Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare despre nivel impulsuri de excitatie la tranzistorii sic


Recommended Posts

Am o intrebare:
 la tranzistorii mosfet sic le trebuie tensiune de excitatie mai mare in comparatie cu tranzistorii mosfet obisnuiti ?
 
Intreb asta fiindca recent am pus SCT3030AL in loc de IXFH26N60Q si mi se incalzesc in gol. Tranzistorii IXFH26N60Q nu se incalzeau in gol chiar deloc.
Atasez si schema forward a micutului invertor de sudura care incerc sa-l fac dar nu cred ca e relevant.
 

incercari invertor aanicai varianta simpla.png

Link to comment
  • Replies 49
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  Tranzistorii SiC sunt relativ noi în aplicaţii.Din bruma văzută până acuma cam toţi folosesc drivere consacrate pentru atacarea porţilor.Vezi în link nişte exemple.

 Pe de altă parte în fişa Rohm pt SCT3030AL se specifică recomandarea 0 la +18 V tensiune atac poartă.Şi să nu depăşească -4 la +26V.

https://www.powerelectronics.com/technologies/discrete-power-semis/article/21860696/sic-transistor-basics-faqs

Edited by BRANCA
Link to comment

Am facut alt tor de excitatie 19+15+15sp care asigura aproape 20 volti in porti impulsuri de varf dar degeaba, tot am acea usoara incalzire in gol.

 

 

Din discutiile avute cu cativa mai priceputi am inteles ca trebuie driver care asigura o usoara tensiune negativa in poarta la blocare insa am ramas in pana de idei si nu stiu cum se face asta cu componente discrete, diode, tranzistori... condensatori.

 

am gasit o schema pe youtube insa nu stiu daca e ok, mai studiez

 

 

 

 

 

Am vazut candva o schema, asta o fi ?Svark_13.thumb.jpg.46f7aec780f7246c6be9b09c11291ba7.jpg

driver.jpg

Edited by c_anicai
Link to comment

Tu înțelegi ceva din electronica sau doar copiezi toate ideile idioate de pe net? 

Schema din primul post cine a conceput-o? E o timpenie! 

Comanzi tranzitorii de forță din invertor cu PWM-ul generat de o sursa flayback cu feedback de pe tensiunea mica în condițiile în care tu trebuie sa ai feedback de pe curentul de ieșire și factor de umplere maxim de 50%. Sursa flayback are factor de umplere și de 90%. Nici nu-i de mirare că se încălzesc tranzitorii. 

Link to comment

Cu experienţe din astea copilăreşti ieşi mai rău decât dacă ai cumpăra un invertor ieftin defect şi ţi l-ai repara singur.Cum s-ar spune, vrei să faci din rahat bici şi să mai şi pocnească..

Dacă desfaci cel mai ieftin şi mincinos ca performanţe invertor chinezesc, tot îţi dai seama că nu poţi obţine un invertor de sudură funcţional şi fiabil cu scheme flyback.Dacă se putea, le făceau chinezii şi le vindeau la preţ de brichete...dar nu se poate.Că poţi obţine o descărcare oarecare la electrod, asta nu înseamnă că poţi şi suda cum trebuie, în condiţiile în care nu ai controlul curentului...ca să nu mai vorbesc de protecţia sursei la scurtcircuite.Că orice sudură începe practic cu un scurtcircuit..

Link to comment
1 oră în urmă, sesebe a spus:

Tu înțelegi ceva din electronica 

arata-mi un factor de umplere 90% pe secundarul transformatorului la orice sursa flyback cu sarcina in cc 0 sau 30% si mai vorbim, schema din primul post e conceputa de mine :-p

Acum 50 minute, validae a spus:

....., în condiţiile în care nu ai controlul curentului...ca să nu mai vorbesc de protecţia sursei la scurtcircuite.Că orice sudură începe practic cu un scurtcircuit..

am controlul curentului, protectie la supracurent in sarcina si anti stick cu valoarea care o vreau a curentului la lipire electrod, practic la schema din postare mai am mici neajunsuri insa celalalt invertor cu excitatie din tny276 la 132 khz care intradevar e slabut ca amperaj dar asa l-am vrut eu pt componentele folosite, e finalizat, doar mai necesita mici ajustari

Edited by c_anicai
Link to comment
Acum 27 minute, c_anicai a spus:

.................

am controlul curentului, protectie la supracurent in sarcina si anti stick cu valoarea care o vreau a curentului la lipire electrod

 

Deci e clar daca vorbim de prima schema din acest topic.

Link to comment

Ziceam de celalalt unde  n-am probleme cu incalzirea tranzistorilor in gol, si in sarcina pare un comportament termic normal insa am probleme cu diodele care se incing si nu rezista mai mult de 2 electrozi de 2,5 apoi decupleaza senzorul curentul maxim . Dar.... mare teama am ca va intra transformatorul in saturate si nu stiu cu ce pot verifica asta ca sa nu mai ard tranzistori, Practic voi mai pune pe viitor inca o pereche de ferite sa fac transformatorul de 4 cm patrati sectiune si scap de grija saturatiei, am doua perechi ferite identice si am calculat spatiul, intra in cutie dar la limita.

 

Cu unele exceptii (radiatoarele le-am pus prea mici si diodele am pus tot din alea slabe ca n-am avut altceva), va fi ok si cel din schema din primul post cat de curand,(la schema din primul post am facut o greseala cand am desenat  partea cu antistick dar voi corecta cand va fi gata montajul) apoi voi incepe altul pe baza unei ferite ee70 si tranzistori NTHL020N120SC1

schema invertor cu tny276.jpg

Edited by c_anicai
Link to comment

Schema este ingenioasa dar nu cred ca merita efortul de a renunta la un ctrl din gama 38xx sau similar de cativa lei...

Traful de curent ar trebui sa aiba o sarcina rezistiva.

Tranz SiC au timpi de comutatie mai buni... ar trebuie refacute snubberele si eventual marite rez de poarta.

Link to comment

In prima mea schema postata aici(o reatasez fiindca era o greseala la partea cu antistick dar vor mai fi si alte modificari la drivere), transformatorul de curent are o sarcina ce  se insumeaza cu sarcina  circuitului integrat formata din ventilator, releul de pornire plus o rezistenta controlata manual si prin modificarea curentului ce trece prin aceasta ducand la controlarea duratei impulsurilor generate de circuit reactionand prin feedback-ul aferent prin optocuplor al acestuia pana se ajunge la un echilibru si ajuta in plus la mentinerea unei tensiuni constante in cc la iesirea circuitului necesare pt releul de start si ventilator chiar daca se modifica durata  impulsurilor cand se modifica sarcina pe partea de putere. 

Normal transformatorul de curent trebuia sa-l pun inseriat cu primarul fiindca oferea in plus o mica protecti la eventuale cresteri de curent din cauza saturarii transformatorului final ce-l folosesc acum si e cam anemic dar o jumatate de spira de la primar ce trecea prin tor nu asigura un curent suficient, iar 2-3 spire marea considerabil gabaritul transformatorului de curent de aceea l-am pus pe moment in secundar fiind capabil preia cca jumatate de amper la 24 volti insa in gol tensiunea pe el e destul de mare chiar daca-s doar 25 spire.

 

In masura timpului disponibil dupa ce mai castig experienta voi face unul serios insa n-am adunat  deocamdata toate cele de trebuinta, am doar circuitul 3844, tranzistorii sic NTHL020N120SC1, transformatorul pe un ee70 si radiatoarele care trebuiesc taiate dar nu m-am hotarat la forma lor si cum le voi pozitiona in fluxul de aer fiindca cu experimentele ce le-am facut pana acum am probleme termice in special pe diodele de iesire, am pus ce am avut la indemana dar pe viitor modific.

schema invertor cu 5mo380r.jpg

Edited by c_anicai
Link to comment
Acum 13 ore, sesebe a spus:

 

Deci e clar daca vorbim de prima schema din acest topic.

aplic pe rand ce a mers pe cealalta schema finalizata dar care mai necesita si aia totusi niste interventii si  macar sa duca si micutul asta un electrod de 2,5 inainte de a lua foc mai ales ca totul e subdimensionat.  La final dupa ce mai castig experienta voi face altul pe baza transformatorului e70, ala din dreapta ultima poza.

Principalul scop al testelor este de fapt sa castig experienta, n-am nevoie de invertor.

 1-elforum.thumb.jpg.b51ec6bb71a01b3e721123472d202002.jpg3-elforum.thumb.jpg.d9660c30f1db8f9b1b7b88ca5cdeaf3e.jpgtraf.thumb.jpg.1608829ddb30d81a4b3e11a44ec1725f.jpg

Edited by c_anicai
Link to comment

 Anicăi.Frumos lucrezi!Partea proastă la invertorul mititel e înghesuiala.Aşa cum e nu se va ventila eficient.

 Uite o prezentare la cel mai mic invertor chinezesc.Foarte bine plasate radiatoarele în fluxul de aer.

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines