Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
fratello

Lampi LED + intrerupator touch = DISCO ?!

Recommended Posts

Va salut !
Am montat mai demult in baie 3 lampi LED ( de 9W, ceva de genul : https://www.iluminat-ieftin.ro/106/Lampa-LED-T5-60cm-cu-suport-inclus-9W) si 1 lampa (mai corect spus un suport pt 2 tuburi) cu 2 tuburi LED (ceva de genul : https://www.led-concept.ro/tub-led-t8-9w-60cm-360-grade-mat-sticla). Intrerupatorul este unul touch, dublu (hol si baie). Toate cele 4 corpuri de iluminat, 3 lampi slim + lampa cu 2 tuburi, sunt conectate in paralel. Cele 3 lampi LED slim au propriile intrerupatoare si le pot aprinde dupa nevoie. Doar lampa cu 2 tuburi led este aprinsa by-default.
De ceva vreme am remarcat ca, daca ramane ON intrerupatorul individual al oricarei lampi slim, atunci lampa respectiva clipeste (aprox 1 data la 2 secunde) cu toate ca intrerupatorul touch de la intrarea in baie este OFF.
Daca TOATE cele 3 lampi slim sunt oprite din propriile intrerupatoare, lampa cu 2 tuburi LED functioneaza corect, in sensul ca nu flickere (cand intrerupatorul touch este OFF).
Functionarea ON/OFF a intrerupatorului touch se face corect, nu sunt probleme. Becul LED (cu fasung E27) alimentat pe celalalt circuit prin acelasi intrerupator touch functioneaza corect.
Am incercat, cf manualului de instalare a intrerupatorului touch sa conectez, direct pe cele 2 fire de alimentare ale "ansamblului" lampilor LED, un condensator nepolarizat de 0,33 [email protected] VAC. Nu s-a schimbat nimic !!! Azi am incercat sa conectez inca un condensator similar (acestea fiind livrate odata cu intrerupatoarele touch) direct pe bornele intrerupatorului ; situatia insa s-a inrautatit, clipirea fiind mult mai frecventa ( < 1/sec).

Ce as putea face in aceasta situatie ??? Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si posibilele solutii propuse !

Link to post
Share on other sites

Fenomenul  e cauzat de faptul că întrerupătoarele cu senzori ,,touch,, nu întrerup complet circuitul, fiindcă au nevoie de un mic curent pentru propria alimentare.Pe de altă parte, lămpile cu leduri au o rezistenţă internă mai mare decât un bec cu incandescenţă de aceeaşi putere, deci sunt predispuse să se aprindă slab dar vizibil şi la curenţi destul de mici, iar condiţia e îndeplinită de faptul că întrerupătorul touch permite un curent foarte mic pulsatoriu.Dacă aţi pune becuri incandescente ordinare, nu s-ar sesiza absolut nimic, filamentul lor având o rezistenţă destul de mică să nu fie influenţat de micul curent rezidual creat de întrerupător.Aşa cum s-a mai discutat pe alt topic, soluţiile sunt date de montarea în paralel cu fiecare lampă cu led a unui condensator de circa 0,47-1uF/475Vc.a. sau o rezistenţă de 47-100k/3W. De preferat ar fi condensatorul, fiindcă nu consumă nimic şi nu se încălzeşte.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Intre timp am montat un bec mic de frigider in interiorul corpului cu tuburile LED si am scapat de neplacere. Va multumesc pentru implicare si raspunsuri. Numai bine !

LE : Culmea e ca am montat un condensator de 0,33 uF x2 @275 VAC si nu a avut efect, iar cand am mai montat unul lucrurile s-au inrautatit ... 

Edited by fratello
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines