Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
MasterBlaster

Automatizare porti culisante - best practices la achizitie si montaj

Recommended Posts

Salut 

 

Doresc sa adaug o solutie de automatizare pt o poarta culisanta dar sunt total lipsit de experienta in domentiul asta. Ma intereseaza sa aflu sfatur/bune practici la alegerea echipamentelor si montare. De exemplu :

 

- In zona mea reteaua electrica este de proasta calitate ( se intampla cam la 1 luna sa fie o pana iar curentul are fluctuatii mari cateodata. In situatia asta automatizare 240 sau 24v ? 

Am vazut ca exista si baterii acumulator care se pot instala cu sistemul. Acestea au rol si de automatic voltage regulator sau sunt doar pentru backup?

 

-Ce tip de cremariela pentru minim mentenanta si longevitate cat mai mare ? Poarta 5 m/350 kg.

 

- Am inteles ca pentru o viata mai lunga si functionare in orice conditii meteo e nevoie sa supradimensionezi semnificati fata de greutatea portii. Ex . Eu la poarta de 5 m cu policarbonat si greutate de ~ 350kg ma gandesc sa merg pe automatizare pt 1000kg. Locatia este la casa , zona cu vand puternic. Opinii aici ?

 

Imi este greu sa identific producatori mai de calitatea . Am vazut ca cei care monteaza insista sa iti si vanda asa ca incearca sa bage pe gat ce vand ei. In momentul asta ma uit la Nice. Care sunt producatorii care ofera produsele cele mai de calitate?

 

- Modem wireless pentru acces telefon. Ma uit la Nice IT4WIFI. Sunt solutii fiabile pe termen lung? (pt cei care au avut experienta cu asa ceva) 

 

- Inaltator motor ... merita asa ceva? La prima privire e o idee buna pt ca motorul sta mai departe de sol (apa /caldura)

 

Alte considerente ?

 

 

Multumesc anticipat

Link to comment
Share on other sites

Salut,

 

"Nice" sunt destul de vechi in industria portilor automate si au produse de calitare, la fel si BFT, SOMMER... mai sunt si Life dar nu cred ca se ridica la nivelul primilor. In ultima vreme am vazut o droaie de noi producatori, majoritatea italieni, cu automatizari de porti de care nu am auzit nimic.

Eu am Life Optimo 2 de 3m si 300kg pentru porti batante ce nu depasesc 100kg pe canat si sunt fara policarbonat. Are mai bine de 5 ani si nu am avut nici cea mai mica problema cu ea, gresare angrenaje cam  o data pe an si aia e.

 

La porti batante e foarte important daca foile de poarta sunt pline (policarbonat)  sau nu, pentru ca la vand genereaza forte mari in actuatoare.

La porti culisante fortele vantului se concentreaza pe rolele de ghidaj, iar motorul nu simte vantul atat de tare.

 

Daca sistemul de culisare este facut foarte bine si ruleaza lin, nu ar fi nevoie de automatizare de 1000kg, 500-700 ar fi suficient.

 

Eu pledam pentru motoare la 230V, dar cele de 24V ofera niste avantaje de necontestat:

- posibilitatea de alimentare direct din baterii in caz de pana de curent, la cele de 230V ai nevoie de un UPS dedicat pentru penele de curent.

- control flexibil pentru viteza de deschidere/inchidere, pornire lenta, oprire lenta, la 230V e mult mai greoi cu variatia turatiei motoarelor. Motoarele in curent continuu sunt usor de controlat in cuplu.

Dezavantaj: motoare cu perii (carbuni) ce sunt supuse uzurii, dar probabil 10 ani nu ai treaba cu ele.

 

Control WiFi: daca au dedicat e o treaba faina! dar se poate pune actionare din telefon la orice automatizare. Toate controllerele au intrare pentru inchidere/deschidere cu cheie sau buton din interior. Se poate utiliza un releu Sonoff cu aplicatia lui, semnalul dubleaza contactele de la cheie, astfel controlezi din telefon.

 

Daca in zona de montare a motorului nu balteste apa, nu e cazul de inaltator. Recomand cremaliera metalica, este mai zgomotoasa decat cea de plastic dar mult mai durabila.

 

NB: Pentru reusita deplina trebuie acordata o atentie deosebita la aliniamentul ansamblului de culisare, a cremalierei si a pinionului de antrenare, altfel poti pune si mama ei de actionare ca va functiona tot in suturi.

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines