Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Bogdan207

Preamplificator cu tuburi electronice

Recommended Posts

Salutare tuturor! Proiectul meu este sa construiesc un amplificator hibrid cu tuburi, mai exact 6k4, in partea de preamplificare si un etaj final cu tranzistori in clasa A. Etajul final se va alimenta cu o tensiune de aproximativ 33vcc (24vca redresat si filtrat) iar pentru preamplificare nu as mai dori sa achizitionez un traf de 150vca, ci as dori sa alimentez anodul tuburilor printr-un multiplicator de tensiune din acelasi traf de 24v. Se poate face acest lucru si ce probleme pot aparea daca folosesc aceeasi tensiune alternativa si pentru redresorul etajului final si pentru multiplicatorul de tensiune pentru tuburi? Va multumesc anticipat

Link to post
Share on other sites

Se poate realiza un mic autotransformator alimentat din cei 24V c.a si care sa ridice tensiunea la 130-140V c.a.....mai mult de 20mA nu sunt necesari... se poate face acel autotraf pe o secțiune de 4-5cmp...adică iese ceva mic,compact...se poate și cu multiplicator....dar eu aș fi mai sigur pe autotraf....spor!

Link to post
Share on other sites

Soluția propusă de @flomar60 e mult mai bună. Un multiplicator care să lucreze simultan cu o redresare bialternanță cu punte având masă comună nu e practic posibil.

Iar să iei o priză din multiplicator pentru etajul de putere va însemna un compromis mult prea mare. 

Încearcă să găsești/concepi o schemă și ai să înțelegi ce-ți spun.

Și încă ceva (un amănunt) : nu vei obține 33Vcc din ăia 24Vac ci probabil vreo 31V. Asta dacă vorbești de 24V în sarcină. Dacă sunt în gol, mai puțin.

Link to post
Share on other sites
Acum 6 ore, Bogdan207 a spus:

Se poate face acest lucru si ce probleme pot aparea daca folosesc aceeasi tensiune alternativa si pentru redresorul etajului final si pentru multiplicatorul de tensiune pentru tuburi? Va multumesc anticipat

Din ce ați prezentat, atât etajul final cât și preamplificatorul funcționează în clasa A deci au consum constant. 

Ar fi putut apărea probleme dacă etajul final ar fi avut consum variabil (clasa AB). Asta ar fi condus la  variații importante de tensiune la bornele secundarului trafului de alimentare, funcție de nivelul semnalului de ieșire. Dacă foloseați multiplicator pentru alimentarea preului cu tub, variațiile de tensiune se ... multiplicau și necesitau un filtraj corespunzător - anume valori pentru condensatoarele din multiplicator.

Era concludent dacă ați fi postat și schema agregatului, pentru a discuta ținănd cont de valori concrete.

Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Bun!...Acuma întreb și eu-tensiunea de filament pentru tub ,de unde o luați?....de aceea varianta cu autotraf este cea mai potrivită....pentru tensiunea de filament se prevede o înfășurare separată ,fără cuplaj galvanic....iar pentru anodică 110-120Vc.a. sunt suficienți....

Edited by flomar60
Link to post
Share on other sites

De fapt nu merge cu autotransformator decât dacă se folosește redresare monoalternanță atât pentru alimentarea tubului cât și a etajului final. 

Așa avem punct de masă comun.

Pentru tub ar fi ok redresarea monoalternanță urmată de un filtraj bun, dar pentru finalul clasa A e ridicol :).

Trebuie transformator obligatoriu.

Link to post
Share on other sites
Acum 6 ore, Bogdan207 a spus:

Pana la urma voi cumpara un traf. Am gasit pe aliexpress si nu e scump. Doar sa am rabdare vreo 60 de zile. Multumesc pentru raspunsuri. 

Comandă un traf la Petra Iași sau Romtoroid 

Link to post
Share on other sites
Acum 13 ore, viobio a spus:

Comandă un traf la Petra Iași sau Romtoroid 

Pana la urma schema de alimentare a fi urmatoarea: IMG-20210529-073150.jpg

Traful de 24v/6.3A il am deja, iar pentru anodul tuburilor am comandat unul de 2x24v 3VA, care va fi redresat prin dublor de tensiune. 

Link to post
Share on other sites

Eu cred ca ai facut o alegere gresita. Ideea redresarii monoalternanta trebuie folosita doar acolo unde nu ai alta solutie, aici era mult mai bine sa fi folosit un traf de tensiune dubla.  

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines