Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Simion Irinel

Alimentator de la 12v la 9v

Recommended Posts

Va salut domnilor electronisti,am si eu nevoie de un stabilizator sa reduca tensiunea de la 12v la 9 v  pentru a putea alimenta o boxa portabila la bateria de la masina deoarece boxa functioneaza la 9v,va multumesc anticipat.

Link to post

Si cum doresti sa-ti raspundem... sa luam cate o solutie din 100 in 100mA, crescator?

 

Numai tensiunea nu este relevanta, trebuie sa precizezi curentul consumat, atat in repaus cat si maxim...

 

Depinde si ce drenaj termic local este acceptabil...

 

Adica nu prea este ca la piata: "vreau alea de pe raftul trei" aici discutam depre parametri concreti.

Link to post

Dacă nu te pricepi, pune un link cu boxa respectivă, descoperim noi ce consum are.Sincer să fiu e cam ciudată tensiunea de 9V, fiindcă ştiu că uzual boxele folosesc acumulatori Li-Ion sau plumb, deci tensiuni multiplu de 2. Dar asta probabil merge cu pile Leclanche, adică baterii de 1,5V.

Ca idee, cel mai simplu ar fi să iei o sursă în comutaţie de genul celei din link, cred că are curent suficient pentru boxa aia:

https://www.optimusdigital.ro/ro/surse-coboratoare-reglabile/1108-modul-dc-dc-step-down-lm2596hv.html

https://www.optimusdigital.ro/ro/surse-ridicatoare-reglabile/160-modul-dc-dc-boost-xl6009.html (ăsta e pus eronat..)

 

 

Link to post

XL6009 este convertor DC/DC boost, deci nu va face decat sa ridice tensiunea de intrare, ceea ce nu corespunde cu enuntul... adica trebuie convertor buck.

 

Este nociva ideea de a discuta inutil pe presupuneri - initiatorul topicului trebuie sa precizeze corect si complet  toti parametrii, nu sa dicutam aici pe baza de "ghiceala" lucru inutil pentru toata lumea si pierzator de timp pentru cineva care va accesa forumul cautand o solutie concreta, nu discutii vagi pe premise incomplete.

 

Nu stiu cine modereaza aici, insa astfel de subiecte fie sunt aduse urgent la nivelul necesar fie merita inchise.

 

 

IRINEL: si cum calculezi curentul prin circuitul bazei, daca esti in ceata raportat la curentul maxim consumat???

 

Vad ca initiatorul are mari nelamuriri intrinseci, subiectul merita mutat la "incepatori", aici numai polueaza zona.

Link to post

Am avut mai multe link-uri deschise şi l-am copiat aiurea pe ăla care nu trebuia.Am corectat în postare...

Dar dacă vrei ceva liniar, un LM7809 ce ar avea ? Sau LM317 eventual.....dar o problemă e că astea liniare transformă diferenţa de tensiune în căldură, cu atât mai multă cu cât curentul cerut sursei e mai mare.Dacă ar fi voba de 1A să zicem, ar fi vorba de disiparea a 3W. Până la urmă alegi ce vrei....

Am mutat topicul la Secţiunea Începătorilor....

Link to post

Daca o pui si pe masina atunci trebuie sa ai in vedere o tensiune maxima de 14.4-14.7 V,adica tensiunea maxime de incarcare a acumulatorului.Pina la urma despre ce boxa portabila e vorba ,cam ce putere are ? Puneti si tipul daca aveti datele.

Link to post

Daca boxa are acumulator ( asa cum au de regula cele portabile ) si cei 9V sunt pentru incarcare atunci 7809 este deajuns, e cel mai simplu si mai usor de folosit ( si cel mai fiabil ). Ai nevoie de ceva radiator capabil sa disipe cativa W, dar nu-i asta o piedica.

Daca cei 9V nu incarca ci alimenteaza direct circuitele din interior atunci trebui determinat curentul necesar ( personal nu cred sa fie mai mult de 1,4-2A la tensiunea aia ).

 

Link to post

Acum 7 minute, dan-a2 a spus:

Poze sau macar modelul scris pe eticheta ..

Acum 8 minute, Simion Irinel a spus:

 

 

Acum 44 minute, Marian a spus:

 

 

Nu pot pune poze ca nu am un telefon adecvat,stiam ca se face cu un 2n3055 pe radiator o dioda de 9v1 si o rezistenta de 330 ohmi si un condensator de 1000 micro la 16v,va multumesc.

Link to post

Văd că eviţi să spui ce model e boxa aia, de parcă e ceva strict secret...iar despre schema cu tranzistor ţi s-a spus clar că nu e eficientă.

Un LM7809 sau LM317 costă câţiva lei.Şi au performanţe incomparabile cu un stabilizator parametric simplu.Nu ştiu de ce mai scriem atâtea pagini de forum când tu deja vrei schema de doi bani...

Link to post

Atunci succes la stabilizator....iar când o să fii pregătit să dai datele ce ţi se cer, să deschizi un alt topic.Până atunci consider că-ţi baţi joc de răbdarea noastră...

Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines