Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Mircea R

problema modul DAC din amplificator

Recommended Posts

Am cumparat second hand un amplificator Sony 630 ESD care contine si un DAC intern. DAC-ul o fi primitiv, nu zic, (ampliful e construit prin 89-90) dar sunt curios cum se aude. Vanzatorul mi-a spus ca functioneaza dar el nu recomanda pentru ca sunetul nu e bun. Eu am scos semnal prin cablu coaxial direct de pe placa de baza a computerului (exact acelasi cablu pe care il folosesc in mod curent la DAC-ul Xonar Essence One) si l-am conectat la intrarea coaxiala de pe panoul din spate al amplificatorului. Pe panoul din fata am selectat intrarea digitala + intrare coaxiala. Nu se aude nimic si nici nu se aprinde vreun led(are pe panoul frontal doua leduri, unul pentru 44,1 si unul 48). Ca sursa am folosit un CD original rulat si prin WindowsMediaPlayer si prin Foobar. Am incercat sa-l duc la un depanator dar a spus ca nu se baga decat la televizoare. Probabil voi gasi un electronist priceput. Dar mesterul mi-a zis sa nu mai incerc sa ma conectez prin coaxial, ci prin cablu optic. Am si cablu optic dar nu am la ce sa-l conectez. Nici placa de sunet on board a computerului, nici placa de sunet Xonar Essence nu au iesiri digitale. Dar, ma intreb eu, e posibil ca acel modul DAC sa fie defect doar pe partea de intrare coaxială? Sau, m-a pacalit vanzatorul si de fapt e defect tot modulul DAC?

Link to post
Share on other sites

Ar trebui sa verifici ca placa de baza iti scoate 44kHz si nu face upscalling. De obicei Windows-ul are un driver de mixer unde comaseaza mai multe surse audio din PC si e posibil ca iesirea sa fie 96kHz sau mai mare. Poate si format 24bit in loc de 16bit.

Vezi si setarile sa fie pe 16 bit 48khz: e7649206-1199-49d9-81ef-a0c6b2b86c4f

Alte posibilitati ar fi un convertor coax to toslink, sau sa incerci iesirea unui alt media player, smart tv, care are iesire optica toslink.

Link to post
Share on other sites

Din ce stiu eu SAA7320 este Philips nu Cirrus Logic. Cip-urile din seria SAAxxxx au fost concepute ca suport pt primele CD-player-e si contineau cip-uri proiectate sa faca toate functiile necesare pt un CD-player.

 

Link to post
Share on other sites
Acum 2 ore, Mircea R a spus:

Multumesc, o sa incerc. Intr-adevar, daca ma conectez la Xonar Essence cu cablul coaxial, DAC-ul are aprins ledul de 96 khz. Prin USB, nu.

Daca asta afiseaza Xonar inseamna ca asta-i frecventa semnalului digital dat de placa si Sony nu il poate procesa, amplificatorul are intrare digitala pentru CD ( 16 bit, 44.1kHz). Daca modifici setarile la iesirea din placa audio probabil ca va functiona.

Link to post
Share on other sites

Din pacate nu merge. Eram si eu convins 99% ca de-acolo venea problema. Intr-adevar era setata iesirea pe 24 biti si 96 khz dar am modificat-o si pe 44,1 si pe 48 si pe 16biti si pe 24. Ramane sa imprumut un CD- player cu iesire optica si sa incerc. Amplificatorul nu l-am desfacut dar nu prea cred ca voi reusi eu sa-i pot face ceva in caz ca e defect. Am intrebat pe forum mai mult pentru ideea că intrarea coaxiala poate fi nefunctionala, fata de intrarea optica. Ceea ce parca mie nu prea imi vine sa cred.

Da, Sesebe, despre acel amplificator e vorba.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines