Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
bodyxx

Depanare E0503

Recommended Posts

Bună ziua, va rog sa ma ajutați cu o problema, nu știu de ce și de aceea apelez la dvs la iesirea RF a aparatului am semnal f mic de ordinul câtorva zeci de mV indiferent pe gama de frecventa pe care comut, atenuatorul decadic este pe 1000mV și comutatorul de 0/60 DB apasat

 

Multumesc! 

Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Pe osciloscop, am frecventa cât trebuie semnalul sinusoidal este ok doar nivelul e mic

Mai am un E0502 și acesta este ok

Edited by bodyxx
Link to post
Share on other sites

Eu nu am manualul, deci nici schema lui E0503, iar ieri am demontat atenuatorul de la al meu. Aveam o lipitura rece, catre masa, in interor.

Pe osciloscop imi arata foarte bine semnalul (sinusoida), dar valori asa mici nu le pot vedea, chiar daca trec osciloscopul pe scala cea mai mica, 1mV.

Ma gandesc ca se poate proba incercand sa apropi semnalul de RF preluat de la generator, dat pe MA, de un radioreceptor care are UL,UM sau US,

si manevrat atenuatorul sa vezi daca se modifica volumul in difuzor.

La intrarea in atenuator, sau la plecarea spre atenuator, semnalul este corect ca nivel?

La atenuator sunt doua cabluri ecranate, de aprox. 2,5mm diametru. Unul merge catre mufa BNC, iesirea, celalalt este intrarea, evident.

 

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@spiricaSalut, am verificat atenuatorul cu un E0502, am injectat semnal de 10 MHz la întrare cu nivel de 1V dupa care am selectat din butoane și se pare ca lucreaza corect atenuatorul, am verificat și la ieșirea din placa P2 către el și se pare ca am același nivel de semnal 

 

La iesirea din atenuator am folosit un osciloscop digital , asa ca am vazut ca se modifica nivelul pe diferite trepte ale atenuatorului,

se pare ca semnalul mic iese din placa finala , am verificat tranzistorii finali si sunt ok

Edited by bodyxx
Link to post
Share on other sites

Generatorul si osciloscopul sunt la servici.

Luni am sa desfac iar capacul de la P2(cred ca P2 este amplificatorul de iesire), si am sa pun osciloscopul direct

pe mufa de iesire, cea din care pleaca semnalul spre atenuator.

Acolo, pe placa P2, este si comutatorul uV/mV (divizor 1/1000). Semnalul de 1mV e cam mic, va fi insotit sau acoperit de zgomot.

Vedem luni ce spune.

 

Link to post
Share on other sites

Sunt cam multe șuruburi de desfăcut :)) normal ar trebui sa fie pe aceea mufa cam 1000mV

Încă o măsurătoare te rog, la bornele PT1 și PT2 dinspre placa P1 ar trebui sa fie 30mV cum spune manualul, la mine se oare ca sunt cam 240mV masurat cu un fluke dar te rog sa masori și acolo cu osciloscopul, mulțumesc mult 

Link to post
Share on other sites

Salut.

Acum 9 ore, bodyxx a spus:

Sunt cam multe șuruburi de desfăcut :))

Da, sunt multe.

Corect. 1000mV ar trebui sa fie. Dar valoarea aceasta (1000mV) nu depinde de pozitia comutatorului uV/mV?

Pe pozitia uV ar trebui sa fie 1mV, valoare care apoi este impartita de divizor.

Pe .......... mV ...................1000mV, ................................................................... .

P1 este placa cu oscilatorul?

 

Link to post
Share on other sites

image.thumb.png.4be5f03620bef9dd5e9315be27e191ca.pngimage.thumb.png.92050916c5c434d0b6194bc34d8ce616.png

o poza cu punctele de masura

Oscilatorul meu nu functioneaza corect. Si pe frecventmetrul generatorului am o fluctuatie permanenta a frecventei.

Rezultatul este acele multe trase.  Si osciloscopul se "plangea" ca semnalul este instabil, iar frecventa afisata varia cu 2-3Mhz, inclusiv valorile

amplitudinii si varf-la-varf.

acum am demontat placa cu oscilatorul. Are multi condensatori placheta de 100nF, cum se vede si pe placa cu amplificatorul final, in poza.
 

Link to post
Share on other sites

Astazi am reusit sa stabilizez frecventa generata de E0503, Am avut pe placa P5 un traseu care intrerupea.

E, parca-i altceva acum. Am sa incerc sa-i fac niste verificari.

Nu ma dau eu marele cunoscator sau meserias, dar avand manualul, cu ajutorul caruia am si gasit defectul, sper

sa ajung sa spun ca am un aparat bun.

Cred ca este o problema si la P2. Mai vedem.

Link to post
Share on other sites

 Scuze. Astazi nu am avut deloc timp de el. Am sa incerc maine sa pun osciloscopul pe iesirea din P2.

Ideea e ca masuratoarea trebuie facuta cu mufa nedesfacuta. Sa vad de unde ma leg.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.





×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines