Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Dany_t

Pompa pe vibrații ca hidrofor

Recommended Posts

Salutare. Vreau să-i fac mamei la tara un hidrofor și ca să sar peste săpat și făcut cămin,  m-asi îndrepta spre o pompa sumersibila conectata la un vas și presostat care se vor afla în interior. Mar interesa părerile voastre în doua aspecte va rog:

1) Credeți ca o pompa pe vibrații de 280 W 1000 l pe ora și 6.8 bari pe un diametru de 15( de la brico)  ar putea funcționa? Fantan este una xu diametru de 80-100 cm, adancimea vreo 10-11 metru din care vreo 3 apa, iar distanta pana în casa ar fi de vreo 15-18 metri. 

2) având în vedere ca vreau folosirea sumersibilei pt  a scăpa de săpat, credeți ca dacă a-și scoate din fantana o țeavă și a-și tragea-o pe sus pe sol a-și putea să o izolez cumva sa nu înghețe la iarna? M-am gândit la izolație  pentru tăvi pe care am văzut-o pe site-ul la dedeman.....mulțumesc anticipat. 

Link to post
Share on other sites

Izolarea unei ţevi de suprafaţă nu se poate, va îngheţa inevitabil atunci când apa nu circulă prin ea.Deci ţeava de apă rece neîngropată nu poate fi folosită.

Dacă ai apă la o adâncime  de doar 10-11m  poţi folosi un hidrofor simplu, fără ejector.Sapi lângă fântână un cămin cu adâncimea de circa 1,5-2m şi betonezi pereţii, faci un capac demontabil şi asta e.Nu va îngheţa iarna fiind sub limita de îngheţ, ca măsură suplimentară poţi adăuga capacului un strat termoizolant de polistiren.Nu recomand în niciun caz pompele vibratoare, am reparat ani la rând personal aşa ceva şi sunt dăunătoare fântânii din cauza vibraţiilor, care tulbură apa.Plus că au fiabilitate redusă, în ciuda simplităţii lor.Dacă vrei totuşi o pompă fiabilă şi subţire, ia una cu şurub.

Am aşa ceva de vreo zece ani şi sunt pretabile de folosire cu sistem hidrofor:

https://www.emag.ro/pompa-submersibila-cu-surub-4qgd075-bar-4qgd075/pd/DV4FSHBBM/

Există şi variante mai ieftine:

https://www.emag.ro/pompa-submersibila-qgd-profesional-1100-w-3mc-h-cupru-recir/pd/D22JH6BBM/?ref=graph_profiled_similar_c_1_6&provider=rec&recid=rec_49_ad72bae8d094932f264dcbb8124e452f24f7cf12b9dd814be959041b189b2d79_1622652814&scenario_ID=49

Link to post
Share on other sites
1 oră în urmă, Dany_t a spus:

 

2) având în vedere ca vreau folosirea sumersibilei pt  a scăpa de săpat

Tocmai ce a zis... nu vrea sapatura, cofraje și turnări betoane. 

 

Acum 7 minute, validae a spus:

Sapi lângă fântână un cămin cu adâncimea de circa 1,5-2m şi betonezi pereţii, faci un capac demontabil şi asta e.

 

Link to post
Share on other sites

Ce vrea el nu se poate.Nu poţi izola suficient o ţeavă de apă rece de suprafaţă, ca să nu îngheţe.Asta fiindcă fără un aport de căldură din altă sursă, apa din ţeavă cedează căldura aerului înconjurător chiar şi prin izolaţia cea mai bună în câteva ore şi apoi îngheaţă.Singura condiţie în care o ţeavă cu apă rece nu îngheaţă, e când apa circulă continuu prin ea, cu un debit minim.Asta nu se poate în domeniul casnic, nu cred că are de gând să ţină pompa mergând continuu când afară e ger de -5*C ca să nu-i îngheţe apa...

Dacă vrea să scape totuşi de săpat căminul, introduce pompa în fântână la un nivel de minim 60-70 cm sub nivelul solului şi trage ţeava sau furtunul de aducţie a apei în casă tot la acel nivel, printr-un şanţ îngust.Nu există izolaţie care să menţină temperatura apei peste pragul de îngheţ la suprafaţă, fiindcă apa care stă îngheaţă.

Link to post
Share on other sites

Eu stiam ca hidroforul nu trage de la adancime mai mare de 8-9 metri. Avand in vedere ca ai 3m in apa, esti cam la limita, daca ai o perioada de seceta mai tarziu.

La mai mult de 10m ai nevoie de pompa de adancime, evental cu presostat, dar nu ai bazin tampon.

Link to post
Share on other sites

Submersibila, exclus cu vibratii (dispozitiv de stricat putul), ingropi teava catre casa la 50 - 80 cm, ca nu-i tot aia daca esti la Miercurea Ciuc sau la Timisoara.

Pune si alimentarea pompei printr-o teava PE de 20-25, paralel cu cea de apa, ca sa o poti inlocui fara sa mai sapi. Si ca sa poti folosi cablu 3x2.5 mmp normal, nu din cel pt ingropare, care costa semnificativ mai mult.

Faci (cu atentie) o gaura in peretele fantanii, prin care trece teava de apa si alimentarea, la adancimea la care ai ingropat.

Pui un capac fantanii.

Nu se poate izola teava incat sa nu inghete.

Exista sisteme electrice (un fel de izolatie incalzita), dar dupa ce te uiti cat costa o sa vezi ca e mai ieftin sa sapi un sant.

Link to post
Share on other sites

Ok, am înțeles,  deci nu am nici o șansă să izolez țeava în afara de îngropat,  și nu ar fi bine nici sa folosesc o pompa pe vibrații.  Pai în cazul acesta o sa ma conformez!

O sa sap un șanț și o sa pun o sumersibila fără vibrații. De fapt am una care o folosește mama vara pt grădiniță,  dar este un model pare pentru irigații  de la micul fermier ( modelul asta https://www.emag.ro/pompa-apa-submersibila-micul-fermier-qdx-32m-fara-plutitor/pd/DT8VZ7BBM/  ) și nu știu dacă va merge, însă o s-o probez. Dacă nu merge voi lua una de genul celor care mi le ați recomandat.

Dacă  tot am postat link-ul cu pompa de mai sus, a-și mai cere o părere celor care dețin cunoștințe,  și anume : cum pot sa protejeze o astfel de pompa în cazul în care se blochează ieșirea apei pe furtunul de refulare. În trecutul nu foarte îndepărtat mi sau ars 2 astfel de pompe  în o luna pe motiv ca sa "făcut cot "la furtun și pana sa reacționeze sau ars. De asemenea și la hidrofor zic eu ca sar putea sa apară probleme de genu asta... de exemplu dacă deși îngropată teava în cazul unui ger mai puternic ar putea îngheța,  sau ma gândesc eu, nu știu dacă este posibil, s-ar bloca presostatul cumva pe poziția pornit. 

Credeți că cu un disjunctor B6 a-și putea să rezolv o astfel de problema? Ar reacționa în timp util? Sau ar sari pur și simplu la pornire fiind prea mic. Mulțumesc 

 

Link to post
Share on other sites

O spun din prima, ca sa nu fie discutii, la pompe submersibile sunt cu pluta.

Acestea fiind spuse, din cate mai tin eu minte, protectia unui motor electric la suprasarcini s-ar rezolva mai degraba cu un releu termic. In nici un caz cu un disjunctor. 

Ca sa nu se ingroape teava aia, n-ar fi o solutie ca dupa ce pompa si-a facut treaba sa se deschida o supapa montata deasupra pompei care sa goleasca circuitul de apa? Eventual doua supape, una deasupra pompei, alta undeva in casa, montata deasupra nivelului ultimului consumator, pentru a usura golirea circuitului. Supapele pot fi din alea de la masina de spalat, fara prea multe pretentii (intre 18-60ron, functie de marca). Teava se monteaza in panta astfel incat apa sa se scurga toata... Poate merge si asa... Totusi, solutia gospodareasca este sa se ingroape teava, cum a descris Validae in primul post, cel cu caminul.

Link to post
Share on other sites

 Dany.Contrar ce zic colegii am o pompă rusească cu vibraţii în exploatare de peste 10 ani!E "spânzurată" în fântână la fix 0,7 m deasupra fundului.De la pompă am plecat cu furtun flexibil.Lângă fântână vine şanţul adânc de 0,7m şi străpungerea prin fântână.

 În şanţ am pus tub plastic fi 50 mm prin care am trecut ţeava de apă de 3/4,din plastic,şi cablul de curent.

 Presiunea apei şi implicit protecţia e asigurată de un presostat.

 Pentru preluare şocuri am un vas de presiune de cca 25 l.

 Eu am făcut bazinul cu presostatul lângă casă.Merge f bine însă lângă fântână.Aceleaşi recomandări-peste 1m adâncime,izolare bună la capac şi hidroizolare la cuşca de beton,să nu intre apa.

 Pompa poate fi şi din genul celor recomandate de colegi.Informează-te să fie un tip care nu "crapă" uşor.Am văzut multe submersibile la 300-400 de lei distruse!!

 Pompa poţi să o alimentezi prin contactor cu releu termic de protecţie.

 Dacă ţie frică de blocaj presostat poţi să-l dublezi şi la al doilea să fixezi presiune puţin mai mare de deconectare.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

 Eu am folosit pompa cu vibraţii deoarece am văzut pe net că e foarte folosită la ruşi.Evident la case cu consum mai mic de apă.

 Dacă n-ai mai lucrat aşa ceva uită-te şi în linkul pe care îl pun.

https://instalatoruldeiasi.wordpress.com/category/instalatii-de-alimentare-cu-apa/

 Şi era să uit.Dacă alimentezi pompa prin contactor se protejează f bine contactele presostatului mecanic!

Edited by BRANCA
Link to post
Share on other sites

Alea sunt pompe de apa murdara, in mod normal folosite la golirea foselor, piscinelor, bazinelor, etc.

Au debit f mare dar la presiune f mica. Cresterea presiunii (adancime, lungime furtun) duce la scaderea rapida a debitului.

Pompele submersibile pt put, pe turbina sau surub, nu se strica pentru ca gatuiesti furtunul, singura limita in sensul asta fiind supraincalzirea (in ore) cauzata de lipsa curgerii apei.

Ca atare, nu are rost sa adaugi protectii suplimentare. Cele cu cutie de comanda au in general o protectie la suprasarcina inclusa. Wasserkonig e o firma cu raport pret/calitate f bun.

 

Pompele cu vibratii au randament f bun, adevarat. Dar sunt f riscante in soluri nisipoase sau daca se ating de peretele putului. Am vazut mai multe puturi stricate de astfel de pompe. Intr-un put mare, legata de o ancora care sa se asigure ca sta pe mijloc, e ok.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines