Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
yo8tot

Liniar cu GMI30

Recommended Posts

Am niste baloane de sticla de tipul GMI30 (6C21) si ma intereseaza posibilitatea de a construi un amplificator. Mai mult din cauza aspectului mai neobisnuit al tubului. Cred ca s-ar potrivi langa niste redresoare cu gaz, pe masura.

 

GMI30.jpg

 

Cu toate ca este un tub facut sa functioneze in impulsuri am vazut ca datele din catalog sunt si pentru o schema cu atac in catod (AB2):

 

image.thumb.png.f401e61f124781adeef9b00786daad3d.png

 

Mai este si un articol in CQ prin '59 cu o schema de genul asta:

 

image.thumb.png.e54eb11547264ef5516ba2967afa3eb7.png

 

Ma intreb daca incazul in care ar fi atacat in grila ar necesita neutrodinare? Si cam care ar fi amplificarea?

 

http://www.813am.qsl.br/artigos/linear/6C21_KWfinal_S.pdf

http://n6jv.com/museum/data/EIMAC/6c21(amp).pdf

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Lampa e barosana! Trioda de sticla din care se pot scoate aproape 2 KW la o anodica de 4KV. Sincer nu stiam de existenta ei, eram ferm convins ca GU-81M e cel mai puternic tub de sticla produs de URSS.  Mai neplacut e factorul de amplificare relativ mic, 30, ceea ce presupune o putere de atac mai mare pentru a putea obtine puterea de iesire maxima. Probabil are nevoie de peste 100W atac, dar actualmente multe transceivere scot 200, deci nu ar fi neaparat o problema... Pe de alta parte, acest factor mic de amplificare o face sa autooscileze foarte greu. Personal, as paria ca daca ampliful e lucrat corect, nu are nevoie de neutrodinare.

Edited by Gagarin
completare
Link to post
Share on other sites

    De fapt GU81M este de doua ori mai puternic. Anodul e de 700W parca, fata de 300W (450W) la GMI30. De sticla doar GM100 cred ca e mai mare ca el. Relativ asemanator cu GMI30 mi se pare GU48. Seamana la putere disipata, capacitati un pic mai mari si factor de amplificare asemanator. Dar GU48 necesita neutrodinare:

image.thumb.png.d7d521b69c3e055be8fa59162bfc04d9.png

    Totusi grila scoasa prin lateral la GMI30 si capacitatile putin mai mici imi dau si mie sperante ca neutrodinarea poate nu ar fi necesara.

Link to post
Share on other sites

Si mai am o nelamurire. La prima schema cu 6C21, am mai vazut tipul acela de acord in anod cu un circuit LC cu priza si la un amplificator cu OT100:

image.thumb.png.28b29854e314521afd86073429b1953b.png

 

Care este dezavantajul fata de un filtru PI? Pentru ca pare mai simplu la prima vedere.

Link to post
Share on other sites

Puterea disipata de anod (ca si caldura in cea mai mare parte) si puterea debitata in antena ca energie RF sunt 2 lucruri diferite. Evident ca GU-81M e capabil sa disipe mult mai multa caldura la anod, e din grafit! Daca as reusi sa-l topesc, as fi cel mai bogat om de pe planeta!. La GMI-30 vad ca anodul e de tabla... Insa ca si putere debitata in antena, pare mai bun decat GU-81. Cel putin din propria ta documentatie de la postul 1 al topicului. Din pacate catalogul original (rusesc) da doar date despre lucrul in impulsuri, date mai greu interpretabile pentru a prezice cum se va comporta in clasa AB...

 

Am incercat sa pun imagine cu documentatia... Nu am voie... sunt inca prea mic sa postez pe acest mare forum... Asta e, cand esti mic, iti sterg cei mari posturile, iti mai iei cate o sapca... Dupa aia se mira ca au cate 1 post/saptamana...

 

Oricum, in fisierul de la n6jv.com, la "Typical operation - one tube" in atac pe grila, la anodica de 5KV lampa scoate 1,8KW. 

Acuma, din poze mi-e greu sa judec exact suprafata anodului, dar pare mare, nu m-ar mira sa dea aproape de 2KW, pare mai zdravan decat la GU-46...

 

P.S. Sfatul meu e sa nu te lasi pacalit de configuratii de iesire "economice". Este foarte important ca la astfel de puteri, sa atenuezi cat poti de mult armonicele, ori filtrul pi clasic, pe langa adaptarea de impedanta, iti asigura si acest deziderat. Celelalte variante, cu un singur variabil, prize, etc... nu fac acest lucru si te poti trezi facand apel in 14MHZ cu corespondenti care iti raspund in 10m :)))

 

P.S.2  Cartea aia de unde ai pozat "liniarul" cu OT-100... sa n-ai prea mare incredere in ea. Etajul ala numai "liniar" nu e... Grila triodei nu e polarizata de loc...

Edited by Gagarin
Completare
Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

        Da, am vazut acei 1.8kW. Dar dupa valoarea tensiunii de polarizare in grila pare a fi in clasa C. E putin cam neclar documentul. De fapt este o completare a datasheet-ului original pentru moduri folosite de radioamatori. CW si AB2.

 

      6C21 si unele variante de GMI30 au anodul sub forma de cilindru. La varianta care o am eu anodul are si niste aripioare. Banuiesc ca o fi ceva mai robust. Mi se pare ciudat ca anodul este argintiu nu ca la GU46. Radiaza cel mai greu caldura in felul asta. Dar e proiectata prin '44 si am mai vazut materialul asta la niste lampi contemporane. Initial am vrut sa iau GU46 dar astia care nu suporta sa aculte muzica la tranzistor i-au umflat pretul prea tare.

 

     Pai daca scapa armonici il prind imediat pe SDR. Nu-i problema. Mai degraba la puterile alea sa nu ma sculte vecinii la interfon. Ar trebui sa pun sarma mai groasa in undita pe care o numesc antena. Si sa schimb coaxialul. Si dupa fiecare QSO as simti nevoia sa urc in pod sa vad daca nu e un inceput de incendiu pe undeva.

 

Pana una alta am inceput o improvizatie cu OT100 pentru ca sa ma lamuresc care e treaba cu tipul acela de acord:

image.thumb.png.41505aec120e5cc82f551f1d6ce802ac.png

    Regulile de pe forum sunt de toata jena. Chiar daca poti sa pui imagini esti limitat la 1MB. Asta in 2021 ... m-am saturat sa redimensionez fisiere ...

Edited by yo8tot
Link to post
Share on other sites

Na, o dam deja in treburi serioase. Da, este foarte probabil ca acele puteri sa fie in clasa C, unde randamentul poate ajunge la 90%, altfel nu ai cum sa disipi doar 3-4 sute de W ca si caldura si sa scoti de 6 ori pe atata in antena. Dar nu e rau nici asa! Ok, nu-l vei face in clasa C, vei scoate doar 800 W in AB... dar 800W e o putere cu care nu ti-e rusine in banda...

 

Termenul de "scapa" armonici nu e potrivit, acolo nu filtrezi nimic, ca nu ai filtru, ies toate nestanjenite in antena. Pe vremuri masuram si eu cu SDR-ul... (banuiesc ca te referi la stick-urile chinezesti) doar ca aceea e o masuratoare FOARTE aproximativa. In mod normal, axeste masuratori se fac pe sarcina infictiva, cu un divizor pur rezistiv conectat la intrarea unui analizor de spectru. Atunci poti vedea corect si real cat este atenuarea armonicilor de grad 2 si 3 si daca te incadrezi in normele ANCOM sa poti iesi in antena...

 

Interesanta informatia lui hpavictor. Nu stiam. TNX!

Edited by Gagarin
completare
Link to post
Share on other sites

       Am un Perseus SDR care se lauda ca e calibrat in db. Oricum pentru masuratori relative e suficient. Are un mod in care ii dezactivezi filtrele si apoi plimba fereastra de 2MHz cand poate sa vada simultan si iti arata vreo 40MHz odata. Il folosesc des pe post de analizor de spectru.

      Totusi este un circuit LC acordat acolo, trebuie sa filtreze ceva. Sper sa ma lamuresc cu OT100. Acum cu armonicile ... am mai gasit un soclu pt GMI30. Oare sa pun doua, in contratimp? :)

Link to post
Share on other sites

Acuma fiecare face cum crede, eu am dat doar o parere. Tot ca o parere personala, nu m-as arunca la un amplif contratimp pana nu stapanesc calumea lampa. Eu personal, as face ampliful cu atac in catod, cu grila la masa (din motive de stabilitate), la o anodica de vreo 3KV. 

 

Ma pun la somn, ca maine la job voi fi ca un zombie. Succes la construit!

Link to post
Share on other sites

Acum 53 minute, Gagarin a spus:

Cartea aia de unde ai pozat "liniarul" cu OT-100... sa n-ai prea mare incredere in ea. Etajul ala numai "liniar" nu e... Grila triodei nu e polarizata de loc..

Nu stiu, e folosita la o putere foarte mica, 20W parca. Tensiune anodica 250V. Si in grila s-ar putea sa apara o tensiune negativa din cauza la rezistenta de 25k. Grid leak bias. Am mai folosit asa ceva dar la lampi mici. Oricum eu o polarizes cu o sursa externa, nu ma complic. Ce nu imi place la schema din carte e ca variabilul nu are un capat la masa. Era sa uit sa acopar cu banda izolatoare surubul de strangere pe ax al butonului! Cred ca am sa izolez LC-ul de tensiunea anodica ca in schema de la primul post.

Link to post
Share on other sites
Acum 21 minute, grosu99 a spus:

Pina una alta puneti imaginile '"mari" pe imgur si postati doar link-ul. Asa face mai toata lumea.

Da, de aia gasesc topicuri interesante din trecut unde s-au pierdut imaginile ...

Link to post
Share on other sites

Daca GMI-30 este echivalent cu acel 6C21, atunci cel putin ca start mergi pe datele acestuia de mai sus pentru amplificator in grila comuna clasa AB2 din nota de aplicatie a lui W6SAI, datele respective contin absolut tot ce-ti trebuie inclusiv impedantele de intrare in catod si de iesire din anod, ceea ce inseamna ca cel putin circuitele de adaptare si reglajele lor initiale la rece vor fi usor de facut daca ai un VNA sau un MFJ259/269 (sau chiar si numai cu un TRx si urmarind VSWR).

Din ce se vede acolo, amplificarea etajului ar fi de aprox. 8 (valoare tipica pentru triodele cu miu mediu de 25-30), s-ar obtine aprox. 900W out  la 100W la intrare.

 

Sunt date apropiate de cele pe care in urma cu peste 20 de ani  le-am obtinut pentru TB4/1250 care ca parametri este similar, din calculele mele facute atunci dupa un faimos articol din QST, daca-mi amintesc bine  rezulta ca neglijand pierderile ar fi obtinut 1kW out.

De obicei in practica radioscamatoriceasca se poate obtine chiar si ceva mai mult (mai ales in SSB) daca ai anodica ok, insa problema triodelor cu miu redus in AB2 grila comuna este puterea mare necesara la intrare, adica treci de acea suta de W care-i disponibila din majoritatea TRX-urilor.

 

Foloseste la iesire si la intrare filtre Pi pentru acord si adaptare deoarece mai ales in regim multiband acestea sunt mai usor de comutat si de pus la punct (este muuuult  mai usor sa invarti de axul unui variabil decat sa incerci pozitii succesive ale prizelor pe o bobina!!!), iar filtrul PI are doua posibilitati de reglaj comod (acord si adaptare, ambele din variabili) ceea ce circuitul paralel LC cu priza pe L nu are. [Circuitele alea de la OT100 de mai sus se foloseau pe vremuri cand se utilizau asa zisele bobine schimbatoare, la schimbarea benzii de frecventa se schimba manual bobina care era montata intr-un soclu!]

 

Mai multe info nu ai nevoie, dar... : NU te arunca la etaj cu atac pe grila fara neutrodinare (e periculos inclusiv pentru TRx!), si de aceea nu te arunca nici la etaj in contratimp.... nu merita, mai ales ca un singur tub cu atac in catod deja necesita 100W la intrare.

 

 

================

P.S. atentie la tensiunea de filament. Foaia de catalog specifica 8,2V/17A, insa in regim de amplificare trebuie sa folosesti 7,5V la filament.

Tubul asta de fapt provine din tubul 1000T, foloseste chiar filamentul/catodul W-Th al aceluia (7,5V/15A) dar care in 6C21/GMI-30 se supravolta (la 8,2V) pentru a creste emisivitatea catodului necesara pentru obtinerea impulsurilor mari de curent cerute in radarele carora era destinat... deci foloseste-l la 7,5V.

 

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@Traian B Multumesc pentru informatii. Acum am vazut in schema de la primul post ca tensiunea de la filament este 7.5V! Dar este putin ciudat ca difera tensiunea de filament in functie de modul de functionare. Chiar citeam zilele astea cum scade durata de viata a filamentului de tungsten-toriu in caz de subvoltare

 

image.thumb.png.207b2e657a501ecee4d33375a5b3f924.png

Edited by yo8tot
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines