Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
x_dadu

ceas online

Recommended Posts

Mi-am făcut un alt ceas pentru dormitor, funcționează corect de vreo 2 săptămâni și m-am hotărât să fac un topic nou poate este cineva interesat de un astfel de ceas sau eventual ca inspirație pentru alte proiecte.

Ceasul folosește module china, practic îl poți construi fără să pui mâna pe letcon, nu că asta ar fi un scop în sine.

Afișarea este pe modul display matriceal de 8x8puncte cu 4 buc, driver MAX7219.

Controlerul este un modul NODEMCU V3 cu ESP8266.

Senzorul de temperatură și umiditate DHT22.

Nu conține modul RTC sau baterie de backup, nu are nevoie.

Conexiunile se pot face cu fire de legătură china, fiind doar comunicare de date între module, nimic analogic. Eu însă am folosit terminale de laTME și mi-am făcut propriile fire de legături.

Ceasul înglobează următoarele funcții interesante, motive ce m-au convins să schimb fostul ceas cu 10 digiți led:

- timpul este luat de pe internet, înainte de scrierea codului trebuiesc modificate SSID și wifi pass ale routerului din casă.

- datele senzorului DHT22 sunt publicate și updatate pe un site, und e le poți accesa de pe telefon în rețeaua proprie, sau dacă faceți setări în router (IP fix după MAC, portforward pentru acel IP) puteți accesa siteul de oriunde prin internet.

- prima programare se face prin usb, dar următoarele se pot face online, dintr-o pagină în browser.

Ceasul este o sumă a câteva proiecte de pe net, respectiv:

- timpul luat de pe net (aici se poate vedea și schema) https://www.hackster.io/FilippoOnesti/esp8266-clock-using-max7219-led-matrix-display-b036c7 

- web serverul pentru datele de la enzor https://randomnerdtutorials.com/esp8266-dht11dht22-temperature-and-humidity-web-server-with-arduino-ide/ 

- programarea din browser (cum zic ei OTA = Over The Air) https://randomnerdtutorials.com/esp8266-nodemcu-ota-over-the-air-arduino/

 

20210724-081201.jpg

 

20210724-081159.jpg

 

site-ul cu datele senzorului :

site.jpg

 

Proiectu este split-uit în câteva tab-uri pentru că îmi pare mie mai ușor de lucrat cu el, în cel cu declarări se pot vedea unde vin conectate displayul și senzorul, precum și bibliotecile folosite.

 

ESP_DHT_server_internet_clock_V3.zip

Link to comment
Share on other sites

Salut. Nu. Am scos routerul din priză iar ceasul mergea în continuare. Probabil datorită folosirii bibliotecii time.h, când nu are net folosește ”ceasul” intern.

În schimb nu mai ai nevoie de butoane de reglaj, iar ceasul este mereu exact. Pauzele foarte lungi de net sunt oricum foarte rare. E oarecum un ceas ”ancorat” în realitate.

Link to comment
Share on other sites

Acum 9 ore, Craciun a spus:

Salut @x_dadu,

Foarte fain proiectul, dar am o intrebare, ce faci cand iti pica netul? ramane ceasul in urma?

 

BR/Daniel

Bibliotecile gen time care folosesc ntp pentru sync functioneaza pe baza lui "millis()" care merge dupa un timer deci nu este foarte precis, cea ce face biblioteca este ca la un anumit interval de timp prestabilit ( in functie de librarie pot fi cateva minute, zeci de minute, o ora sau doua) isi face sync de pe serverul de ntp pentru a corecta deviatia. Fara net ceasul poate sa devieze insa in momentul in care revine net-ul se auto corecteaza la urmatorul sync, de obicei deviata prin millis() poate ajunge la cateva secunde pe ora care nu este chiar capat de lume daca ne gandim ca pica netu pentru 2-3 ore.

 

Felicitari pentru proiect, recent am facut si eu un ceas prin ntp tot cu ESP8266 insa am folosit led-uri digitale WS2812b incorporati in digiti de 7 segmente "custom" facute la imprimanta 3D iar de pe pagina afisata in browser se pot face diferite setari de culori.

Link to comment
Share on other sites

Cred că a reuşit exact ce şi-a propus, un ceas pentru dormitor, sincronizat cu un server online.Nu e destinat exterioarelor.Cred că nici nu ai avea garantat semnal GPS oriunde în casă.

Link to comment
Share on other sites

Acum 2 ore, modoran a spus:

Sincronizare prin GPS nu faci la ceas ?

GPS în casă? Nu cred că merită efortul. Ca să nu mai zic că i-ar trebui un receptor GPS. Esp8266 vine cu tot ce-i trebuie pentru internet /ntp. 

Edited by Liviu M
Link to comment
Share on other sites

In urma cu doi ani am facut un ceas cu sincronizare prin GPS. Am ales GPS-ul pentru ca in locatia respectiva nu aveam internet si voiam sa sincronizez simultan mai multe ceasuri (aveam cate un ceas in fiecare camera). Ceasul este facut cu un arduino pro mini, radio nrf24l01 pentru sincronizare, rtc DS3231 si senzori de temperatura: DS18B20, LM75, DHT11 sau 22 cu selectare automata.

Sincronizarea se face la cerere sau la ora fixa. 

Prototipul nu avea radio nici rtc, faceam sincronizarea permanent prin seriala. Asta era posibil datorita distantei mici de la fereastra unde era GPS-ul si locul unde era amplasat ceasul.

 

Link to comment
Share on other sites

Nu ştiu de ce puneţi întrebări care nu-şi au rostul.Colegul a făcut un ceas aşa cum i-a plăcut lui şi a împărtăşit documentaţia pe forum.Cui nu-i place sau nu-i bate routerul, poate folosi ceasuri digitale chinezeşti ,,de-a gata,,.Dacă voia să mulţumească pe toată lumea, nu cred că ar fi reuşit nici dacă-l dota cu GPS, receptor de sincronizare radio şi baterie de back-up atomică...probabil tot se găsea unul căruia nu i-ar fi plăcut display-ul matricial.Şi ar fi întrebat ,,dar cu display clasic nu faci unul ?,,....

Cu folia de pe display aveţi dreptate, acum am remarcat şi eu asta...probabil i-a scăpat detaliul ăsta de bucurie că l-a asamblat în sfârşit.

Link to comment
Share on other sites

E interesant și prin gps doar că necesită un modul în plus.

Ce vreți să spuneți despre folie? Ar trebui eventual s-o schimb pentru că la aplicare (sunt 2 straturi) a făcut o cută în partea stângă vizibilă doar de foarte aproape. Preferați fără nicio folie? Adică să se vadă ledurile stinse? Mie nu-mi place cum se vede fără folie, contrastul are de suferit.

Link to comment
Share on other sites

La 24.07.2021 la 20:40, Marin1960 a spus:

In urma cu doi ani am facut un ceas cu sincronizare prin GPS...

 

Ce model este receptorul GPS ?

Am cumpărat de curiozitate un modul NEO-6M și nu pare a prinde vreun satelit. L-am scos și afară în curte și am stat câteva minute, tot degeaba, în terminalul serial primesc aceleași bălării. Are acea antena pastilă pătrată.

Capture.jpg

Link to comment
Share on other sites

Păi în foto de mai sus nu am folosit nici un sketch, adică am scirs unul blank și am conectat RXTX ai modulului la RXTX ai arduino UNO. Practic am folosit doar terminalul serial.

Am încercat și un exemplu din librăria TinyGPS ce comunică prin softwareserial (pinii 3 și4) și afișa numai ”*”

Link to comment
Share on other sites

@x_dadu verifica mufa si firul antenei ceramice. Ce ai acolo in terminal nu sunt bălării ci doar codul NMEA fără date, același lucru il primesc si eu in terminal daca receptorul e in casa:

$GPRMC,,V,,,,,,,,,,N*53
$GPVTG,,,,,,,,,N*30
$GPGGA,,,,,,0,00,99.99,,,,,,*48
$GPGSA,A,1,,,,,,,,,,,,,99.99,99.99,99.99*30
$GPGSV,1,1,00*79
$GPGLL,,,,,,V,N*64

 

In schimb daca pun receptorul la fereastra, in interior nu afara, apar si primele date (data si ora cred):

$GPRMC,093239.00,V,,,,,,,,,,N*7F
$GPVTG,,,,,,,,,N*30
$GPGGA,093239.00,,,,,0,00,99.99,,,,,,*64
$GPGSA,A,1,,,,,,,,,,,,,99.99,99.99,99.99*30
$GPGSV,1,1,04,10,,,35,17,,,22,18,,,33,23,,,37*70
$GPGLL,,,,,093239.00,V,N*48

 

Pentru a decoda datele fără a implica Arduino sau altceva, adică doar cu PC-ul si receptorul GPS, folosesc aplicația free de aici https://www.visualgps.net/#visualgpsview-content (VisualGPSView)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines