Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
IDDQD

Ajutor instalare masina de spalat

Recommended Posts

Buna Ziua,

sunt nou pe forumul acesta, insa sper sa ne putem impartasii cunostintele pentru a ne ajuta reciproc.

 

Recent an achizitionat o masina de spalat, iar as vrea sa o instalez in baie, baia e aproape gata, electricienii mi-au lasat loc pentru priza. Eu as vrea sa pun un intrerupator cu care pot face legatura dintre priza si sa desfac firele de la masina de spalat, sa pot conecta firele in aceasi unitate. Daca exista un asa intrerupator, sa aibe si buton de On/Off si cu siguranta?-sa aibe si protectie contra umezelii/abur.Am cautat in magazine, iar comerciantii nu stiu despre ce vorbesc. Deci practic n-ar trebui sa scot tot timpul masina de spalat din priza, ci ar fi conectat iar cu butonul On activez priza, ar fi protejat de umezeala. 

Link to post
Share on other sites

Aşa ceva nu se practică, o siguranţă diferenţială dedicată băii şi care să vă protejeze la electrocutarea prin umezeală o puteţi instala fără probleme doar în tablou, nu în baie.Dacă vi se pare incomod să scoateţi ştecherul din priză, puteţi lua un ştecher cu buton, sau prelungitor cu buton de oprire:

 

image.thumb.jpeg.1d4f7035dff3964accf2fda2ef5c6618.jpegPrelungitor cu fir, 3 prize, 3 x 1 mmp, 2300 W, 1.5 m, alb

 

Link to post
Share on other sites

Exista priza cu intrerupator, google chiar asa. Daca e atat de mult abur in baie incat sa o afecteze, nici masina nu va avea viata lunga.

Siguranta diferentiala de 10 mA este obligatorie (pusa in tablou, desigur). Nu doar de normativ, ci si de bunul simt, combinatia apa + curent fiind evident periculoasa.

Link to post
Share on other sites

Eu nu aş recomanda niciodată o maşină de spălat în baie, va rugini rapid.Eu o am dintotdeauna în bucătărie şi a doua maşină tot a ruginit pe jos după doi ani, dar de la Whirlpool/Indesit eu nu mai am mari aşteptări, ăştia dau cu vopsea peste tablă nedecapată, iese rugina oricum după un timp.

Am căutat iniţial şi după o priză cu întrerupător fiindcă eram sigur că se fac, doar acum am dat peste ea:

 

priza si intrerupator Dedeman - Priza mobilier simpla cu intrerupator Mono Electric, incastrata,  rama inclusa, alba - Dedicat planurilor tale

Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru raspuns Dl-lor. Am decis sa iau o priza cu protectie si un stecher cu buton. Iar pornirea urmeaza Joi sau Vineri. Am si siguranta dif pentru Baie. 

Revin cu amanunte :)

Link to post
Share on other sites

 E cam aiurea treaba.Pui priză "cu protecţie" şi ştecher,neprotejat,cu buton!Taman la buton,dacă e umezeală,apar riscuri!

 Ideal cum a zis Validae,adică afară din baie cu maşina.Dacă o laşi în baie şi e umezeală atunci ştecher simplu cu priză protejată.Şi nu pui mâna toată ziua pe ştecher!Mai e şi varianta cu prelungitor şi priza în afara băii.Că oricum ar trebui lăsată uşa deschisă să se aerisească baia.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines