Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Acvariu controlat cu microcontroler


Guest YO2LZA

Recommended Posts

Una din pasiunile mele este acvaristica. Acum aprox 10 ani mi-am construit un acvariu si l-am imbunatatit cu diferite "periferice". Deaorece din cauza serviciului eram nevoit sa plec de acasa cu zilele, am fost nevoit sa automatizez functionarea acvariului. Pe scurt, un PC controla:- pornirea si oprirea unui rezistente in functie de temperatura apei- pornirea si oprirea aeratorului si a pompei pe reciclare a apei la anumite intervale- pornirea si oprirea neoanelor in functie de gradul de iluminare al camerei- hranirea automata a pestilorFara sa intru in detalii, mentionez ca totul era controlat prin intermediul portului paralel cu ajutorul unui program scris de mine in Visual Basic. Din pacate, in 2002 a trebuit sa parasesc localitatea pt 6 luni si am decis sa vand tot.Acum intentionez sa-mi refac acvariul, dar din cauza pretului actual al energiei electrice, nu imi mai permit sa las un PC sa functioneze cu zilele. De aceea m-am decis ca partea de comanda sa o fac cu un microcontroler. Intrebarea pe care va o adresez este urmatoarea: ce tip de microcontroler ar fi cel mai potrivit pt controlul acestor periferice? Va rog argumentati raspunsul. Mentionez ca nu am cunostiinte prea multe in domeniul microcontrolelor, am scris pe vremuri ceva programele pt PIC16F84 ceva cod in Assembler pe vremea cand Commodore 64 era in mare voga :-)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Daca ai mai lucrat cu PIC-uri ai un avantaj. Daca ai la indemana colectia Conex era un articol despre ceea ce cauti. In cazul in care nu gasesti scheme poti sa concepi tu una, un PIC16F84, uC are 18 pini care iti ajung pt. intrari/iesiri si anume ai nevoie de iesiri: 1- pt. comanda rezistenta 2- pt. comanda pompa 3-pt. comanda neoane Intrari: 1- intrare senzor iluminat 2-intrari convertor AD Deci porturile de pe 16F84 iti ajung.

Link to comment
Share on other sites

da, eu unul am facut asa ceva si lam imbunatatit de-a lungul timpului, prima versiune fiind cea care am publicat-o in conexclub. La cati bani si timp iti intra nu prea e rentabil avand in vedere cat costa o priza programabila digitala, dar daca ai placerea de a construi si vrei ceva deosebit la acvariu, da. Poti folosi controler de care vrei atata timp cat se incadreaza la ce periferice ii atasezi si in ceea ce priveste memoria flash functie de complexitatea softului, senzori analogici sau digitali, meniuri aspectuase pentru setari etc. Eu unu am folosit controler AVR la ultima versiune, ca tot imi doream sa le invat si imi pare f bine ca am facut-o, senzori digitali de temperatura pe comunicare 1 wire de la Maxim/Dallas, ceasul electronic cu DS1307, afisare pe lcd 2x16 cu lumina cu led controlata via pwm, si comutari cu triace pentru incalzitor, neon si filtru, respectiv tranzistor pentru comanda ventilator de racire (cooler tip PC) . Pentru exemplificare :

http://i24.tinypic.com/300w1mr.jpg

http://i22.tinypic.com/2ia77fd.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ideea de a face ceva cu microcontroller este interesanta, mai ales in cazul in care se doreste si afisarea unor parametri, cum ar fi temperatura apei, si modificarii mai elegante a unor parametri, de exemplu orele de distribuire a hranei. Se poate face chiar un sistem de monitorizare a gradului de mobilitate/activitate a pestilor, a calitatii apei si asa mai departe. Sistemul se poate face cu o unitate centrala, in interfata cu cateva butoane si un afisor, si cativa conectori la care se pot adauga ulterior diversi senzori.Acest sistem ar fi rentabil la un acvariu mare sau la un grup de acvarii.Daca se doreste numai mentinerea temperaturii si automatizarea hranirii si iluminarii, un sistem fara controller poate ar fi mai indicat, deoarece este simplu si nu necesita softuri, programatoare si alte batai de cap. Doar pentru un singur proiect nu merita un intreg studiu.Un termostat se poate face simplu si eficient ,cu un amplificator operational, daca se doreste reglajul continuu, sau cu un comparator, daca se doreste incalzirea in impulsuri. Oricum, un operational poate functiona ca si comparator, intram in amanunte daca doriti.Un dispozitiv care aprinde lumina automat iarasi este o banalitate, iar pentru dispozitivul de hranire se face un temporizator, poate acest circuit este ceva mai complicat, dar nici acesta nu este prea complex.Pentru incalzire exista de cumparat incalzitoare termostatate, deci aceasta automatizare ar fi un exces de zel, la fel exista si dispozitive de hranire automata. Pentru lumina, se poate folosi o lampa de veghe din comert, care are acest circuit cu fotocelula, sau cel mai simplu o priza programabila.

Link to comment
Share on other sites

acum depinde de pretentiile fiecaruia si ce fel de acvariu are de fapt si mai ales...cate . Cu toate ca exista incalzitoare cu termostat nu e deloc exces de zel One, este chiar motivul pentru care am pornit la drum cu prima mea varianta de automatizare cu PIC in 2004. Incalzitoarele normale ca pret de pe piata sunt cu bimetal, am avut 2 astfel de incalzitoare un SCUBA si un AQUA EL, primul functiona intro camera in care erau cca 10 grade si el nu reusea niciodata sa aduca apa la 25 cat era reglat, dar desi nu reusea sa aduca apa la 25 el se mai si oprea din cand in cand, chiar daca setam termostatul la maxim pentru ca termostatu ala naspa actiona ca un temporizator; al doilea incalzitor sa blocat pe pornit si mam trezit dimineata cu 34 grade in acvariu, mare noroc am avut ca nu miau murit pestii. Iar un incalzitor cu termostat electronic, parca TRONIC le zice la alea sunt considerabil mai scumpe, iar senzorul este in acelasi recipient cu rezistenta. Cat despre iluminare si prize programabile intradevar pare moft daca iti trebuie o singura priza programabila, dar ce te faci daca ai 3 neoane la acvariu si vrei sa se aprinda pe rand si sa se stinga pe rand, o astfel de automatizare devine f utila fata de o sacosa de prize programabile. Cu automatizarea se poate merge departe, exista sonde de PH, electrovalve cu care se poate doza CO2 functie de PH etc. depinde de fiecare .

Link to comment
Share on other sites

Pai asta inseamna un acvariu mare deci ar merita efortul.Daca un incalzitor nu reuseste sa aduca apa la temperatura corespunzatoare inseamna ca este de putere prea mica. Se pun 2 incalzitoare sau unul de putere mai mare.Cat priveste accidentul, se poate intampla si la un montaj cu controller sa ramana "agatat", de fapt, cu cat un montaj este mai complicat, cu atat probabilitatea de a se defecta este mai mare.Apare necesitatea de a avea 2 controllere independente, unul pentru controlul parametrilor si celalalt pentru alarma. Se poate face si un circuit simplu pentru alarma.Am sustinut ca nu merita efortul pentru acvariile mici, caci pentru acestea accesoriile au preturi mici si oricum ce se afla in comert chiar daca nu este de calitate exceptionala, in mod sigur nu este o improvizatie. De aceea, este mai simplu asa.Insa si eu as vrea sa fac o automatizare pentru un acvariu mare, dar deocamdata sunt in imposibilitatea de a-l construi, caci ma aflu departe de casa.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

nu neaparat rescris, dar cel putin modificat, din fericire pe siteul respectiv este la dispozitie si sursa in asm, iar din start am vazut ca este folosit portul E care la 876 nu exista; dar avand in vedere ca-ti este pus la dispozitie si cablajul, mai bine fa un efort si gaseste 877, vei ajunge mai repede si sigur la un produs functionabil .

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Guest reflex

Are cineva facut si de vanzare un asemenea automat, si la ce pret ?Ma intereseaza, n-am timp sa ma apuc si de asa ceva, si-mi trebuie urgent.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines