Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
BogdanO

Contor electric - consum fantoma?

Recommended Posts

Salut stimati forumisti

 

Am cautat insa nu am fost in stare sa gasesc daca s-a mai discutat pe forum aceasta problema.

 

Am cumparat acum cateva luni o casa care nu a mai fost locuita de cativa ani. Casa e bransata la curent (trifazic). Contorul este pe strada. Langa contor sunt disjunctoarele instalate de Enel plus un OVP.

 

Dupa ce am incheiat contractul de furnizare am incercat sa "ridic" sigurantele. In casa totul a fost ok, insa cele de afara (de langa contor) nu vroiau sub nici o forma sa ramana ridicate. De indata ce ridicam maneta, cadeau imediat.

 

Am facut o sesizare la firma de distributie. Au venit si mi-au spus ca au rezolvat problema prin dezactivarea OVP-ului. Din cate am citit, confirmat si de cei de la firma de distributie, acel OVP are nevoie de un disjunctor diferential ca sa functioneze. In momentul in care detecteaza o tensiune mai mare, atunci actioneaza diferentialul. Cei care au venit pe teren mi-au spus ca nu mai pun altul, ca nu are rost, ca oricum se strica, ca e mai bine asa... In fine, multumit ca in sfarsit am curent am zis ok, cu gandul ca imi voi pune eu in casa aceasta protectie.

Problema mea e ca desi acum energie electrica, contorul inregistreaza un consum fantoma. Cu toate sigurantele din casa oprite, contorul inregistreaza cam 2 KWh/zi. Daca opresc sigurantele de afara atunci si contorul se opreste.

 

Ma puteti ajuta va rog cu un sfat sau idee? Ce as putea sa verific? Eu nu stiu cum anume au dezactivat OVP-ul acela. Posibil sa mai ramana ceva de la el conectat si sa consume? 2KWh/zi e mult.

 

Din cate am citit, e posibil ca firul uneia dintre faze sa nu mai fie bine izolat si curentul sa se "scurga", caz in care ar trebui sa sparg tot traseul dintre contor si casa. Asta ar fi cea mai rea situatie pentru mine intrucat contorul nu e fix langa casa, ci la vreo 40 de metri distanta intr-o cutie unde mai sunt alte 5 contoare. In fine, daca asta trebuie facut, asta e viata... Dar daca ajung in pasul asta, as vrea sa fiu sigur ca asta e intr-adevar problema si nu ma apuc sa sparg trotuarul si la mine si la vecini de pomana.

 

Eu am testat pe rand, la panoul din casa, cu sigurantele oprite (si de afara si din casa), rezistenta intre fiecare faza si nulul de protectie pentru a vedea daca vre-un cablu e defect. In toate cazurile valorile au fost foarte apropiate (nu mai tin minte valoarea exacta, dar clar nu a fost mai mare de 2 MOhm --> valoarea maxima a multimetrului meu). Ma gandesc ca e putin probabil ca toate cele 3 faze sa aiba probleme si ca avand valori apropiate totul e ok. Dar poate ma gandesc gresit...

 

M-am gandit si la posibilitatea ca cineva sau ceva sa fure curent (de exemplu vreun echipament al vreunei firme de telecom) insa e aproape imposibil. Oprind sigurantele de afara (de langa contor), contorul nu mai inregistreaza nimic si nu s-a plans nimeni. Casa e intr-un ansamblu rezidential de mici dimensiuni. Ansamblul a fost construit si predat de 10+ ani...

 

Poze:
Afara - https://imgur.com/58GlU4U
OVP - https://imgur.com/wZS8yF9
Casa - https://imgur.com/I1NFOI9

 

Multumesc pentru ajutor!

Bogdan

Link to post
Share on other sites

Cablurile dintre BMP-ul stradal şi casă sunt aeriene sau subterane ? Cu ohmmetrul multimetrului nu poţi măsura corect rezistenţa de izolaţie, acolo trebuie un MegaOhmmetru de 500V cu care se măsoară între faze şi Pământ cu toate siguranţele deconectate.Un consum de circa 2kW/zi ar presupune un consum continuu de circa 100W iar un echipament de internet sau telefonie nu ar consuma atât.Se poate verifica consumul pe fiecare fază în parte cu un ampermetru cu şunt sau unul cleşte.apoi se verifică rezistenţa de izolaţie sau prezenţa unei conturnări prin zidărie.Mirosiţi şi inspectaţi fiecare doză de ramificaţie, un fenomen de conturnare sau străpungere se lasă cu ceva miros de ars.

Link to post
Share on other sites

Salut @validae si multumesc frumos pt raspuns!

 

Cablurile sunt subterane atat intre contor si casa cat si intre contor si (probabil) transformator.

 

O sa caut un ampermetru cu cleste si un Megaohmetru sa verific.

 

Multumesc!

Bogdan

Link to post
Share on other sites

Fiind pomenit ceva despre "spart trotuarul" m-am gandit la un traseu ingropat.

(care e mai scump si mai dificil de accesat....).

Masurarea curentilor propusa e o idee foarte buna, insa practic e mai....dificil!

Pentru ca din dulap/caseta cu contori si sigurante ies cablurile cu toate tecile pe ele,

iar in acele incinte nu se poate intra "legal" decat de cei care pot re-instala sigiliile....

Din descriere, defectul e situat intre disjunctorul de la contor si cel de intrare in tabloul

casnic....

Link to post
Share on other sites

Chemi o firmă autorizată care poate face verificarea între cele două tablouri de siguranțe. Clar defectul este în traseul din pământ și poți lua în considerare montarea unui nou traseu. N-are rost să mai umbli la cel existent, faci altul astfel încât să fie mai convenabil ca și costuri ocolind cu eleganță betoanele. 

Link to post
Share on other sites

Nu trebuie sa fie cablul subteran strapuns.(aici poate sa infiltrat apa pe cablu)

Am intalnit un caz se infiltrare a apei intrun beci,si o priza efectiv fierbea apa cu un consum de cativa zeci de wati pe ora . 

Contorul inregistrase cam 120 kw intro perioada de 3-4 luni.

Casa era nelocuita .

Edited by pop_ady44
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Salut

 

Am luat un multimetru cu cleste.

 

Singurele masuratori pe care le pot face sunt la panoul din casa. La panoul din strada nu am acces la conductori. Pot numai sa pornesc/opresc sigurantele.

 

Cu sigurantele de afara pornite dar cu cele din casa oprite, ampermetrul arata 0 pe fiecare faza. Cu sigurantele din casa pornite si fara consumatori ampermetrul arata tot 0. De indata ce pornesc un consumator (chiar si un bec economic de 17W) ampermetrul arata consum pe faza respectiva.

 

Masuratorile le-am facut pe conductorii care intra in sigurante (vin de afara). Nu pe cei de dupa sigurante.

 

Deci tind sa cred ca am testat bine si ca ampermetrul e ok.

 

La un consum de 2KWh/zi ampremetrul ar fi trebuit sa imi arate undeva intre 0.3A - 0.4A.

 

M-am gandit ca poate acesti 2 KWh se consuma doar intr-o anumite perioada din zi. Asa ca m-am uitat cu atentie la contor. Cu sigurantele din casa oprite (dar cu cele de la panoul de afara pornite) discul contorului se invarte. Deci consumul "fantoma" e constant.

 

Aveti idee ce as mai putea incerca?

 

Am facut o sesizare la distribuitorul de energie. Au spus ca vin "in 10 zile lucratoare". Dupa faza cu OVP-ul pe care l-au dezactivat spunand ca "sunt proaste, nu mai trebuie, ei nu mai pun asa ceva la bransamentele noi" ma tem sa nu zica (evident, de lene), ca e un defect de la mine.

 

Ca imi place sau nu, daca e ceva defect la mine trebuie sa repar. Dar acum sa ma apuc sa sparg strada de pomana parca nu-mi vine...

 

Multumesc!

Bogdan

 

 

Edited by BogdanO
Link to post
Share on other sites

E posibil să fie şi contorul dereglat, s-au mai întâlnit cazuri când unele contoare (chiar digitale) înregistrau consumuri exagerate în gol...chiar pe forum e un topic ce tratează această problemă.

Link to post
Share on other sites

Multumesc tuturor pentru ajutor si raspunsuri!

 

Cand opresc sigurantele de afara (de langa contor), contorul se opreste.

 

Masurand cu ampermetrul fiecare faza in casa, consumul e zero. Ma gandesc ca indiferent de punctul unde masor (in casa sau afara) rezultatul ar trebui sa fie acelasi. Evident, am masurat conductorii care intra in casa (inainte de siguranta). La panoul de afara nu am acces la conductori.

 

Ar putea fi BMP-ul sine defect?

 

Multumesc

Bogdan

Link to post
Share on other sites

O scurta recapitulare:

 

Contorul (clasic - cu disc, trifazat) inregistreaza un consum "fantoma" in urmatoarele conditii:

- sigurantele de langa contor sunt pornite

- sigurantele din casa sunt oprite

 

Cand opresc sigurantele de afara, se opreste si contorul.

 

Am masurat in casa cu un ampermetru cu cleste valorile pe conductorii celor 3 faze care intra in casa (masurat inainte de sigurante)

- sigurante din casa oprite + sigurante de afara oprite - zero pe toate fazele + contor stationar

- sigurante din casa oprite + sigurante de afara pornite - zero pe toate fazele dar contorul merge

- sigurante din casa pornite + sigurante de afara pornite + fara nici un consumator in casa - zero pe toate fazele dar contorul merge

- sigurante din casa pornite + sigurante de afara pornite + consumatori - consum in functie de consumator (cel mai mic consumator singur pe o faza a fost un bec economic de 17W).

 

Multumesc!

Bogdan

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines