Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Jhn

Presto 190GC lipsa impulsuri PWM

Recommended Posts

Salut !

La invertorul din topic, nu am impulsuri pwm din placa hibrid (pe suport ceramic ) cod 80002504, care mai mult ca sigur e defecta.

Invertorul este din fabrica neatins,  igbt-uri, tensiuni ok pe modul, releele cuplează, și nu am led de avarie aprins, in schimb nu am semnale de ieșire din aceasta plăcută.

Plăcută se vede ca a suferit un ambalaj termic, de unde o pot cumpăra ?

[url=https://postimg.cc/7CLTtyLk][img]https://i.postimg.cc/7CLTtyLk/20210328-170345.jpg[/img][/url]

 

Link to post
Share on other sites

Cam nu prea mai poți găsi acel modul hibrid pe nicăieri.... nici măcar la reprezentanta(Buzău). Aparatul e vechi și nu se mai asigura piese de schimb. Am pățit și eu aceeași chestie, am avut noroc ca firma pt care trebuia reparat aparatul mai aveau unul defect in magazie cu placa de forța busita rău și am luat de pe el placa cu tot cu sursa auxiliară și modul . Sursa auxiliară scoate tensiunile corecte?

Link to post
Share on other sites

@cipryan123 sursa auxiliara funcționează perfect !, am tensiunile +/- 15Vdc pe plăcuta hibrida (pinii 7,8,și 9 ), în schimb nu am semnal pwm la ieșirea acesteia pinii 5, și 6 care comanda cele doua irfd-uri.

Am mai reparat în trecut doua astfel de invertoare, însă la acestea au fost probleme pe partea de forță, igbt, trafo driver etc...

@mac01 am schema de service (se găsește pe internet ), dar aceasta e limitata, și nu include acest modul hibrid, poate ca se putea construii însa....

@BRANCA Mulțumesc !

 

20210329-084932.jpg

 

20210329-090546.jpg

20210328-170641.jpg

Link to post
Share on other sites

Ohoo...ce-i acolo pe modulul ala.

Ai dreptate... nasoala treaba, mai ales ca n-ai nici schema modulului.

 

Edited by mac01
Link to post
Share on other sites
Acum 3 minute, mac01 a spus:

Ohoo...ce-i acolo pe modulul ala.

Da...ai dreptate... nasoala treaba, mai ales ca n-ai nici schema modulului.

Păcat de el...cum am zis mai sus e "neatins", clientul a dorit sa facă o fapta buna, și sa sudeze o poarta undeva la țara cu zeci de prelungitoare, iar asta ia pus capac.

Pana sa-și  dea duhul ledul de avarie se aprindea încontinuu, însă omul sa încăpățânat sa termine "obligația" la acel prieten.

Invertorul a fost destul de scump la vremea lui, aproximativ 6000 de ron, acum nu mai valorează nimic.

Am avut unul identic, însa l-am vândut anul trecut ca sa cumpăr alte "prostii" , însa nu-mi pare rău la cât sudez eu am altele.

Încerc sa iau legătura cu cei doi clienți la care am mai reparat modelul asta, însa sunt ceva ani (2016, și 2019) poate s-au defectat, și le țin aruncate pe undeva însă slabe șanse.

 

Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, mac01 said:

Acel strat protector...rasina aia sau vopsea...nu se poate indeparta cu un diluant?

E un compound de regula bicomponent, odata intarit devine inert la orice diluant organic. Pe vremuri, topem capsulele tranzitoarelor de putere in capsula de plastic in acid sulfuric incalzit. Procedeu foarte periculos, doar in spatii amenajate strict.  Dupa operatie, ramanea doar ambaza si chip-ul de silicon. Aici nu prea se poate asta, pe asta mizeaza si producatorul probabil, sa-si pastreze schemele folosite, evident sa nu poata fi copiate. Se poate pasiva foarte bine cu un lac transparent, se mai poate asa citii ceva pe acel cablaj, dar aici intentia a fost clara de pastrare a patentului cum se zice.

Edited by digioptic
Link to post
Share on other sites

În cazul de faţă, aş încerca să înlătur mecanic (cu un cuţit bine ascuţit) măcar stratul de pe integrate, apoi dacă sunt lizibile seriile, se pot curăţa pinii lor şi măsura dacă sunt impulsuri şi almentare acolo.

Link to post
Share on other sites

Mulțumesc @validae !, azi mi-am făcut ceva timp, si am identificat prin metoda descrisa de tine integratele de pe modul.

Nu a fost prea complicat, am folosit alcool izopropilic la maxim, si cu spatula oțelita am înlăturat stratul acela de rășină.

20210331-112254.jpg

 

Link to post
Share on other sites

Mai mult ca sigur SG-ul este pocnit, nu arata prea bine pe partea de alimentare, si ieșire semnal.

E greu de măsurat in condițiile astea, nu am spațiu, trebuie sa dau jos plăcuta aceea, sa curat, sa trag fire, si alte ....

20210331-112417.jpg

Link to post
Share on other sites
La 29.03.2021 la 22:38, adydep a spus:

Daca e același material care era folosit la modulul DPM001TIA din tv-urile Daeeoo,se îndepărtează cu soda caustica.

Cred ca e același drac, însă nu am folosit soda caustica niciodată, si nici nu recomand !

Link to post
Share on other sites

 Soda caustică e f f periculoasă.Manevrată numai cu mănuşi şi obligatoriu ochelari protecţie!O singură picătură în ochi şi s-a terminat vederea!!Ph-ul în zona oculară este slab acid,de asta sunt periculoase bazele.Şi varul poate da arsuri urâte la ochi.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines