Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Iomis

Sursa reglabila liniara de atelier

Recommended Posts

Salutari.

 

Caut persoana pt. realizarea schemei si cablajului asociate unei surse liniare, multi-canal, cu iesiri reglabile U si I, protectii etc pornind de la urmatoarele (deja achizitionate):

 

-toroidal de peste 900VA, cu multiple infasurari de 4A in secundar (de fapt, am doua, cat se poate de identice); pt. alimentari auxiliare (operationale, etaj limitator curent pornire etc) se va comanda trafo separat;

-stabilizatoare liniare de tensiune pozitiva (350, 1084, 783, 317, 723, 12N3); sunt si cateva 337, dar nu le-as folosi;

-operationali de uz general/audio; comparator 393; SCR 431;

-tranzistoare de putere - numai bipolare, folosite in general ca finali audio, dar si de uz general;

-...in ansamblu, componente adunate de-a lungul anilor si care zac nefolosite.

 

Strict analogica - indicatoare cu ace, comutatoare/intrerupatoare mecanice, 3 canale independente, (-/0/+), reglabile cam asa: CH1: 1.25-30V/3A; CH2: 25-50V/3A; CH3: 45-70V/3A (intervale si curent aproximative). Fara potentiometre duble. Integratele stabilizatoare vor lucra in zona Vi-Vout~10-15V deci vor fi necesare etaje pre-stabilizatoare sau ceva. Solutii de genul [email protected]_0_0_5, desi atractive, nu ma intereseaza.

Cablajul l-as prefera proiectat cu o singura fata (strat Cu 70 sau 105um) pt. componente tht disponibile in stocurile TME, Mouse, Digikey, chiar si Chip1stop etc. Daca se poate, constuctie modulara, folosind conectori placa-placa. Intrucat canalele sunt oarecum similare, nu cred ca proiectul va include mai mult de 100 de componente. Poate exista posibilitatea simularii.

 

Sursa va intra in lucru practic peste cativa ani, cand ma voi retrage din activitate si voi putea studia/experimenta in tihna. Nu am pregatire in niciun domeniu tehnic si prefer colaborarea cu o persoana rabdatoare, poate chiar detinand oarece caracter didactic, dar asta nu inseamna ca o voi stresa in vreun fel cu telefoane, mesaje etc in-afara progamului de comunicare stabilit.

 

Din cate citesc despre surse liniare de cateva saptamani, pare un proiect de vacanta, dar imi cunosc limitele actuale de pregatire/timp/prioritati si prefer sa dau cezarului ce-i al sau. Am apelat si la F----r, dar mi s-au sugerat doar solutii moderne cu SMPS, Raspberry... impotriva carora nu am nimic, dar nu sunt pt. mine. Ce-i drept, preturi de nimic. Dar am cunoscut tineri care chiar vor sa faca ceva.

 

Pt. a-mi dovedi bunele intentii, voi plati un avans din valoarea stabilita si nu cred ca exagerez daca solicit reciprocitate in ceea ce privesc bunul-simt, onoarea, modestia.

 

Astept mesaje cu oferte in lei si timp de realizare (nu ma grabesc), iar detalii mai amanuntite privind sursa le voi discuta ulterior alegerii colaboratorului/-ei.

 

Multumesc, toate bune,

Cosmin S.(GL)

 

Link to post
Share on other sites

Scuze de off dar cred ca cel mai potrivit pentru asa ceva este Marian.

Daca reusesti sa-l convingi vei fi foarte multumit.

Scrie-i personal.

Link to post
Share on other sites

Specificații ciudat gindite ca să nu spun prost gindite. 

 

Indiferent de domeniul de tensiune de la ieșire, sursa trebuie sa plece cu reglajul din 0V. Altfel nu va funcționa corect nici un fel de protecție fiabila. 

Cablaj pe un singur strat dar cu grosime nesimțită a stratului de cupru. Stratul gros de cupru mai mult strica decit sa ajute. 

 

Mai bine studiezi puțin cu sta treaba cu o sursa liniara cu preregulator si renunti la cerințele alea la cablaj și accepți cablaj dublu placat de 35um (standard). O schema bine gindita și corect realizata îți va permite o rezistenta interna echivalenta a sursei de mii de ori mai mica decit rezistenta stratului de cupru de grosime mare. La sursa mea am reușit sa obțin rezistenta interna sub 1miliohm fără a utiliza o schema super complexa. 

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
Acum 14 minute, sesebe a spus:

Indiferent de domeniul de tensiune de la ieșire, sursa trebuie sa plece cu reglajul din 0V. Altfel nu va funcționa corect nici un fel de protecție fiabila.

De ce nu? Sunt tipuri de surse la care tensiunea variaza pe o plaja mica. De exemplu cele pentru statii radio. Oricum tensiunea la pornire o sa fie unde a lasat potentiometru ultima data. Banuiesc ca nu vrea sa aiba o zona moarta la potentiometrul de reglaj pe care nu o sa o folosesca niciodata. Sunt si volmetre analogice care nu pleaca din 0

Edited by yo8tot
Link to post
Share on other sites

 Traful nu ai spus ce tensiuni scoate.Foarte greu e să reuşeşti disiparea căldurii la ce doreşti.

 Eu ţi-aş sugera 3 module identice gen Djvas,sursa Conex.Se pot şi ajusta ca să plece de la tensiunile minime dorite.Se pot şi adapta să lucreze până la 75V.Sunt gata proiectate şi realizate ca pcb.

 Şi aşa fiecare domeniu ar fi bine "spart" pe din două.Adică priză la jumate şi comutare cu releu.

 

Link to post
Share on other sites

Chiar vrei ca sa-ti proiecteze cineva la comanda toata chestia ? Nu mai bine cumperi ceva gata facut ?   Cred ca te costa mai ieftin per ansamblu ( sigur, nu de 900VA putere pe iesire, dar nici nu cred ca ai nevoie cu adevarat de atat )

Link to post
Share on other sites

Salutari,

 

Multumesc pentru opinii si sugestii.

 

Stiu prea bine domeniul de activitate al forumului si cred ca inteleg abordarea strict tehnica. 

Asa cum am scris, apelez la serviciile unei persoane pricepute, eu neavand pregatirea necesara si nici nu-mi pot asigura o constanta in studiu/experimentare, lucrand cateva seri, apoi pauza luni de zile, iar 4 ore, mai vad la anu' (ca sa constat ca nu-mi inteleg notitele anterioare) etc. La asta m-am referit cand am scris ca dau cezarului ce-i al cezarului.

Am intalnit ceva surse care mi-ar fi convenit: Philips PE1520/1646 si mai ales Oltronix B703 [de aceea am luat cele 2 surse de la dan cod (multumesc!)]. Ceva de la Delta Electronica... 2 din oricare model + ceva dublu-canal pana la 32V si gata, nu mai deranjez pe nimeni. M-am uitat si pe la autotransformatoare... Numai ca am deja prea multe repere prin sertare care stau degeaba.

 

Secundarele transformatorului vor fi inseriate pt. a obtine urmatoarle infasurari independente: 2x24V/4A; 2x36V/4A; 2x54V/4A (el avand 2x6, 2x12, 4x24, 2x48 toate la 4A). De aceea am scris ca intervalele de lucru sunt date ca idee (mie-mi trebuie max +/-65VDC/3A).

 

Toate bune,

Cosmin 

 

 

Link to post
Share on other sites

 Lomis.Dacă ţii neapărat foloseşte varianta cu 3 surse Conex.Cele de 30V/3A.Ţi-am zis că se pot modifica să lucreze şi la tensiuni până în 70V.Pe acelaşi pcb...La fel şi chestia aceea cu plecatul de la 25V sau 45V.

 Avantajul evident e accesibilitatea,pcb-urile find gata făcute!Sursa Conex,derivată din cea Elektor,este f f fiabilă!

 Va fi şi o problemă cu indicatoarele analogice.Mergi pe 6 buc sau pe două cu comutator cu 3 poziţii?La 6 buc va necesita o cutie mai lată.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines