Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
VTP

Aparitie de carte: AMPLIFICATOARE DE AUDIOFRECVENTA CA LA CARTE

Recommended Posts

Ultimii 31 de ani nu au fost nici pe departe foarte darnici cu aparitia de carte in domeniul audio, in special cel care sa se adreseze constructorilor DIY. Aparitia si extinderea internetului a suplinit intr-o oarecare masura aceasta lipsa, fara a putea acoperi toate necesitatile  cu date serioase si credibile, mai ales unde sunt necesare explicatii simple, clare ale fenomenelor fizice. In domeniul foarte indragit de amatorii muzicii, de abordare  a unor constructii DIY, dar si in cazul evaluarii  multimii de aparatura electronica, au inceput  sa circule asa-zisele "legende de net", in care unii au inceput sa creada cu tarie, in lipsa unor date si explicatii stiintifice.

Interese comerciale, bazate pe explicatii fanteziste  si pe lipsa  unor informatii clare si serioase, au condus de la solutii curioase, clasificari de produse, pana la aparitia unor nise in comertul de electronice.

     Sa nu uitam faptul ca domeniul audio are o finalitate caracterizata de concluzii pur subiective, bazate pe urechea fiecaruia, ori perceptia reproducerii sunetului ramane  la mana unei "legi" fara un suport stiintific si la interventia unor interese comerciale, dezvoltate in ultimele decade pe nivelul de pregatire si intelegere  al celor care abordeaza domeniul. Nu degeaba "legea inaltei fidelitati" [ "drumul catre inalta fidelitate duce catre nicaieri!" ] este exprimarea subiectivitatii evaluarilor din domeniul audio. Masuratorile, determinarile, nu pot lua locul rezultatului final, al concluziei trase pe baza a ce ne spune urechea proprie. Acest fapt are si o parte buna, determina numarul imens de posibilitati intre care se poate alege in domeniul audio in cazul aparaturii de productie industriala sau DIY.

     Cartea d-lui ing. Gheorghe Nedelcu are un titlu care pare unora putin mai altfel, dar cartea chiar este altfel. Este o aparitie extrem de necesara si mai ales utila dupa atata asteptare in tratarea competenta a oricaui subiect din domeniul audio. In peste 300 de pagini, impartite in 6 capitole sunt tratate:

- etaje finale;

- nelinearitatea dispozitivelor electronice active;

- reactia in amplificatoare;

- etaje de intrare;

- etaje de amplificare intermediara;

- reactia negativa de curent ( CFB)

si anexele :

- factorul de amortizare

- etaje single-ended cu tuburi electronice

- transformatorul de iesire

     Cititorul are posibilitatea de a intelege anumite aspecte legate direct de functionarea etajelor unui amplificator audio, de relationarea lor intre ele si cu celelalte componente ale lantului audio in care functioneaza. Sunt privite atat amplificatoarele Solid State cat si cele Vacuum State, iar concluziile , sustinute teoretic si practic sunt usor de inteles si extrem de utile practic, atat pentru constructorii DIY cat si pentru cei care vor sa faca o selectie  intre produsele comerciale noi sau SH.

Volumul va reprezenta un ajutor pe timp indelungat  pentru cei interesati de domeniul reproducerii sunetului in conditii de inalta fidelitate.

 

Cartea poate fi procurata contactand autorul telefonic [ 0723.615.235 ] sau la e-mail  [email protected]

Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines