Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
neagu

Frecvente utilizate de radioamatori

Recommended Posts

Salutare la toata lumea si un paste fericit tuturor. Pun si eu o intrebare, care sunt frecventele mai des utilizate de radioamatori pentru ca vreau sa construiesc un receptor sa ascult traficul. Multumesc si sarbatori cu bine.

Link to post
Share on other sites

Încă o precizare,  pe 7130 kHz se recepționează bine de dimineața și până pe la prânz, iar pe 3710 kHz  după amiaza și seara. Chestie de propagare.

Cum spunea și @Liviu.Mihaiu, frecvențele nu-s bătute în cuie, poți căuta câtiva kHz mai sus ori mai jos. 

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
Acum 2 ore, neagu a spus:

Salutare la toata lumea si un paste fericit tuturor. Pun si eu o intrebare, care sunt frecventele mai des utilizate de radioamatori pentru ca vreau sa construiesc un receptor sa ascult traficul. Multumesc si sarbatori cu bine.

Receptorul pe care vrei sa-l construiesti este sincrodina sau superheterodina?

Edited by vio2007
Link to post
Share on other sites

Radioamatorii romani lucreaza si in benzile de 20m (14MHz), 15m (21 MHz) si altele, dar nu prea ii auzi in Ro. Local 80 si 40m, asa cum ti-au specificat si antevorbitorii. Poate si in 160m sa fie ceva, dar nu pot sa jur ca n-am cu ce sa lucrez pe acolo.

Link to post
Share on other sites

Pentru ca.nu stiam in ce frecventa  se lucreaza  am intrebat,  acum voi încerca sa construiesc  un receptor ce acopera frecventele mentionate, modelul receptorului este de vazut in functie de schema, voi revenii cu informatii si imagini, multumesc. Pot fi bine venite scheme si documentatii.

Link to post
Share on other sites

Daca aveti rabdare sa cautati, veti gasi pe aceasta arie topicuri dedicate BitX, Taurus, A412. Aceste transceivere au fost construite cu rezultate satisfacatoare de catre colegi, si nu-s "brain surgery".

Exista si un topic dedicat unei sincrodine in 3.65 si 7MHz, proiectata de colegul @cirip. Am facut-o si eu, si altii, functioneaza. Se gaseste aici: Sincrodina 3.5 si 7 MHz - Pagina 3 - CQ-YO Radioamatori - ELFORUM - Forumul electronistilor .

Ma rog, nu mi-a iesit cu link-ul, dar o gasiti in pagina 3. Cred ca mai am si un cablaj in plus pentru ea.

Daca vreti cu lampi, eu am facut un receptor cu vreo 4 lampi miniatura, un receptor cu reactie care.... functioneaza cat de cat si in benzile de radioamatori. Daca aveti nevoie de lampi, va pot trimite.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
La 01.05.2021 la 22:47, yo9hrb a spus:

Exista si un topic dedicat unei sincrodine in 3.65 si 7MHz, proiectata de colegul @cirip. Am facut-o si eu, si altii, functioneaza. Se gaseste aici: Sincrodina 3.5 si 7 MHz - Pagina 3 - CQ-YO Radioamatori - ELFORUM - Forumul electronistilor .

Ma rog, nu mi-a iesit cu link-ul

 

Buna dimineata!

Link-ul cu sincrodina e de fapt pe pag.2 a topicului respectiv.

In urma cu niste ani, am reprodus schema respectiva in cateva exemplare si i-am adus diverse add-on-uri.

Nu  inteleg din ce motive pozele din cadrul postarilor de pe pag.2 a topicului, nu se mai incarca in mod direct (ci doar daca faceti click si "Open image in new tab"). Oricum, proiectului respectiv i-am dedicat un articol foarte amanuntit pe pagina radioclubului YO3KXL (al carui responsabil sunt):

 

POLAR3A: Receptor sincrodina pentru benzile de 80m si 40m

 

Acolo veti gasi toate informatiile necesare. 

Atentie, desi pare simpla, schema nu este chiar pentru incepatori, ptr ca are niste particularitati de punere la punct care daca nu sunt intelese, pot conduce la rezultate dezamagitoare (desi pot garanta ca daca e reglat corect, receptorul functioneaza excelent). 

 

@neagu

  

La 01.05.2021 la 22:26, neagu a spus:

Din cele prezentate acolo, majoritatea sunt cu reactie. 

Acum depinde de ce doriti: sa exersati receptia emisiunilor de radioamatori folosind un echipament simplu, ptr divertisment si experiment personal, sau sa incercati o constructie un pic mai serioasa, cu performante superioare. 

Pentru primul caz, oricare receptor cu reactie e suficient, dar daca doriti performante decente (sensibilitate, selectivitate, stabilitate in frecventa, filtrare audio, etc.) atunci trebuie sa va ganditi la un proiect mai complex. 

 

IMPORTANT! Indiferent de tipul proiectului pe care doriti sa-l abordati, e esential sa intelegeti ca daca nu aveti o antena decenta, veti fi complet dezamagit. Antena decenta = o antena corect proiectata pentru benzile respective, plasata la inaltime cat mai mare si cat mai degajata fata de obiectele inconjuratoare. 

Ca sa intelegeti mai bine, eu folosesc o antena FD4 (dipol asimetric cu lungimea totala de 40m), instalata deasupra terasei unui bloc de 4 etaje - dar nu o consider deloc "decenta"  fata de alte antene pe care le-am putut experimenta in trecut. Mai multe amanunte putem diseca in afara acestei postari.

 

Tot pe pagina de la YO3KXL puteti gasi un link catre un receptor SDR online experimental pe care deocamdata l-am lasat in functiune permanenta la mine acasa:

 

YO3FHM OpenWebRX | VLF/MW/SW/VHF-UHF

 

Echipamentul in sine e extrem de simplu si nu e performant, dar permite monitorizarea unor frecvente si moduri de lucru care m-au interesat pe mine si alti radioamatori . Poate demodula toate modurile de lucru analogice (AM/FM narrow/FM wide/CW/LSB/SSB) dar si emisiuni in format digital:  DRM (Digital Radio Mondiale) in unde scurte, DMR/D-STAR/NXDN/YSF(C4FM) in UHF, plus comunicatiile digitale de radioamator in format FT8, FT4, JT65, JT9, WSPR, PSK31, PSK63, Packet Radio si POCSAG .

 

Am programat softul receptorului ca atunci cand sunt accesate benzile de radioamatori, sa se pozitioneze automat pe frecventele de lucru dedicate FT8 si sa demoduleze automat acest mod de lucru, cu afisarea statiilor receptionate si de asemenea, raportarea automata a receptiilor respective catre portalul PSKReporter. Receptorul este programat sa efectueze inclusiv receptii FT8 in background (adica atunci cand nu e folosit de cineva), pe baza unui orar de lucru pe care i l-am stabilit; toate aceste receptii FT8 sunt de asemenea raportate automat in portalul PSKReporter. 

 

Cine doreste, poate accesa statistica receptiilor efectuate de acest echipament, la urmatorul link:

YO3FHM OpenWebRX PSKReporter automatic spots

( puteti selecta doar benzile de interes, ptr. a va face o idee asupra propagarii)

 

Dupa cum spuneam, echipamentul e f simplu si nu ofera performante deosebite, desi este util. 

Partea hardware este asigurata de o "cutiuta" RTL-SDR USB V3 cu 2 intrari (HF/UHF), o antena FD4 de 40m instalata pe terasa blocului si o antena telescopica montata la geam. Receptia de la 0 la 20 MHz o fac prin punerea echipamentului in mod direct-sampling (esantionare directa) si antena FD4, iar de la 20MHz in sus merge prin intermediul tunerului incorporat si antena telescopica. Astfel, sa nu fiti dezamagiti ca e "surd" in benzile de CB si cele din VHF/UHF.  Receptioneaza si unele posturi FM din banda de broadcast, dar demodulatorul software WideFM are niste bug-uri datorita carora receptia prezinta anumite distorsiuni.

Datorita faptului ca deocamdata nu m-am invrednicit sa schimb telescopica, in VHF si UHF se pot monitoriza cu succes doar emisiunile statiilor aflate in apropierea cartierului Drumul Taberei , dintre care mentionez:

 

- portul APRS (AX25) de la YO3KXL (144.800 MHz) ;

- comunicatiile din banda marina VHF (156-160 MHz) - am activat aceasta banda pentru colegii de pasiune din zona yachting/barci de agrement;

- repetorul UHF de la YO3KXL (439.075 MHz) si odata cu el, comunicatiile vocale din reteaua RoLink ;

- repetorul UHF de pe 439.100 MHz ;

- canalul de comunicatii digitale DMR de pe 439.850 MHz (folosit cu precadere in week-end-uri).

 

In viitor, intentionez sa imbunatatesc structura receptorului online, dar deocamdata nu reprezinta o prioritate in sine, e folosesc mai mult pentru monitorizare.

 

Sper ca informatiile prezentate aici sa va fie utile !

 

Succes si toate bune,

Cezar YO3FHM

Edited by yo3fhm
Link to post
Share on other sites

Multumesc de raspunsul dvs asa.de detaliat, pentru inceput vreau sa receptionez frecventele sus mentionate de.colegi si sami fac o imagine ce inseamna radioamatorism si apoi incet sa incerc mai multe variante de receptoare. Am tot incercat sa gasesc in Buzau un radioclub dar nu am gasit poate stie cineva asa.ceva  si sa pot merge sa ma informez mai bine cu ce se mananca radioamatorismul. Multumesc si zi buna.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines