Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
yo8tot

Sursa in comutatie de inalta tensiune

Recommended Posts

As vrea sa fac o sursa in comutatie care sa scoata 3kV/1A, nestabilizata. Pentru un amplificator cu tuburi. Sunt doua variante care mi se par fezabile si as vrea sa va intreb care vi se pare mai ok. Mai jos este descrierea duplicata de aici:

 

Dupa parerea mea convertorul trebuie sa fie de tip punte H. Se foloseste  cel mai eficient miezul si nici nu e nevoie de infasurari simetrice sau eventuale probleme de saturare a transformatorului. Acum sunt doua optiuni, nu stiu cum ar fi mai bine:

 

      1. Un singur transformator cu raport cam 1:10. Cu toate problemele legate de fluxul de scapari la un raport asa de mare. Sunt diverse solutii de bobinare dar din cauza numarului mare de spire nu e prea placut sa tot rebobinez transformatorul si nici sa scarpin snubere. As folosi un miez cu sectiune foarte mare ca sa iasa spire putine si sa am loc sa izolez bine infasurarile. Chiar daca nu este economic. Nu am rabdare deloc sa bobinez. Poate un miez U de tipul U93/76/30 sau mai bine acest covrig urias B64290A0711X830. La torul respectiv ar fi loc suficient pentru izolare cu banda HOLD-TF.50-12-33M de 9kV.

        Pentru tranzistori as folosi doua module cu IGBT-uri IKCM30F60GD. Fiecare modul cu cele trei brate legate in paralel. Am visat putin la o comanda cu faze intercalate dar sa nu complic lucrurile si mai tare. Iar redresarea ... mai vad eu

       Modulele respective au avantajul ca inglobeaza si driverul si o protectie la supracurent usor de folosit. Si le poti pune pe acelasi radiator. Plus suporta un curent cosmic. Pentru comanda as folosi un PWM controller clasic.

 

     2. A doua solutie ar fi sa descompun problema. Exista niste drivere auto oscilante pentru punte H, IRS2453. Se pare ca inca sunt in productie, au fost mai multe modele dau au disparut. As putea face un convertor cu raport 1:1, cu un tor B64290L0082X830. Ar iesi spire mai multe dar spre deosebire de modulul cu IGBT-uri as putea urca pe la 60kHz si as scadea numarul de acolo. Apoi as da copy paste de 10 ori pe un PCB sanatos de 3mm grosime unde as inseria modulele si gata sursa.

      Nu as putea regla tensiunea decat in pasi mari oprind modulele dar este si un avantaj. Cele zece oscilatoare nu ar functiona fix la aceeasi frecventa si comutarea nu s-ar face niciodata simultan ca la IGBT-uri. Desigur ar necesita izolatie de cativa kV buni intre primar si secundar la toate transformatoarele. Ca dezavantaj nu ar fi posibil un soft start.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Îţi dai seama ce înseamnă o sursă de înaltă tensiune la  3kW  ? Ce amplificator e ăla, vrei să depăşeşti Radio Iaşi la emisie ?

Vei fi nevoit să bobinezi cu sârmă de minim 0,5mm ca să reduci pierderile la curentul ăla.Fiecare strat de bobinaj să fie uns cu silicon de instalaţii transparent înainte de a se pune izolaţia.Lăsat cam 1-2 cm liber la ambele capete ale staturilor de bobinaj.

De ce vrei neapărat sursă comutată ? Vrei să pleci de la o tensiune redusă ?  Cred că mai fiabil ieşeai cu un traf clasic...

Link to comment
Share on other sites

Puterea medie consumata e undeva pe la 6-700W. La varf vreo maxim 1300W probabil. Am pus un amper ca sa fie o cifra rotunda. Vreau sa functioneze lejer si sa nu aiba variatii mari de tensiune.

Link to comment
Share on other sites

Cauta o  sursă în comutație recuperată de la un cuptor cu microunde.Cele marca Panasonic au de obicei așa ceva.Or mai fi și alte mărci de cuptoare cu surse în comutație,dar nu am avut la reparat și nu stiu.

20181117_182138.jpg

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Interesant, credeam ca la cuptoarele cu microunde sursa este liniara. Acu vreo 10 ani am avut niste transformatoare cu tole de la astfel de aparate. O sa arunc o privire pe scheme daca sunt disponibile. Asa de curiozitate. Ma intereseaza sectiunea miezului si frecventa. Este sursa izolata sau nu?

Edited by yo8tot
Link to comment
Share on other sites

Există şi cuptoare ,,inverter,, la care sursa de înaltă e cu smps, dar cuptoarele astea costă mult faţă de clasice.Asta ca să scadă greutatea mare dată de traful ,,MOT,, clasic.Dacă te duci la depozite REMAT găseşti la preţ de ,,fer vechi,,  trafuri MOT bune, fiindcă mulţi aruncă cuptoarele din cauza unor defecte minore, sau pentru că au ruginit.Rar am găsit traf defect, mai degrabă magnetron cu străpungeri interne...

Link to comment
Share on other sites

Cauta și studiază puțin cum erau făcute majoritatea surselor pt CCFL de la tuburile de backlight de la TV-uri și monitoare. 

Era un convertor Royer (care este rezonant și ai în secundar tensiune sinusoidala) alimentat cu o sursa buck (uneori sincronizata cu Royer-ul) pt a permite reglajul tensiunii. 

IL proiectezi sa meargă la întrare cu ce tensiune dorești și ai marele avantaj ca tensiunea de ieșire este sinusoidala și nu mai ai clasicele probleme generate de EMC pe care le-ai avea cu un SMPS standard. 

Link to comment
Share on other sites

Convertoarele rezonante parca nu se prea pretau la sarcini variabile. Mi se pare si mai complicat de pus la punct. Ma multumesc cu hard switching deocamdata

Link to comment
Share on other sites

Mai bine faci trei surse de cate 1KV, clasice cu transformator, si le inseriezi. Asa am facut eu o sursa de anodica 2x1500V/1A reglabila. Filtraj clasic CLCLC pe fiecare sectiune. O doare la basca de scurtcircuite, care, la tensiuni mari sunt frecvente, doar arde o siguranta. A mea are peste 70Kg si nu e facuta la modul economic, adica m-a interesat mult mai mult stabilitatea si siguranta in functionare decat greutatea finala.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines