Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Buzzo

Banda LED + Sursa 24V si intrerupator cu indicator luminos

Recommended Posts

Salut!

 

Am o problema foarte simpla dar cum cunostintele mele de eletronica sunt limitate am nevoie de ajutorul vostru.

In baie deasupra bazinului WC incastrat am o zona infundata din rigips, ca o cutie, ce va fi luminata de o banda LED. Banda este alimentata de o SURSA de 24V 30W NEDIMABILA, alimentata pe un circuit separat cu cabluri deja trase prin pereti, totul mascat si cu un intrerupator modular de la GEWISS montat in zona prizei pentru aparat de ras si periute electrice. Am avut ideea ambitioasa ca acest intrerupator modular din gama CHORUS sa fie cu indicator luminos (Gewiss GW10002), sa-l pot vedea noaptea usor si sa aprind direct din baie doar zona aceasta din rigips, pt o lumina mai discreta.

 

Acum banuiti deja ce se intampla: cand sting lumina led-ul mic din inteiorul intrerupatorului Gewiss inchide circuitul. Pe acolo trece un curent minuscul care usor usor incarca sursa si aceasta dupa un anumit nivel reuseste sa dea un impuls si banda se aprinde f scurt apoi se stinge. Rezulta astfel un clipit continuu, cam un flash / secunda.

 

Desigur pot rezolva usor problema pur si simplu indepartand LED-ul interior al intrerupatorului. Dar daca totusi as vrea sa il pastrez am vreo alta solutie pe care o pot folosi? Mi-ar rezolva problema o sursa DIMABILA? Sursa asta este ceva foarte basic, la 30-40 lei, este foarte mica si am mai folosit-o cu succes in casa si in alte zone luminate cu banda pe care le-am mai amenajat.

 

M-ar ajuta destul de mult sa pastrez indicatorul LED. In baie e bezna totala fara el si noaptea este de ajutor atunci cand sunt pe jumatate adormit si nu vreau sa aprind corpul mare de pe tavan.

 

Multumesc pentru ajutor.

Link to post
Share on other sites

S-a discutat de foarte multe ori această situaţie, există şi topic dedicat.Soluţia este montarea la bornele consumatorului alimentat prin intermediul unui întrerupător cu led sau bec Neon a unui condensator de circa 470nF/275Vc.a. pentru a devia curentul rezidual al becului şi astfel se împiedică clipirea intermitentă.Condensatorul se poate recupera din scule de genul flexurilor, bormaşinilor sau orice electrocasnic cu motor universal cu perii de cărbune.Se poate pune şi o rezistenţă de 47k - 100kOhmi/2W dar dezavantajul ei e că se încălzeşte uneori destul de tare şi trebuie ţinut cont de asta.De aceea condensatorul e de preferat..

Link to post
Share on other sites

Solutii sunt multiple... depinde ce si cat doresti sa aloci.

- sa modifici comutarea, adica sa ai un circuit SEPARAT pentru ledul martor, ceea ce inseamna alimentarea lui separata si comutarea sursei principale prin releu.

- sau sa folosesti un comutator cu contacte duble izolate intre ele, tot in ideea de a avea circuite separate - caz in care iti va mai trebui un fir care sa vina la blocul de comutare, dar nu vei avea nevoie de o sursa suplimentara de alimentare

- sa RENUNTI la banda led (solutie proasta ca eficienta si uzual proasta si dpdv componenta spectrala a luminii) trecand la bagheta led, cu alimentare SMPS_CC. Ideea este ca asa vei avea si calitate mult mai buna, dar si ca (in mod uzual) sursa va avea un curent de repaus mai mare decat ce trece prin martor, deci nu va da flashuri pe iesire.

 

Astea de sus au fost cateva solutii corecte / bune.

 

Exista si solutii tipul "merge si asa" adica un tratament mai mult simptomatic decat etiologic/cauzal.

Una dintre ele ti-a descris-o @validae ceva mai sus, prin incercari vei solutiona problema.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines