Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
docteur

Invertor Telwin 238

Recommended Posts

Buna ziua dragi colegi!

Detin invertorul de sudura Telwin TECHNOLOGY 238 CE/MPGE XT , 200A care de o saptamana nu mai functioneaza corespunzator afisand urmatorul simptom si anume primeste curent la panoul de alimentare din spate cu butonul ON/OFF iar cand il pornesc, ventilatorul si celelalte functii nu functioneaza de loc. In incercarea de a-l depana am observat ca intra curent in el pana la releul din poza respectiv cod: HF165FD dar fiind dublu placat circuitul nu pot verifica si statusul celorlalte componente mai ales ca nu circula tensiunea in circuit mai departe de releu. Am cautat pe internet manualul de reparatie si service in incercarea de a gasi schema electrica si de a usura procesul de depanare dar gasesc doar la modele mai vechi ale caror scheme par diferite cu mult fata de problema in cauza. Va rog sa ma ajutati cu schema electrica in cazul in care dispuneti de ea.

 

P.S. : Am facut si 3 poze informative cu partea electrica a aparatului si anume :

https://www.udrop.com/5ixE/IMG-20210420-WA0000.jpg
https://www.udrop.com/5ixF/20210423_162323.jpg
https://www.udrop.com/5ixG/20210423_162255.jpg

1100x800_cropped.jpg

1100x800_cropped.jpg

1100x800_cropped.jpg

 

Link to post
Share on other sites

În primul rând vezi dacă releul de softstart se aude acţionând după apăsarea butonului de pornire.Dacă se aude şi nu se întâmplă nimic, pot fi contactele releului perlate.Dacă nu se aude releul deloc şi nu se aprinde niciun led, nu funcţionează sursa auxiliară.Aia e construită în jurul unui integrat micuţ, pe care nu pot să-l recunosc de la distanţa aia.Uită-te cu o lupă şi spune ce scrie pe el.După fişa lui poţi afla unde se alimentează, apoi vezi dacă primeşte alimentare sau nu.Dacă primeşte alimentare şi nu oscilează, e defect.Curăţă/suflă de praf placa fiindcă altfel pot fi defecte ascunse, ce sunt mascate de praf.

Link to post
Share on other sites

 Înainte de-al repara bagă-l la suflat cu aer comprimat.Văd o mulţime de praf.Asta-i una din cauzele de clacare a invertoarelor.

Link to post
Share on other sites

Asta cu desprăfuitul e ceva care se subînţelege, e de bun simţ să cureţi un aparat înainte de a face o diagnoză, altfel nu vezi posibile fisuri, arsuri, etc....

Ultimul invertor la care am umblat a avut efectiv pământ în el...mi-a luat mai mult timp curăţatul decât reparaţia în sine.

Link to post
Share on other sites

Vedeți prima data sa nu fie igbturile in scurt,din cauza asta nu pornește nici sursă auxiliara.Avand termistor pe softstart nu face urât daca se pun igbturile in scurt. Daca igbturile sunt bune atunci sursa auxiliară e moarta. Atenție, daca sursa auxiliară e defecta rămân încărcați condensatorii de filtraj...

Link to post
Share on other sites

Dupa expresia "intra curent" ceva ma face sa cred ca initiatorul verifica cu becul, nu are experienta.  Daca ma insel atunci sa ne spuna daca-s bune IGBT-urile si daca exista 300V pe conzii mari de filtraj ( trebuie sa fie si daca nu actioneaza releul, se incarca prin PTC-ul de soft start ).

 

Daca ce am zis sunt SF-uri pentru intiator mai bine cumpara altul de la emag si gata.

Link to post
Share on other sites

Dacă erau tranzistori IGBT duşi, plesneau de mult şi asta se vede cu ochiul liber şi se aude tare.Asta nu ar fi împiedicat însă sursa auxiliară să funcţioneze şi să aprindă ledul martor şi eventual ledul galben de avarie/supratemperatură.

Faptul că nu mai porneşte nimic şi nu se aprinde niciun led ar cam semnifica faptul că sursa auxiliară fie e defectă fie nu se mai alimentează.Asta nu exclude tranzistorii de putere defecţi, dar e doar alt defect....acolo se pot face măsurători şi fără manual service.Dar sigur iniţiatorul nu prea ştie de unde să înceapă.Cel mai bine ar fi să-l ducă la cineva care se pricepe şi are cu ce....

 

Link to post
Share on other sites

Am eu chiar acum o chinezarie (ceva Edon ) cu igbt-urile in scurt, fara altceva defect, nu-s craoati vizibil tranzistorii si nici nu se aprinde afisajul sau merge sursa auxiliara.

 

De ce ? Foarte simplu, pe conzii de filtraj apare scurt. Puntea nu a pocnit din cauza PTC-ului.

 

Asa ca nu-i o regula asta, la mine 'merge' tot dupa eliminarea igbt-urilor in scurt, adica lumini si ventilator.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines