Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare porti culisante - best practices la achizitie si montaj


Postări Recomandate

Salut 

 

Doresc sa adaug o solutie de automatizare pt o poarta culisanta dar sunt total lipsit de experienta in domentiul asta. Ma intereseaza sa aflu sfatur/bune practici la alegerea echipamentelor si montare. De exemplu :

 

- In zona mea reteaua electrica este de proasta calitate ( se intampla cam la 1 luna sa fie o pana iar curentul are fluctuatii mari cateodata. In situatia asta automatizare 240 sau 24v ? 

Am vazut ca exista si baterii acumulator care se pot instala cu sistemul. Acestea au rol si de automatic voltage regulator sau sunt doar pentru backup?

 

-Ce tip de cremariela pentru minim mentenanta si longevitate cat mai mare ? Poarta 5 m/350 kg.

 

- Am inteles ca pentru o viata mai lunga si functionare in orice conditii meteo e nevoie sa supradimensionezi semnificati fata de greutatea portii. Ex . Eu la poarta de 5 m cu policarbonat si greutate de ~ 350kg ma gandesc sa merg pe automatizare pt 1000kg. Locatia este la casa , zona cu vand puternic. Opinii aici ?

 

Imi este greu sa identific producatori mai de calitatea . Am vazut ca cei care monteaza insista sa iti si vanda asa ca incearca sa bage pe gat ce vand ei. In momentul asta ma uit la Nice. Care sunt producatorii care ofera produsele cele mai de calitate?

 

- Modem wireless pentru acces telefon. Ma uit la Nice IT4WIFI. Sunt solutii fiabile pe termen lung? (pt cei care au avut experienta cu asa ceva) 

 

- Inaltator motor ... merita asa ceva? La prima privire e o idee buna pt ca motorul sta mai departe de sol (apa /caldura)

 

Alte considerente ?

 

 

Multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Salut,

 

"Nice" sunt destul de vechi in industria portilor automate si au produse de calitare, la fel si BFT, SOMMER... mai sunt si Life dar nu cred ca se ridica la nivelul primilor. In ultima vreme am vazut o droaie de noi producatori, majoritatea italieni, cu automatizari de porti de care nu am auzit nimic.

Eu am Life Optimo 2 de 3m si 300kg pentru porti batante ce nu depasesc 100kg pe canat si sunt fara policarbonat. Are mai bine de 5 ani si nu am avut nici cea mai mica problema cu ea, gresare angrenaje cam  o data pe an si aia e.

 

La porti batante e foarte important daca foile de poarta sunt pline (policarbonat)  sau nu, pentru ca la vand genereaza forte mari in actuatoare.

La porti culisante fortele vantului se concentreaza pe rolele de ghidaj, iar motorul nu simte vantul atat de tare.

 

Daca sistemul de culisare este facut foarte bine si ruleaza lin, nu ar fi nevoie de automatizare de 1000kg, 500-700 ar fi suficient.

 

Eu pledam pentru motoare la 230V, dar cele de 24V ofera niste avantaje de necontestat:

- posibilitatea de alimentare direct din baterii in caz de pana de curent, la cele de 230V ai nevoie de un UPS dedicat pentru penele de curent.

- control flexibil pentru viteza de deschidere/inchidere, pornire lenta, oprire lenta, la 230V e mult mai greoi cu variatia turatiei motoarelor. Motoarele in curent continuu sunt usor de controlat in cuplu.

Dezavantaj: motoare cu perii (carbuni) ce sunt supuse uzurii, dar probabil 10 ani nu ai treaba cu ele.

 

Control WiFi: daca au dedicat e o treaba faina! dar se poate pune actionare din telefon la orice automatizare. Toate controllerele au intrare pentru inchidere/deschidere cu cheie sau buton din interior. Se poate utiliza un releu Sonoff cu aplicatia lui, semnalul dubleaza contactele de la cheie, astfel controlezi din telefon.

 

Daca in zona de montare a motorului nu balteste apa, nu e cazul de inaltator. Recomand cremaliera metalica, este mai zgomotoasa decat cea de plastic dar mult mai durabila.

 

NB: Pentru reusita deplina trebuie acordata o atentie deosebita la aliniamentul ansamblului de culisare, a cremalierei si a pinionului de antrenare, altfel poti pune si mama ei de actionare ca va functiona tot in suturi.

 

 

 

 

 

 

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Salutam,

 

Si eu am fost fan automatizari NICE, mi-am instalat singur un kit pentru poarta culisanta Robus 600, a functionat 1 an si un pic pana cand intr-o zi a iesit fum dintr-o piesa de pe placa electronica RBA3 si acum sta blocata in evenimentul numit "obstructie". Dupa comanda de deschidere a ramas asa.

 

Am demontat placa pentru investigatii si am gasit relee blocate (2 relee din 3) cu un praf negru, conducator de electricitate. Releele sunt niste chinezarii ordinare, situl producatorului nici nu functioneaza. Voi inlocui releele cu unele OMRON echivalente sau chiar mai bune, dar mai ramane sa identific piesa din care a iesit fum si daca a scapat cu viata circutiul integrat din apropiere. Piesa arsa pare un condensator dupa forma, dar scrisul ma induce in eroare R+ 686 207 948.

 

Am incercat sa iau legatura cu distribuitorii din Romania, nimeni nu are manuale pentru reparatii. Firma mama NICE nu raspunde. Daca nu reusesc sa-mi repar singur placa electronica, solutia destul de scumpa este sa cumpar o placa noua, ceea ce este o bila neagra din punctul meu de vedere. Consider ca nu este normal sa se tina ascunse scheme si manuale necesare reparatiilor. Aceste aparate ca nu costa 1 leu, trebuie sa poata fi reparate. Am cam terminat-o cu a fi fanul vreunui brand.


Va recomand tuturor sa va protejati echipamentele cu UPS corespunzator sau cu regulatoare de tensiune, cei care aveti echipamente cu baterii de backup incorporate scapa cu un regulator de tensiune. 

 

Atasez un link cu poze pentru cei ce doresc sa vada piesa defecta si releele chinezesti.

https://photos.app.goo.gl/UL8nruuKhExhMoL37

Link spre comentariu

Pare condensator cu niobiu sau polimer 68uF componenta.Dar integratul din vecinătate pare și el încins, ori poate mi se pare.Ar trebui verificat cu multimetrul pe diode între toți pinii și masă, să nu apară vreun scurtcircuit..

Releele e posibil să se fi blocat din cauza flamei ce apare la contacte în timpul decuplării motorului.Bobinajul motorului  cauzează fenomenul de autoinducție și provoacă supratensiuni mari pe contacte.Dacă unul din relee s-a blocat pe închis, acționarea celui de sens opus a cauzat o suprasarcină puternică pe sursă iar explozia condensatorului e cauzată sigur de o supratensiune.Acei condensatori nu suportă bine depășirea accidentală a tensiunii de lucru.Dacă s-a străpuns acel condensator înainte de a exploda, poți avea noroc să nu fie afectate și alte componente....

Link spre comentariu

Salutare din nou,

Va multumesc pentru raspunsuri. Asa este, condensatorul este unul cu niobiu sau tantal, de 68uF la 25V, am gasit unul de la Kyocera AVX, la 35V, il voi incerca. Integratul a scapat intreg, am facut proba cu un condensator de 47uF pentru cateva minute. Am verificat minutios placa, in afara de releele acelea dubioase chinezesti, total pare in regula. Am spalat depunerile de la fum cu alcool.

Credeti ca ar fi o idee buna sa comand cu releele placii de baza alte perechi de relee externe? Ma gandesc si eu, ca un novice, in ideea ca o astfel de placa electronica se duce la peste 1000 lei.

Cu repect, ioan

Link spre comentariu

Ar fi o bună idee să comanzi nişte relee mai serioase, montate extern.De exemplu de tipul celor auto...

Iar în paralel cu bobina acelor relee să pui nişte varistori sau diode TVS cu tensiunea dublă faţă de alimentare.Astfel autoinducţia bobinelor ar fi atenuată sub pragul de producere a scânteilor şi ar proteja releele mici.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări