Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Lonerider

Rostov 105 - nu sterge banda

Recommended Posts

Asa cum e scris in titlu, am un Rostov 105 care nu mai sterge banda. Pun magnetofonul pe inregistrare si, fara semnal si cu potentiometrii de intrare la minim, banda redata are inregistrarea anterioara, doar ca este atenuata. Este vorba de benzi Maxell UD 35-90. Este o problema pentru acest tip de benzi sau a cedat ceva prin magnetofon. Nu am mai inregistrat de mult timp cu el. Nu am incercat alte tipuri de benzi, ca nu mai am.

Edited by Lonerider
Link to post
Share on other sites

Am pus magnetofonul pe REC/PAUSE, cu banda montata pe role, l-am lasat in asteptare sa caut/organizez ce vreau sa imprim pe banda. S-a auzit un sunet, in preajma lui (ca si cum ar fi cazut/rostogolit un obiect jos, de pe polita unde sta magul) si un usor fum in zona placii de redresoare/alimentare. Cand am auzit zgomotul, am vazut si fumul, am oprit magnetofonul. L-am pornit, din nou, probat pe redare, ok, nu a mai iesit fumul. Am verificat, o vreme cum functioneaza/reda benzi, totul ok. Am facut selectia ce vroiam sa o imprim, pus banda si surprize. Atunci am testat stergerea benzii, ca se suprapuneau melodiile.

L-am miscat din loc si suna ceva in el. Acum l_am desfacut si am gasit o oala de ferita prin el, iar la o verificare mai atenta, pe placa de stergere/reglare bias, bobina L1 este arsa si "inflorita" nu gasesc capacul cela cu surub...

 

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

O să refac bobina respectivă pe o altă carcasă, recuperată de prin module de Kashtan (am gasit identică la dimensiuni, o demontez pe asta, că tot nu mai are ferita, număr spirele şi grosimea firului şi sensul de bobinare), apoi o montez înapoi. Tranzistorii de pe placă nu sunt duşi, cel puţin la măsurătoare corespund, nu ştiu ce să zic de intergratul K547KL1A. O să-mi rămână problema "acordării" bobinei, din miezul ferită rotativ. Aş putea face ceva măsurători sau să stiu la ce frecvenţă trebuie să oscileze? Ce reprezintă valorile încercuite pe bucata de schemă ataşată (mă refer la cele cu tildă ~ în faţă? Mulţumesc.

 

Untitled.png

Edited by Lonerider
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines