Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
sla

Brum la amplificator single-ended

Recommended Posts

Posted (edited)

Am un amic in Germania, un audiofil pasionat de muzica si scule High End, care mi-a pus urmatoarea problema:

Acum are un amplificator MAGNAT RV1 de care este multumit, dar a primit de la cineva, pentru testare, un amplificator AYON 300B. Omul spune ca acest amplificator parca suna mai bine ( pentru urechile lui, pe aceleasi boxe, in aceleasi conditii de semnal si conexiuni) dar are un brum suparator pe pauza sau la nivel de semnal foarte scazut. Nu-si da seama daca este brum de retea sau altceva, nivelul lui pare independent de volumul semnalului (potentiometru).

Proprietarul amplificatorului spune ca brumul este un lucru oarecum normal pentru amplificatoarele single-ended (cum este acesta), respectiv ca acest brum nu poate fi eliminat indiferent de nivelul filtrajului tensiunii de alimentare. Mie mi se pare ciudat ca un astfel de amplificator, la cat costa, sa aiba brum.

Oamenii sunt audiofili, nu electronisti, si ma intreaba pe mine, dar eu sunt total habarnist la tuburi, de aceea apelez la adevaratii cunoscatori/meseriasi de aici:

brumul la amplificatoarele cu tuburi single-ended este un lucru normal sau acest amplificator ar fi cu probleme?

Adaug ca amicul are doar "scule" performante, cu instalatie de alimentare (retea) separata de restul casei, cu filtre pe retea, cu cabluri de conexiune si iesire la boxe scumpe, cu boxe performante ( foarte sensibile), etc.

Edited by sla
Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Un SE nu ar trebui sa aiba brum , eu la al meu DIY  cu ECL86 nu am deloc , 300B este mai greu de stapanit ,avand filamentul = catod ( incalzire directa ) .Poate cineva stie mai bine ,sunt cativa aici pe forum care au facut,reparat  SE cu 300B .

La o cautare pe Google  : 300b hum , da o gramada de cereri de ajutor ,tot la scule de marca.

Posibil sa se fi schimbat tuburile finale si sa nu fie refacute reglajele.

Din fabrica cica vine fara brum .

Edited by Усилитель
Link to post
Share on other sites

Trebuiesc se poate rejects complet. Un amplificator nu mai poate fi numit hi-end dacă are brum la ieșire. 

Acum depinde și sensibilitate au boxele. 

Link to post
Share on other sites

Asta e ''boala'' la SE_urile cu 300B. Alimentarea filamentelor trebuie facuta in DC, atat pentru lampile mici cat si pentru 300B, iar anodica filtrata cum trebuie. Oricum, prima data, trebuie depistata sursa brumului. Din peste 200 amplificatoare cu 300B reparate, doar doua am intalnit care alimentate filamentele in AC, nu aveau brum deloc.

Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Nu am facut SE cu 300B, doar cu 6P3C, ECL81, 6P30B, 6P6C, 4P1L si niciunul nu a avut brum. Ori este vreo bucla de masa, ori filamentul lui 300B nu este alimentat corect. Pentru filamentele 300B, ar fi indicat un Rod Coleman (aici un exemplu: https://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/279235-set-rebuild-fixed-bias-rod-coleman-dht-regulators.html) sau un slow turn cu LM317, eu asa am facut la SE cu 4P1L si nu are niciun pic de brum.

 

Un exemplu de schema cu 2A3, 300B:

 

300B_SE_6SN7_2.5K.jpg

Edited by Untold
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
Acum 14 ore, sesebe a spus:

Trebuiesc se poate rejects complet. Un amplificator nu mai poate fi numit hi-end dacă are brum la ieșire. 

Acum depinde și sensibilitate au boxele. 

Acestea sunt datele amplificatorului:

 

image.thumb.png.85a0cad2bf8932f62411bcb1d4730f23.png

 

Persoana in cauza are niste boxe facute de un foarte bun meserias, cu cate un singur difuzor de banda larga Fostex FE206, 8 ohmi, 30W, sensibilitate 96dB, construite dupa schitele date in fila de catalog a producatorului, sunt foarte sensibile (neavand filtru) si suna extraordinar ( a schimbat mai multe boxe industriale pana a ajuns la aceasta varianta finala).

In datele statiei se spune "Hum: 0.003V". Imi inchipui ca daca s-ar incadra in aceasta valoare de 3mV, curentul prin bobina difuzorului ar fi sub 0.5mA, nu stiu daca acest curent ar putea sa miste bobina suficient incat, oricat de sensibile ar fi boxele si urechile amicului audiofil, acest lucru sa fie deranjant...

Probabil ca aici intervin 3 factori: vechimea/uzura amplificatorului (hum peste valoarea din catalog) + sensibilitatea boxelor + sensibilitatea urechilor audiofilului.

Daca ar avea osciloscop ar putea vedea amplitudinea si forma semnalului la boxe, respectiv daca se apropie de cei 3mV.

Amplificatorul fiind de firma, unul scump, nu cred ca se pune problema de bucla la masa.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri!

Edited by sla
Link to post
Share on other sites
Acum 4 minute, Усилитель a spus:

Eu as zice la cunostinta : daca-l deranjeaza sa nu-l ia .In timp poate gaseste ceva care-i convine mai mult = suna mai bine decat al lui ,nu are brum.

Oricum n-avea de gand sa-l ia, l-a primit doar pentru testare, sa-l compare cu Magnat-ul lui. Proprietarul l-a folosit cativa ani, apoi si-a luat altul si acesta statea in raft. Aparatul are vreo 15 ani, poate chiar mai mult, e facut in Austria...

Link to post
Share on other sites

Problema este pusa gresit din start, intr-un mod comun mai ales incepatorilor...

Ce fel de brum are - de 50hz sau de 100hz ?  Diferenta este esentiala si constituie inceputul localizarii problemei.

Frecventa brumului poate fi identificata imediat cprin comparatie cu tonuri de 50 si 100Hz  - sunt sute de generatoare de semnal pe net. Nu e nevoie de mama preciziei pt comparatie.

De unde stie persoana ca marind filtrajul (care filtraj ?) nu scade brumul ? A incercat personal sau asa i-a spus cel care i-a lasat amplificatorul ?

Daca a incercat personal, este bine, inseamna ca poate fi ghidat pas cu pas spre depistarea si apoi rezolvarea problemei.

 

Fostex FE206 au SPL-ul (mediu) de 96dB, dar la 100Hz au 90dB iar la 50Hz doar 84dB.

 

Inca ceva - Sesebe are dreptate - (si ar trebui sa scriu cu D mare), un amplificator modern de firma nu are voie sa aiba brum. Nici macar pe boxe de 100db la 50Hz.  Am tot auzit duma ca amplificatoarele SE au intotdeauna ceva brum, sau ca amplificatoarele cu lampi trebuie sa aiba un pic de brum - de la alimentarea filamentelor in ca (caci alimentate in cc suna altfel, mai prost), si altele variante. Unele le spunea - cu nerusinare [!], chiar un vanzator de la un dealer audio, incercand sa vanda un amp chinezesc (Yarland sau Yaqin, nu mai stiu ).

Link to post
Share on other sites

1 oră în urmă, Усилитель a spus:

Eu as zice in mai mare masura ca este brum de 50Hz de la filament......

Mai citeste o data ce ai scris.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Intuiția/experiența @Усилитель presupune o modulație ac-50Hz în catodul DH (încălzire directă) 300B situație des întâlnită.

 

Shambala   pune puctul pe i (riplu anodică 100Hz sau 50Hz modulație catod-DH-300B, cuplaj între transformatoare etc).

Edited by valderama
Link to post
Share on other sites

Ca un necunoscator si  fara a avea schema amplificatorului ( n-am gasit niciunde schema sau manualul de service, lucru deloc neobisnuit la sculele High End de firma), nu stiu cum este alimentat filamentul, in c.a. sau c.c. Cu toate astea ma gandesc ca un tub trioda, in montaj SE, care are filamentrul si catodul comun (cum este acest tub) n-ar putea sa scape total de brumul de 50Hz in cazul alimentarii filamentului in c.a. iar in cazul alimentarii in c.c. ar putea sa aiba brum de 100Hz daca filtrarea tensiunii n-ar fi corespunzatoare ( ar fi pulsatorie). Probabil ca schema prezentata mai sus de Untold rezolva cumva problema, nu stiu cum arata in realitate schema amplificatorului Ayon, probabil ca este una bine proiectata.

Si eu sunt convins ca acest aparat la origini nu avea deloc brum, a costat o caruta de bani, nu l-ar fi luat nimeni daca acest lucru s-ar fi manifestat sesizabil.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines