Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
asterix196803

Telwin Tecnica 161 defect

Recommended Posts

Posted (edited)

Am primit de la o cunostinta o placa de la un invertor Telwin Tecnica 161 ( rezultata in urma dezmembrarii unui aparat)....am suflat cu aer la compresor de praf si am demontat radiatoarele si ventilatorul ...as dori sa stiu daca merita efortul si se poate repara si schimba unele componente igbt si diode cu altele mai bune.Am deja o pereche de HGTG 3060A4 si 5 diode ISLK3060 ..iar carcasa deoarece nu am, voi fi nevoit sa fac una sau sa caut ceva apropiat ca dimensiune.

 

Pcb piese.jpgPcb back.jpgIgbt+diode.jpgPlaca manual.jpg

Secundar.sche.jpgVer.sche.jpg

Edited by asterix196803
Link to post
Share on other sites

 Părerea mea e că merită!Văd numai componente THT.Pe plăcuţa mică,cu multe picioare,posibil să fie smd-uri şi e mai păcătoasă...În sensul că-ţi trebuie componente smd şi scule de lipit adecvate.Dacă nu lucrezi curent cu aşa ceva...

 Aşa,la o primă vedere,aş zice că bagi un minim de 100 lei.Fără cutie...

Sper să ai radiatoarele şi ventilatorul!

 Pentru cutie merge şi UPS mare,vertical.Mai intră şi acolo vreo 50 lei.

 Apoi conectori forţă,cable sudură şi portelectrod/clemă de masă 100-150 lei.

 Dacă ţi se pare mare investiţia pune placa la vânzare.Poţi folosi banii în altă parte...

Link to post
Share on other sites

Cum sa nu se merite????? Este un aparat din vremurile bune când Telwin făcea treabă bună,nu porcarii că acum. Sa vezi ce frumos sudează,daca duci recondiționarea până la capăt. Arunci proweldul.....!!!!!

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Am scos si verificat cele 2 diode RURP860 de linga igbt-uri sunt in regula apoi am masurat diodele din secundar (stth6006cw) si acestea sunt bune.....(inclusiv la testul cu led +baterie )

Cred ca am facut o gafa : am spalat cablajul pe spate cu o cirpa umezita in diluant....lacul de pe cablajul  prezenta exfoliere....in unele locuri arata binisor.

O alta problema consta in faptul ca la iesire unde au fost prinse bornele sunt exfolieri de cablaj inclusiv rupt.....si datorita acestui fapt  ma gindesc la solutia cu secundar separat  deoarece nu am bornele originale si voi folosi un set de borne de panou care le am deja:rade:

Secundarul modificat va cuprinde  3 diode ISL9K3060G3 pe o ramura si cele 3 stth6003 pe cealalta ramura montate pe un radiator mai mare fata de original....

Deci sa inteleg ca se poate face ceva cu placa.... o alta problema consta in faptul ca nu am  carcasa originala,cu toate ca dispun de diferite cutii metalice voi face ceva adaptat la situatie mai plat si mai stabila ...nu se stie cu trag de cablu si va pica de pe masa..:rade:

Edited by asterix196803
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

 Asterix.Ciprian a observat acelaşi lucru ca şi mine.Placă din vremurile bune...

 Ţi-am zis sunt UPS-uri în stil carcasă PC desktop.Aşa ceva ar fi bun.Să te fereşti să  înghesui cumva placa!!Mare atenţie la ventilaţia forţată.

 Pe secundarul modificat aş merge cu acelaşi tip de diode.

 Placa cu exfolieri curăţată bine şi apoi aplicat lac dedicat.

 Şi era să uit.Plăcile vechi le speli cu detergent,jet apă şi periuţă dinţi.Apoi uscate 2-3 zile la soare.Nu diluant şi alcool numa dacă sunt resturi de la lipire.

Edited by BRANCA
Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Deocamdata pentru secundar dispun de aceste diode....am disponibile destule radiatoare de diverse dimensiuni inclusiv ventilatoare..!! Locasul original pentru borne prezinta exfolieri si unle piese sunt ciufulite....de asta optez pentru secundar etajat cu alt radiator....Astazi am facut alte poze si cred ca UC de pe placa pwm a disparut...!:rade:

 

Pwm Tecnica 161.jpg927915818_locasborne.thumb.jpg.16ea74c462f3db5ba54b3e3a4c4fcb7d.jpg

Edited by asterix196803
Link to post
Share on other sites

 Se mai întâmplă dar e ciudat...Spală şi plăcuţa cu apã,detergent de vase şi periuţa de dinţi.E plină de praf!!Verifică piesele bucată cu bucată.

 Nu cunosc placa.Te pot ajuta colegii cu tipul IC-ului.

Link to post
Share on other sites

Caută manualul servis de la Tecnica 150-170,pe elektrotanya. E aceeași plăcută de comanda folosita in aceste invertoare. Știu că în documentația de la Tecnica150 apare și schema modulului pwm. Nu e foarte complicată,se poate repara.....

 

Link to post
Share on other sites

 

 MC33074 şi UC3845AD1 sunt integratele de pe plăcuţa comandă.

 Ţi-aş sugera să schimbi şi MC-ul,că nu se ştie cât de bătrân e.

 Ca semiconductori mai apar câteva bucăţi de diode duble şi zennere.E bine să le ai şi pe alea.

 Dacă nu lucrezi curent cu smd-uri îţi recomand să apelezi la un coleg.Până şi câteva minuscule rezistoare sau capacitori pot constitui o problemă de aprovizionare.Piesele astea se vând,de multe ori,în cantităţi mari.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines