Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Bogdan fieraru

Maşina de spălat Daewoo dwf800wps triac alimentare pompa evacuare ars

Recommended Posts

Vezi că nu ai pus link-ul cum trebuie.Ţi-am mai explicat, un triac identic cu cel al pompei de evacuare se mai foloseşte şi la blocajul uşii.Deci caută pe placă celălalt triac identic şi vezi ce cod are şi ce rezistenţă în poartă.Dar te avertizez că există posibilitatea tristă ca arderea triacului şi a rezistenţei din poarta lui să fi afectat fie tranzistorul din aria de trazistori buffer ULN2003 (dacă are) fie în cel mai rău caz chiar controllerul.Atunci singura soluţie e e altă placă.Mai încearcă să pui o poză cu placa.Am dat indicaţii destul de clare în MP.....după ce încarci poza respectivă pe Imgur, dai ,,Copy,, direct pe imaginea de acolo şi apoi ,,Paste,,pe forum.

Link to post
Share on other sites

Dacă cel ars arăta la fel, e suficient să cauţi unul la fel.Problema e că s-ar putea să nu scapi aşa ieftin, fiindcă trebuie verificat şi traseul comenzii acelui triac până la controller.Dacă triacul e comandat direct de controller, sunt mari şanse să fie afectat şi controllerul şi n-ai făcut nimic.Dat fiind că nu ai experienţă suficientă, eu ţi-aş recomanda să mergi cu placa la cineva de meserie, altfel rişti s-o defectezi mai grav.Mi se mai întâmplă şi mie, chiar şi după mulţi ani în care am reparat din astea, deci caută un depanator....sau altă placă.Cei care vând maşini SH de obicei au şi plăci recuperate.

Triacii mici sunt de tipul ăsta

https://datasheetspdf.com/pdf/1108950/SemiHow/HTB1A80/1

Link to post
Share on other sites

Păi e total diferit de ceilalţi, plus că e posibil să nici nu fie triac.Vezi pe placă ce literă scrie în dreptul lui şi ce scrie în dreptul celor mici.Dacă e tranzistor, de obicei e marcat cu ,,Q,, iar dacă e integrat sursă, cu ,,U,,.Triacii sunt notaţi uneori cu ,,Tr,, dar şi ,,Q,,.

Dacă e triac precum cei mici, ar trebui să fie notat cu aceeaşi literă pe placă. Cam ciudat să pună un triac de alt tip pe pompa de evacuare, uzual se folosesc aceiaşi triaci şi la pompă şi la blocajul uşii şi electrovanele de apă....

Link to post
Share on other sites

Daca-i triac bagi BTB16 de exemplu, nu trebuie exact originalul. Sau ce are la magazin la 600 sau 800V, 16A ( sau mai putin ca nu consuma pompa aia asa de mult ).

 

Insa daca nu ai experienta poate ar fi indicat sa mergi la un service ( desi ti se va recomanda o placa noua la 400 - 500 de lei acolo cel mai probabil - smecheria clasica )

Link to post
Share on other sites

Înainte de toate trebuie mers pe traseul circuitului de comandă şi văzut dacă nu a fost afectat şi altceva.Apoi se poate testa cu un triac de genul BT136 de exemplu.Eu nu sunt sigur încă dacă acela e triac...asemenea mărime de triac se foloseşte de obicei la comanda motorului, nu la pompa de evacuare.

Link to post
Share on other sites

Posibil chiar să fi intrat umezeală în mufa de la pompa de evacuare, am găsit ceva cazuri cu plăci afectate de umezeală.Oxidul rezultat cauzează scurtcircuite urâte.Nu uita să verifici traseul de comandă al triacului, străpungerea triacilor dă des tensiuni inverse spre circuitele de comandă....

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines