Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
dacos

Amplituner Teleton TFS 65

Recommended Posts

Salutare,

 

Am achiziționat un amplituner pe care îl urmăream de mult: Teleton TFS 65.

http://www.audiofilek.pl/de/baza-du/baza-vintage-audio-du/produkt/17-amplitunery/42-teleton-tfs-65-quadro

https://hifivintage.eu/en/amplifiers/2034-teleton-tfs-65.html

 

Este fabricat de japonezi prin anii 70. L-am luat funcțional doar pe partea de amplificare, cu probă. 

 

L-am desfăcut, nu pare să fie umblat în radio. Toate bobinele sunt neatinse. Pe lungi și scurte e OK. Pe medii a cantat puțin și gata (nici nu am pe unde să bag spray pentru că are claviatura sigilată să nu intre praf).

 

Mă preocupă depanarea părții UUS.

 

Nu funcționează memoriile cu SAS560 SAS570.

 

Fire-Shot-Capture-005.png

 

 Pe placa de alimentare și am găsit integratul TAA940B cu picioarele ruginite și întrerupte. Am găsit că este un stabilizator din anii 70 ( TO-18), mai fiabil decât un Zener.

https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_taa940.html

 

IMG-20210106-174729.jpg

IMG-20210106-190632.jpg

 

 

Am înlocuit cu un NTE615P și acum am 32v pe alimentarea senzorialului. 

Inițial se aprindeau memoriile aiurea: rămâneau câte două aprinse, nu se stingeau la atingerea altei memorii. 

 

Am scos SAS-urile de pe placă și am pus socluri. Am pus SAS-uri noi și funcționează memoriile. Adică rămân aprinse și comută de la 1 la 7. Frecvențmetrul se mișcă pe măsură ce caut din memorii. Dar tot nu receptionez nimic. 

 

https://youtu.be/QznUDWAJ45I

 

IMG-20210530-120527.jpg

 

Am măsurat tensiunea pe pinii 7 și 8 ai SAS și am comparat cu datasheet.

 

Cu integratele în socluri: pe 7 am 32v, pe 8 am 7,8v.

Fără integrate: pe 7 am 32v, pe 8 am 13,5v ?!:84

 

SAS.jpg

 

Am măsurat diodele varicap fără tensiune și se comportă firesc (conduc într-un singur sens). 

 

Tensiunile înainte și după rezistențele de polarizare ale varicapurilor (R319-R325) nu sunt identice.  Am câteva valori de 3,4v, dar la cea aferentă pinului 6 al SAS570 am 32v ?!:84

Problema ar putea fi:

- diode varicap defecte

- SAS defecte - cât de frecvent se întâmplă acest lucru? Din ce cauză? (pe placă nu pare că s-a intervenit anterior). Poate nu fac contact bine pinii în socluri (am tot scos integratele și probat cu altele pe care le am de rezervă). M-ar tenta să lipesc din nou integratele pe placă, dar dacă voi ajunge la concluzia că pana la urmă SAS sunt de vină, trebuie să le scot din nou. Asta înseamnă că o se se exfolieze cablajul (nu este de calitate bună). 

 

Schema este aici, din păcate rezoluția este slabă:

https://docdro.id/7xF54cR

 

O schemă foarte apropiată, dar cu rezoluție mult mai bună (diferă partea de alimentare și etajul final):

https://docdro.id/e85gN46

 

Link to post
Share on other sites

Referitor la senzorial banuiesc că prin intreruperea stabilizatorului TAA940B a crescut tensiunea mult (pe C702 sunt 50v cc) și a deteriorat SAS în primul rând. În aval de senzorial se pot defecta și alte blocuri din această cauză?

alimentare-rev.jpg

 

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines