Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
MIHAI AS

Cuptor microunde WHIRLPOOL

Recommended Posts

Scheme de genul ăsta nu se găsesc uşor.Cele mai multe cuptoare cu microunde au o schemă de principiu lipită pe interiorul carcasei.Dar de obicei sunt schemele celor cu temporizare mecanică, la cele digitale nu am văzut scheme.Dar e posibil să fie reparat şi fără schemă.Ce problemă are ?

Link to post
Share on other sites

Acest cuptor a avut transformatorul de alimentare al placii de comanda ars ( primarul ars ) .   Dupa inlocuire ,   cuptorul a pornit , aparent normal ,   dar incalzeste haotic ,   numai cand vrea el .   De exemplu ,  s-a constatat ca pe functiile de DECONGELARE  PRESETATE ( pt. CARTOFI ,   pt. PUI   si pt.   PESTE  )   nu incalzeste deloc .  De asemenea ,  acest cuptor are 10 trepte de putere .  Pe treapta de putere maxima P10   ,  a incalzit intamplator de cateva ori la  primele teste acum 3 zile  ,  dar acum nu mai vrea deloc sa incalzeasca .   In schimb ,   pe treapta 1 de putere  P1  ,   daca programez timpul la circa 2 min  . , porneste incalzirea cu intarziere de circa 30 secunde ,   apoi incalzeste timp de 5 secunde dupa care nu mai incalzeste ,   sau mai porneste incalzirea dupa circa 1 min .,  dureaza 5 secunde si se opreste din nou .   Daca il programez pe treapta 2 de putere P2  ,   porneste asemanator ,   dar incalzeste 10 secunde dupa care merge in gol fara incalzire . Si pe treapta de putere 3   adica P3 ,  la ultimul test de azi ,  l-am programat 2 min. ,  a pornit fara incalzire ,  apoi dupa exact 1 min. a inceput sa incalzeasca timp de 10 secunde ,  apoi a mers fara incalzire pana la oprire ,  chiar daca am mai prelungit timpul de lucru cu inca 2 minute !    Am incercat si functiile de gatit presetate ,   inclusiv pentru BAUTURI ,  dar nici acestea nu incalzesc mancarea .  In concluzie ,  are o functionare total haotica . Ce parere aveti ?

Link to post
Share on other sites

Eu aş verifica releul care comandă traful de înaltă tensiune.Aceste cuptoare reglează puterea prin reglajul factorului de umplere, practic ele emit continuu  la putere maximă doar când e setat la putere 100% iar pentru puteri mai mici, doar temporizează emisia tubului.Adică lde exemplu, la 50% dintr-un minut de funcţionare, tubul emite doar 30 secunde şi aşa mai departe....

Am mai reparat astfel de cuptor digital şi am găsit releul cu contacte arse rău.Ca să vedeţi dacă traful de înaltă este comandat corect, puteţi pune bec martor de mică putere la 230V, în paralel cu primarul trafului de înaltă tensiune şi porniţi cuptorul pentru o perioadă de un minut la putere 100%.Ar trebui ca becul să se aprindă tot timpul de un minut.Apoi reglaţi la 50% şi becul trebuie să se aprindă intermitent, cu factor de umplere de 50% adică per total 30 secunde.Dacă becul nu se aprinde cum trebuie, releul fie nu e comandat, fie e comandat, dar contactele lui nu fac contact mereu.Comanda releului se poate verifica punând un led înseriat cu o rezistenţă de 470-1000 Ohmi în paralel cu bobina releului.Ledul se va aprinde ori de câte ori releul e comandat, iar becul pus pe primarul trafului ar trebui s-o facă sincron cu ledul.Dacă ledul martor al releului se aprinde, dar becul din primarul trafului nu, atunci clar sunt contacte arse la releu.

Dacă releul nu e comandat deloc în unele momente (ledul martor al releului nu se aprinde deloc) se poate suspecta o eroare soft a microcontrollerului, sau ceva probleme pe placă.

Ar fi bine să spălaţi cu alcool izopropilic toată placa, inclusiv printre pinii microcontrollerului, uscaţi bine şi schimbaţi eventual pentru siguranţă condensatorul de filtraj al sursei.Poate avea curenţi de fugă mari sau ESR mărit şi nu filtrează bine, iar asta ar afecta funcţionarea controllerului, prin riplu mare.Verificaţi ce am scris şi reveniţi..

Link to post
Share on other sites

Va multumesc pentru sfaturi ,   sunt foarte corecte  !   Eu am verificat chiar si tranzistorul de comanda al releului ,   un NPN  tip C3198 ,   care e bun .  Am monitorizat si tensiunea din baza lui ,   am vazut ca este 0,7 V  cand releul este anclansat  !  Am vazut ca tranzistorul primeste comanda direct din pinul 11 al controlerului ,  dar  in baza tranzistorului mai vine un semnal de comanda si dintr-o retea de rezistente   legate la un optocuplor !  De aceea suspectez ca este vorba de o defectiune mai subtila pe placa de comanda .  Dar voi tine cont de observatiile dvs .si voi relua toate verificarile conform sfaturilor dvs ,  rand pe rand  .

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines