Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sorin - Viorel Mares

Braun AB 50 RSL - Reflex control

Recommended Posts

Din moment ce nu îl prea pot încadra la vreun topic cu radiouri, amplificatoare și alte cele, dar e ”vintage” și tranzistorizat, prezint mai jos, pentru posteritate un ceas de masă Braun Reflex control, fabricat în Germania de vest, undeva prin 1988.

Nu sunt colecționar de ceasuri ori prea pasionat de subiect, l-am luat din târgul de vechituri doar pentru că avea un design cat de cât mai diferit, era în regulă estetic și scria pe el ”Made in Germany”. L-am probat acasă, funcționa, dar alarma era ceva aiurea, suna de nu se mai oprea când se nimerea ora. După ceva transpirații din cauza mărunțișurilor mecanice L-am demontat și am găsit plăcuța cu componente crăpată. Am re-lipit traseele și acum este în regulă, din fericire toate componentele au fost ok. Mare mi-a fost mirarea în schimb, neștiutor fiind, să văd atât de multe componente într-un ”amărât” de ceas... surface mount și circuit integrat.. wow. Apoi am căutat ceva informații pe internet. Nu am găsit vreo schemă dar am dat de prospect. Toată treaba cu ”reflex control” se referă la fotodiodele în infraroșu ce detectează mișcarea în fața ceasului. Ideea e, ca noaptea atunci când posesorul adormit încearcă să oprească ceasul ce sună, să nu mai caute ori trântească totul de pe noptieră, ci doar să miște mâna prin fața ceasului pentru oprirea alarmei. Atunci când alarma sună se aprinde și beculețul de sub cadran pentru a se vedea ora. Din păcate, respectivul beculeț incandescent de 1.5 V era ars, nu am nimic de genul, nici LED-uri compatibile... am pus un LED de 2.8 V dar abia dacă se aprinde :( Poate peste ani voi găsi și minunea de beculeț ori LED.

Atunci când alarma se declanșează sună în 3 trepte de volum, progresiv, pentru două minute  după care, dacă ceasul este neatins, nu va mai suna deloc. La detectarea mișcării trece pe ”snooze” și va suna iarăși peste 4 minute... procesul se repeta cam jumătate de oră dacă nu se apasă butonul verde de deasupra ceasului, pentru oprirea definitivă.

 

f4N4nCr.jpg

 

yfpQIL2.jpg

 

343saeJ.jpg

 

4KOHUmC.jpg

 

KcHkQP1.jpg

 

D2omZGU.jpg

 

v46AbBH.jpg

 

7RY1Csi.jpg

 

și o imagine de pe internet cu ambalajul original:

mrzvWcp.png

 

și în fine, un filmuleț cu el în acțiune:

 

 

Link to post
Share on other sites

Ca să nu mai cauţi un bec de 1,5V şi să profiţi de lumina mult mai bună a unui led alb sau eventual albastru, te sfătuiesc să faci un mic ,,Joule Thief,, care va alimenta ledul.

În afară de variantele care umplu internetul, prezint o schemă foarte eficientă, pe care am folosit-o cu succes.Cele două bobine sunt tip miniatură şi se pot recupera din diverse plăci audio-video.Valoarea lor nu e critică, între 10-22uH dar pot fi şi mai mari.

MdnORRI.jpg

Altă variantă.https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQqWciQTWwvhVfXcF6qmjUXt9I8-CixxBs1YA&usqp=CAU

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines