Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
v67

Amplificator 2x40 w

Recommended Posts

Adica....trebuie sa schimbi tranzistorii, rezistentele, condensatorii, potentiometrele.....doar cutia si traful ramane original....altfel se strica de doua ori pe luna..:)

 

Link to post
Share on other sites

Am gasit pe un canal SDT9207 pe celalalt2N3055 T419a fost inlocuit,carcasa e asa si asa dar sa-l vad cum merge,mi-am propus sa inlocuesc potentiometrii si condensatorii electrolitici,nu am gasit schema ,pe forum am gasit ca e aceeasi schema cu A2030dar blocul de alimentare  t502 t503ii  ampe placa dar nu si in schema!

Ce imi recomandati pentru finali prefinali ,potentiometrii ?

Link to post
Share on other sites

Finali merg ambele variante care sunt deja pe amplificator, si daca-i pui MJ 15024G, tot asa se va auzi. Prefinali bd 237/238, nu strica un radiator de aluminiu, banuiesc ca din fabrica au pus tot tabla chioara. Potentiometrii nu-ti bate capul cu fineturi de 60 lei bucata, pune ce se potriveste la pini, eventual tragi fire si pui chinezarii de 3 lei bucata, adica nu se merita mai ales daca are carcasa "asa si asa". Imi aduc aminte cand am reconditionat un amplif tot de IEI si pe langa piese electronice am schimbat si panoul frontal si butoanele de la potentiometre, ca sa arate cat mai aproape de cum era nou.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Finalii SDT 9207 și 2N 3055 din epocă  sunt foarte buni dpdv al calității, dacă îi schimbi cu echivalente moderne trebuie mare atenție la proveniența acestora (riști să pui fake-uri care-s grav inferioare calitativ).

Singurul motiv pentru care merită să schimbi acei finali ar fi neîmperecherea lor grosolană (diferențe mari între factorii de amplificare). Ar trebui măsurați inainte de a lua o decizie.

Dacă vrei să fii "mai catolic decât Papa" îi măsori la trei curenți de colector diferiți (de ex. la 15mA, 200mA și 1A). Cifrele sunt orientative.

........................

Dacă ai potențiometrii semireglabili care reglează bias-ul  (curentul de mers în gol al finalilor) sau tensiunea mediană (între finali și masă) e esențial ca aceștia să fie de foarte bună calitate. Altfel riști să distrugi amplificatorul, dacă cursorul unui semireglabil "prost" nu mai are chef să facă contact cu pista rezistivă... 

N-am studiat schema în amănunt dar acestea sunt principii generale de la care nu e bine să te abați.

Edited by +_Florin_+
Link to post
Share on other sites

Am cumparat din curiozitate anul trecut o asemenea statie,m am gandit sa l reconditionez, dar am renuntat repede.  Desi schema se potriveste cat de cat cu a 350 ,calitatea executiei fata de a 350 lasa de dorit. In sfarsit ,m am ales cu cutia, radiatorul ,potentiometrele ,traful si comutatoarele care le am putut folosi la reconditionarea unei statii a 350.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines