor dacă ai face bobinele ,,în aer,,.Există programe online ce calculează numărul de spire pentru o inductanţă dată.Sau invers.

Link spre comentariu

Buna dimineata. Va multumesc pentru raspunsuri. Vreau sa construiesc un radioreceptor pentru unde scurte. Nu va fi superheterodina, nu am experienta necesara, si nici echipamente de laborator cu care sa-l reglez. Va fi cu reactie, si la sfatul vecinului care a fost depanator radio tv am incercat sa ma adaptez la ce am.  Domnului @validae nu pot sa-i dau mai multe date despre miezurile bobinelor deoarece nu le cunosc permeabilitatea, stiu doar ca bobinele au fost demontate dintr-o cale comuna de televizor Sirius 208 daca retin bine. Poate sunt aici radioamatori care au experimentat bobine pe astfel de tipuri de miez si au reusit sa calculeze inductantele. Multumesc domnului @yo8tot pentru amabilitate dar inca incerc sa experimentez cu ce am, sa invat sa ma adaptez la ce dispun. Daca nu reusesc, va contactez. Multumesc ambilor domni pentru ajutor.

 

Nu dispun de un condensator variabil si am preferat sa folosesc condensator fix de 110 picofarazi si bobina variabila cu miez, din motivul asta folosesc cele doua carcase. E doar un experiment, nimic mai mult. Dar vreau sa-l pun pe picioare, sa ma familarizez cu banda de unde scurte si cu principiul reactiei.

 

Il rog pe domnul @yo8tot sa imi spuna, la bobinele facute pe tor-urile recomandate de dumnealui, ce diametru ar trebui sa aiba conductorul de bobinaj?

Link spre comentariu

 Un tester tranzistori,L,C,etc,e în jur de 50-60 de lei.Dacă tot vrei să experimentezi fă un efort şi ia unul.Te ajută mult şi pe viitor...Altfel o să bâjbãi tot timpul.

 La bobinele tale poţi utiliza sârmă 0,1-0,2 mm.O poţi găsi,de ex,pe releele vechi româneşti mai mari.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, BRANCA a spus:

 Un tester tranzistori,L,C,etc,e în jur de 50-60 de lei.Dacă tot vrei să experimentezi fă un efort şi ia unul.Te ajută mult şi pe viitor...Altfel o să bâjbãi tot timpul.

 La bobinele tale poţi utiliza sârmă 0,1-0,2 mm.O poţi găsi,de ex,pe releele vechi româneşti mai mari.

E cea mai buna scula pentru un incepator !!!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, claudiudimancescu a spus:

[...] nu pot sa-i dau mai multe date despre miezurile bobinelor deoarece nu le cunosc permeabilitatea, stiu doar ca bobinele au fost demontate dintr-o cale comuna de televizor Sirius 208 daca retin bine.[...]

 

Permeabilitatea oricum in aceasta situatie nu iti foloseste la nimic.

Ceea ce ai nevoie sa afli este ceea ce se numeste inductanta specifica (se noteaza cu AL) a bobinei, pe care o poti folosi apoi fie pentru a afla numarul de spire necesare pentru a obtine o anumita valoare dorita a inductantei, fie pentru a estima valoarea inductantei unei bobine existente dupa numarul ei de spire, folosindu-te de faptul ca valoarea inductantei L este egala cu produsul dintre inductanta specifica AL si patratul numarului de spire N:   L = AL x N2

 

Deci,... daca ai scos bobina dintr-un aparat si pe schema este data valoarea ei, atunci numarand numarul ei de spire afli  inductanta specifica (AL = L / N2) apoi putand sa calculezi numarul de spire necesar pentru a obtine inductanta de care ai tu nevoie (N = sqr (L / AL)).

Sau... daca dintr-un tabel din cele de mai sus stii deja numarul de spire necesar pentru a obtine inductanta L, la fel afli inductanta specifica si mai departe tot ce ai nevoie...

Sau... daca ai scos bobina dintr-un circuit acordat pe frecventa F unde era folosita impreuna cu o capacitate C la rezonanta, cu aceste date (F si C) si folosind formula lui Thompson F = 1 / (2 x Pi x sqr(L x C)) din ea poti afla L si mai departe ca mai sus poti afla AL, etc.

 

Oricum, fiind vorba de bobine cu miez reglabil, ai nevoie apoi in practica de ceva masuratori ca sa poti regla valoarea inductantei pentru a obtine ceea ce doresti (de exemplu daca bobina e folosita intr-un oscilator reglezi bobina masurand frecventa de oscilatie rezultata pana obtii frecventa dorita, daca e vorba de circuit selectiv reglezi bonina pentru a obtine acea caracteristica de selectivitate, etc).

 

 

 

Link spre comentariu

Oameni buni, baiatul are 13 ani (multi inainte , cu sanatate!) si are cunostintele pe care i le-a dat scoala de azi. Are nevoie de indrumari simple, la obiect!

@claudiudimancescu, urmeaza sfaturile lui @Traian B, sunt cele mai pertinente de pâna acum.

Incearca sa citesti carti cu nitica teorie, calata pe ceea ce faci. Nu ti-as putea indica decât lucrari vechi, ca pe astea noi nu le stiu. O sugestie ar fi "Construiti aparate de radio", I.Boghițoiu, Editura Tineretului. Cred ca o poti descarca si de aici, a pus-o cineva pe forum.

Succes!

Editat de icar
Link spre comentariu

Claudiu, daca nu stii sa citesti un tabel iti spun eu cum sa faci, bobinezi cu sarma de fi 0.25 (bobinezi 4 spire si trebuie sa ai 1 mm) la bobina pe 6 MHz 30 spire iar pe cealalta 10 spire. Desigur indepartezi vechiul bobinaj cu atentie sa-ti ramana piciorusele bobinei si condensatoarele de 110 pF. De ce sa faci bobinele prin incercari?! Tot in acea pagina a revistei (care poate fi descarcata gratuit) exista un alt tabel care zice ca pentru 6 MHz trebuie 127 pF si 25 spire de 0.14 (5,5 micro henry). Este o verificare incrucisata.

 

 

Editat de gica70
Link spre comentariu

Va multumesc pentru ajutor. Cu aparatura de laborator stau rau. Deocamdata ma folosesc de un multimetru ieftin de 45 lei, DT9205A. Restul le voi cumpara pe masura ce dobandesc experienta. Imi puteti da cateva sugestii legat de carti pentru incepatori? M-ar interesa sa abordez mai bine componentele pasive, semiconductorii, teorie care sa ma ajute sa inteleg cum functioneaza aceste componente intr-o schema electronica. Sa ma scuze moderatorii ca sar de la bobine la alt subiect dar mi-e mai usor sa le am pe toate aici.

 

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări