Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Andrei2021

Masina de spalat Indesit WISL105X

Recommended Posts

 

 

Salut,

 

Am urmatoarea situatie:

 

Tipul aparatului: Masina de spalat rufe

Modelul aparatului: WISL 105 X

Defectul cum se manifesta:

 

- nu termina programul de spalat. cand are probleme, aleator, incepe sa scoata apa (cu debit mai mic decat la evacuarea normala). cat timp o scoate pe cea veche, mai ia niste apa din retea, mai invarte de cateva ori... si face asa... fara oprire... si cateva ore... ca asa am observat prima data... ca nu mai termina programul.

- alte dati duce programul la bun sfarsit (folosesc preponderent doar 9-10 si 11. turatii de 6-700 si temp de 30-40).

 

Alte specificatii utile:

- cumparata prin 2006-2007

- 1-2 spalari pe saptamana, nu a fost incarcata excesiv (ba chiar utilizata prea des la programul de 30 min aproape goala) :)

- calgon din cand in cand

 

Sunt din bucuresti. nu am skilliuri de electronica si as vrea sa gasesc o persoana / service care sa ii faca o "vizita" si o constatare... poate o putem salva.

Link to post
Share on other sites

Cred că merita s-o introduci în ,,programul rabla la electrocasnice,, la vechimea ei.Dacă ai ratat ocazia, asta e...poate la anul.Am luat anul trecut pentru maică-mea una ,,Hyundai,, de la Auchan cu 600 Lei şi am avut şi discount 100 Lei că am dus la ,,rabla,, un jaf de Albalux ce îl avea prin curte.Dacă va ţine cinci-zece ani maxim, sunt supermulţumit la banii ăia.O maşină nouă e totuşi altceva, măcar de rulmenţi nu mai ai grijă ceva timp..

Dată fiind vechimea, eu aş bănui placa electronică, mai precis partea de alimentare, filtraj îmbătrânit şi asta generează erori de comandă.Dar nu se poate da un diagnostic mai precis fără o verificare la faţa locului.Drept care voi muta această postare la secţiunea potrivită...poate e cineva dispus să se ocupe de ea.

Link to post
Share on other sites

Mic update: am urmarit-o azi - programele de spalare incep cu o alimentare lunga de apa, 1 rotire si o evacuare mica de apa. Problema e ca continua sa evacueze apa la debit mic.

Pare ca nu se inchide usita de la pompa. Pe durata evacuarii nu se aude pompa. Si chiar daca o inchid, ea tot continua sa curga din ea "din inertie". E ca si cum dintr-o sticla mare de apa tragi cu un furtun apa si apoi apa aia curge pana goleste sticla - fara a fi nevoie de vreo pompa.

Chiar nu as da 1000-1500 lei pe o masina noua doar ca asta nu inchide "usa". :D

 

Link to post
Share on other sites

Vezi că furtunul de evacuare al maşinii nu trebuie conectat cu capătul direct la o scurgere din podea, ci trebuie să facă o ,,buclă,, situată la cel puţin 50cm de podea, fiindcă maşina nu are supapă de reţinere a apei în cuvă.Apa este reţinută pe principiul vaselor comunicante.Deci dacă nu ai conectat furtunul la o evacuare de chiuvetă situată la cel puţin 50cm faţă de podea, pune furtunul chiar în chiuvetă sau cadă pe perioada folosirii maşinii, altfel toată apa din ea va curge afară, lucru ce cauzează eroare şi alimentare continuă.

Referitor la preţ, am specificat că sunt şi maşini care costă doar 600-700 Lei, în afară de un număr mai mic de programe şi funcţii ,,smart,, nu sunt cu nimc mai prejos decât cele foarte scumpe.Avem la serviciu una din asta ieftină care funcţionează de ceva ani aproape zilnic....fără probleme.Deci în cazul programului ,,rabla electrocasnice,, ai putea să cumperi una ieftină cu doar 300 Lei investiţi personal. De la stat ai primi diferenţa de 400-500 Lei..

Link to post
Share on other sites

Masina e montata in acelasi loc de ~15 ani :D

Furtunul e "ancorat" de suportul in forma de U livrat cu masina, pe marginea cazii. E la ~62 cm (punctul cel mai inalt al buclei facuta de furtun care urca pe langa masina si coboara in cada) de podeaua pe care e instalata si masina.

 

Am pacalit-o ceva mai devreme tinand furtunul cu mana ridicat la verticala... si a oprit evacuarea si si-a vazut de program.

 

Dubios e ca eroarea asta a aparut acum cateva luni.... pana acum n-a facut asa ceva si nu s-a schimbat nimic in asezarea "geografica" de prin baie. :))

Link to post
Share on other sites

Dacă maşina ia apă şi imediat o evacuează, înseamnă că e o problemă cu presostatul care face sesizarea de nivel al apei.Are un furtun subţire care poate fi obturat accidental de depuneri sau ceva reziduuri.Sau poate avea contactele blocate sau oxidate...

Nu ştiu ce numeşti ,,uşiţa de la pompă,, fiindcă la pompa de evacuare nu există decât un dop de vizitare care se deşurubează în partea frontală jos.Acolo se strâng de obicei nasturi, agrafe, monezi căzute din haine şi din când în când trebuie desfăcut acel dop şi curăţate reziduurile adunate.

Link to post
Share on other sites

"usita" ziceam la ceva imaginar care oprea iesirea apei din masina. scuze pt confuzia generata.

 

o sa verific dopul din fata. :) nici pe ala nu l-am verificat.

Link to post
Share on other sites

Nu există ceva dispozitiv specific care opreşte apa, doar ce am explicat că asta o face chiar  furtunul, ce trebuie să fie ridicat la minim 50cm, este pe principiul vaselor comunicante...doar evacuarea se face forţat de către pompă.Dacă era cu ceva supapă de reţinere, nu mai era nevoie de pompă...

Dopul se deşurubează uneori cam greu, e posibil să trebuiască să depui ceva efort sau chiar să foloseşti un patent.Înăuntru e ca un pahar, ce reţine diverse mizerii, te uiţi cu o lanternă şi sub paleta pompei (e ca o cruce) şi poate a mai rămas ceva şi pe acolo, deşi principial acea turbină aruncă totul în paharul dopului....care trebuie să fie gol.Aveţi grijă că va curge puţină apă din cuvă, puneţi o tavă ceva de 2cm înălţime sub dop, că altfel va face o băltoacă.

Link to post
Share on other sites

Am desfacut si dopul de la pompa. Nu am gasit nimic in el... doar "pasta" gri din poza, care s-a luat cu un burete si apa calda. Apa cursa a fost absorbita de un singur "prosop" pentru mop.

 

I-am mai dat o tura sa spal mopul mov. :)) 

 

 

luU6C7AM7muON277AL1NCO7abQfcHoJuqW4LKTxSrvGCCAwyG3RSxH8UAp_5rbEG5BVFTbcHv8_wXy0pQPou6AyXAJA7IIQ2QIS_knHCuQV1-ONnM463ZuAGb9DoID87UCHxuA45Geutr7-v_HIIpma8-ncY_qxjf6cG44UofsuExRzQ1qBHkLWF7IsIY_m3beEdyx_u5F6V4DBH-F161yYH9xbUimBHSZo2JBPfW8AIIZAfWJH7KeAGNaVOVugGEXUx9dXxNxUo7ZIsyapEpmKTHXIqc1W3AuPjcjvuBgpt7hudFwMw74xzrThQndbkf3m2guVv2Eeo08d_Vwa1aqn9T66_SZeNxhGS0sGw4-OUohCJNeF80AlFgURe6FpETYQH34y1MtikxDubM5p5oZ9xyGyJuow_tH3I0XbKu-tkJWkCUlz-kwVs7_C-eZhhHAvauQn6Vs3adKNCITT5PKaPuUFT5pK27s_2XZ5xB-wKG6GP_gJir-Dn6CIuJ6Q-dlB8Ll3WZH77lOTPFiLrOBPhggJ33pZtCr0c8gautimZsWtMn2Cag-oPsuUttP1XVw0SRr_CRkIeRB99__BA_FEORTk0s-sXixokp95x5ymf31An2VE1Ydis1TaDNOl-_kzoLjKGTAGzK--iIHivMm1T4mwI66zOulu2CWayzcT27pk0oidZhMeoMCFVlnZHWhTlrbl5bJO91cOmGrZrYUWWpQ=w670-h893-no?authuser=0

Link to post
Share on other sites

Văd că arată bine tabla, nu are rugină evidentă.Deci ar merita reparată...mai ales dacă şi rulmenţii sunt OK şi nu huruie când se roteşte tamburul.

Link to post
Share on other sites

Buna dimineata,

Scuze, nu am putut raspunde aseara ca s-au terminat "mesajele"... aveam ceva eroare ca nu pot sa postez...

Da, arata bine, a fost intretinuta bine! Nu huruie... nu face nici o alta problema. :) De aceea voiam sa "o salvez"......

"Aruncam" prea usor, in general, orice (lucruri, cuvinte, fiinte...).

 

In concluzie... ca solutie.. .ramane treaba cu ridicatul manual al furtunului cand o apuca... si apoi continua normal.

Link to post
Share on other sites

Ar fi o posibilitate de încercare de rezolvare, ce implică răsturnarea ei pe o laterală.Apoi vedeţi că e un ,,burduf,, sau furtun gofrat ce face legătura între cuva de spălare şi pompă.Acela are un cot mai umflat, apucaţi acel burduf şi strângeţi-l cu mâna din loc în loc să vedeţi dacă nu sunt reziduuri solide de calcar.De obicei în acel cot se află o bilă, pe care o veţi simţi la pipăit.Dacă se aud trosnituri când strângeţi acel burduf, ar fi bine să îl daţi jos şi să-l curăţaţi de calcar, apoi îl montaţi la loc.Nu implică scule speciale, cel mult un patent şi o şurubelniţă.

Link to post
Share on other sites

Pare ca la el nu se opreste pompa, nu ca e obturat traseul. Cand e obturat, nu curge nici cand vrei, dar aici curge si cand nu vrei. Posibil strapuns triacul de alimentare al pompei, si da o tensiune reziduala permanent pe motorul pompei. De asta cand se ridica furtunul nu mai curge. Se poate verifica prin decuplarea conectorului de alimentare al pompei. Cu furtunul in pozitie normala (la 50cm de pardoseala) si pompa nealimentata, ar trebui sa nu mai curga apa.

Link to post
Share on other sites

Chestia e că nu a menţionat că pompa ar funcţiona continuu, asta se aude clar....dar nu e exclusă o funcţionare anormală, eu am suspectat filtrajul sursei, maşina are totuşi o vechime.Iar dacă pompa ar funcţiona continuu, nu ar face absolut niciun program, fiindcă nivelul normal de apă nu s-ar atinge niciodată.Dacă un parametru esenţial nu se realizează, programul nu continuă...

Am recomandat curăţirea traseului de evacuare, fiindcă el poate da anomalii şi la nivelul de apă atunci când e obturat.Maşina detectează nivel crescut de apă şi dă afară (sau încearcă) excesul...

Link to post
Share on other sites
Acum 3 minute, validae a spus:

Chestia e că nu a menţionat că pompa ar funcţiona continuu

Altfel apa nu ar urca in bucla de 50cm, ca sa iese fie si cu debit mic.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines