Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

George Dan Oprescu şi cărţile lui de iniţiere în electronică

Evaluează acest subiect


Postări Recomandate

Deoarece primele cărți pe care le-am cumpărat au fost scrise de George Dan Oprescu , un adevărat geniu al radiotehnicii și al electronicii in general , al electronicii audio in special . Vă propun un articol scurt despre viața sa . Un geniu plecat prea repede dintre noi !

https://www.independentaromana.ro/radioamatorul-fara-indicativ-george-dan-oprescu/

Editat de validae
,,dintre,, se scrie unit.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 137
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Acum 18 minute, dan-a2 a spus:

Un om extraordinar cu o minte sclipitoare , păcat că asemenea oameni sunt atât de puțini ! De asemenea păcat că locuința în loc să devină un muzeu de ce nu , autoritățile l-au lăsat pradă unor asemenea persoane care au distrus tot ce a luat naștere acolo , atelier , cărți , aparate s.a.m.d. Dumnezeu să-l odihnească în pace ! 

Link spre comentariu
Acum 5 minute, validae a spus:

Aşa se întâmplă când nu citeşti destul, redescoperi roata...

Cu tot respectul domnule @validae și vă rog să nu vă supărați pe mine însă nu aveam cum sa găsesc un asemenea articol , pe un forum pe care sunt nou ! Am toate cărțile maestrului G.D.Oprescu și o spun cu cea mai mare sinceritate că am găsit idei practice expuse pe înțelesul tuturor însă cu un profesionalism extraordinar ! Am mai spus-o , o mare pierdere , prea devreme a plecat dintr-e noi , păcat și de casa în care a locuit dar mai ales de ce se afla acolo . Iar acum am să mă repet acea casă trebuia să fie transformată într-un muzeu .

Dumnezeu să-l odihnească în pace !

Link spre comentariu

Hi-fi abc a fost cartea copilariei mele. Ca a fost scrisa de dl Oprescu sau de oricine altcineva nu mai conteaza. Poate in acei ani trebuia sa ai cojones sa ti se publice o carte, oricat de meserias ai fi fost.

Primul amplificator facut pe trese de cupru montate in placa de lemn gaurit cu coarba cu manivela cu burghiu de 3.....abia gaseam sacaz sa fac lipiturile....nu pot uita amplificatorul de 25W cu ASZ-uri in final...a mers din prima si a tinut cateva zeci de chefuri insirat pe o masa. A urmat cel de 50W facut cu traf defazor (vorbesc de mono...de unde piese de stereo?)

O saptamana m-am chinuit sa bobinez traful de iesire......si din nou satisfactia a fost maxima. Amplificatorul a functionat impecabil.

Link spre comentariu

Sacaz, in perioada aia, se gasea la magazinele de articole muzicale, se folosea la arcusul de vioara...

George Dan Oprescu a scris mult si bine, vezi colectia " Maini Indemanatice "...cartea copilariei mele :

 

G-D-OPRESCU.jpg

 

 

Editat de okean
Link spre comentariu

G.D.O. a fost bun sau nu, nu mai conteaza! Conteaza ca a fost pasionat de electronica si ca a impartasit pasiunea cu altii. Multe am invatat de la dânsul. Dumnezeu sa-l hodine! 

Serban Naicu era un bun electronist, pasionat, a pus suflet in ce a facut. Avea probleme cu stomacul, probabil un helicobacter ce a generat un ulcer nasol. Nu stiu sa fi avut cancer.

Acum 38 minute, fluffy37 a spus:

facut pe trese de cupru montate in placa de lemn gaurit

Credeam ca am fost singurul cu astfel de idei!:aplauze E drept, prima data am dat gaurile cu un cui inrosit in foc!

Nu trebuia sa ai "cojones" ca sa publici astfel de carti, era suficient sa vrei!

Link spre comentariu
Acum 12 minute, okean a spus:

Sacaz, in perioada aia, se gasea la magazinele de articole muzicale, se folosea la arcusul de vioara...

George Dan Oprescu a scris mult si bine, vezi colectia " Maini Indemanatice "...cartea copilariei mele :

 

G-D-OPRESCU.jpg

 

 

  Cu toata durerea, dar daca vrem sa spunem adevarul, schemele propuse de GDO nu depaseau nivelul de Casa Pionierilor, se adresau incepatorilor! Schemute simple, e adevarat ca functionale si bine explicate, cu 2-3-4 tranzistori, rar mai multi! Parca in Romania s-au publicat si realizat chiar de amatori, lucrari mult mai complexe in acei ani.

  Si eu am inceput cu lucrarea din foto, dar parca a spune despre dumnealui ca a fost un geniu e mult prea mult! iar cu ''maestre'' se adreseaza lumea de obicei artistilor, scriitorilor de beletristica nu celor de carti tehnice. Iar faptul ca a murit singur, deoarece nu a avut sotii si copii si nu-i prea intra multa lume in casa, nu-l face cel mai bun exemplu de urmat pentru cei tineri.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, Marele Savant a spus:

schemele propuse de GDO nu depaseau nivelul de Casa Pionierilor, se adresau incepatorilor! Schemute simple, e adevarat ca functionale si bine explicate, cu 2-3-4 tranzistori, rar mai multi!

Asa este, dar a fost material de studiu pentru o gramada de incepatori. Care au evoluat ulterior. Pentru asta, tot respectul. Acu' vreo 40 de ani, cand m-am apucat eu, EFT-urile erau la putere. Ma rog, eu n-am evoluat ca altii de pe acest forum, meseria mea e alta. Dar damblaua electronicii a ramas. Gh. Stanciulescu si GDO mi-au deschis apetitul pentru electronica.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Marele Savant a spus:

schemele propuse de GDO nu depaseau nivelul de Casa Pionierilor, se adresau incepatorilor! Schemute simple, e adevarat ca functionale si bine explicate, cu 2-3-4 tranzistori, rar mai multi! 

GDO, a facut exact ce trebuia in acea epoca! Mereu ne raportam la ceva, fara sa ne gindim ce era defapt la acel moment. Ce ar fi trebuit, lucrari cu zeci de tranzistori, bobine sofisticate si ... SMD-uri? A facut exact ce  a facut si I.Bughitoiu cu tuburi: montaje simple, care functionau din prima, cu piese la indemâna, fiecare schema fiind bine explicata, cu detalii constructive mai mult decit suficiente. Si...cu putina teorie inainte. Exact atita cit sa te faca se citesti si sa vrei mai mult! Cartile se adresau exact incepatorilor, nu specialistilor.

Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări