Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
xaxa

Reconditionare taburet vopsit

Recommended Posts

Buna ziua

Reconditionez un taburet foarte vechi, care are blatul sculptat de mina in stil popular. Blatul a fost baituit negru, apoi impodobit manual cu daltita cu diverse motive populare, obtinindu-se astfel un desen alb pe fond negru. In timp, blatul s-a zgiriat, unele detalii s-au ciobit. La reconditionare s-a adus in discutie daca s-ar putea reface cumva blatul, lucru care mie nu imi suride, dar data fiind importanta clientului, macar ca si discutie trebuie considerat.

Nu pot vopsi tot si reface lucrarea complet, pentru ca n-am indeminarea necesara pentru daltuit. Reluat pe bucatele cu bait nu merge, am facut test, pentru ca lemnul absoarbe neuniform si se strica desenul. Nu se poate reface pe bucatele, doar acolo unde nu e nevoie de cioplituri, pentru ca vor fi diferente intre culoarea veche si cea noua. Ceva sugestii de la cei cu mai multa experienta?

Link to comment
Share on other sites

Eu zic ca iti trebuie daltite sub forma de u,cel putin una cat mai mica si testezi pe ceva asemanator,efectiv trebuie sa copiezi.Eu fara experienta am refacut cu o singura daltita de genul niste elemente florale pe lemn vechi.A fost usor ca doar am copiat.Pacat ca am reusit sa o rup aiurea,ce am gasit prin magazin la categoria ieftin cam scartaie..

Link to comment
Share on other sites

cineva mi-a sugerat sa umplu decorurile cu chit sau plastelina, pe care sa il indepartez dupa vopsire. ar fi o munca de chinez si umplerea si indepartarea, dar n-ar trebui sapat. inca ma mai gindesc, dar cred  ca pina la urma am sa stric totusi un colt, de proba.

Link to comment
Share on other sites

 

Acum 3 ore, KISS a spus:

Da-i cu lac transparent in spatiile sculptate si abia apoi refaci blatul, adica chituire, slefuire, baitz si lac.

adica baitul nu o sa mai prinda in zonele unde voi pensula cu lac?

Link to comment
Share on other sites

Lack_ul nu e higroscopic, deci nu se lipeste baitzul de zonele alea sculptate. Eu, unul, as face asa, intai reconditionare zone sculptate, adica, curatire si o egalizare optica sa arate toate la fel. Cand e totul ok as aplica unul, doua straturi de lack transparent. Apoi as incepe cu blatul, dat cu hartie abraziva, aplicat chit, slefuit si la urma baitz. Cand arata optic ok as da peste tot lack, nu de alta dar protejeaza lemnul si optic arata mai bine decat natur. Poti face probe pe o alta bucata de lemn de aceeasi esenta ca sa vezi cum iasa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines