Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
vigu34

Ce condensatoare pot folosi?

Recommended Posts

Buna ziua! As dori un sfat de la colegii mai priceputi. M-ar interesa daca in cazul schemei atasate condensatoarele C906=1uF/50V si C907=1uF/50V(bipolar) s-ar putea inlocui cu condensatoare cu film (poliester sau polipropilena) la aceeasi valoare respectiv 1uF. Ma intereseaza strict in cazul acestei scheme de protectie. Pentru condensatorul C902=220uF/6,3V as avea posibilitatea sa folosesc Nichicon Low Leakage sau Panasonic Bipolar ambele optiuni 220uF/25V. Orice sugestie este binevenita. Va multumesc!:)907455297_Sansuiprotectie.thumb.jpg.026f65a4499af75ea4ac4904bc4c331b.jpg

Link to post
Share on other sites

Se pot folosi condensatorii cu film, dar gabaritul celor cu film e mai mare ; cel mai bine e sa inlocuiti condensatorii (defecti) cu condensatori noi, la tensiune mai mare (ex.: in loc de 50v, folositi de 63v).

Ne puteti spune motivul inlocuirii ?

Succes.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@ex.escu Multumesc pentru raspuns. Ajut un prieten care este foarte hotarat sa restaureze un amplificator mai vechi. A decis sa schimbe condensatoarele electrolitice. Stiu ca referitor la schimbarea condensatoarelor este o dezbatere la fel ca cea intre vaccinisti si antivaccinisti. In cazul celor doua condensatoare C906, C907 de 1uF/50V si avand in vedere topologia schemei nu stiam sigur ce ar fi mai bine. Exista condensatoare cu film (poliester WIMA) cu valori de 1uF si chiar mai mari care au distanta intre terminale de 5 mm si nu sunt foarte voluminosi. Ce ati recomanda pentru condensatorul C902=220uF/6,3V dintre Nichicon Low Leakage sau Panasonic Bipolar ambele optiuni 220uF/25V?

Edited by vigu34
Link to post
Share on other sites

Se poate folosi pentru C902 un condensator electrolitic ,polarizat, ca in schema, in cazul Dvs. Nichicon; nu e nevoie de performante deosebite, se pot incerca si cei de la Samwha, Jamicon, sunt mai ieftini, preferabil la 105 grade C.

Succes.

Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

In cazul de fata, in circuitul de protectie, intr-adevar s-a optat pentru fiabilitate "fara moarte" :). Am intrebat despre condensatorul de C902=220uF pentru ca exista posibilitatea de a alege. Stiu ca nu influenteaza sunetul. Probabil voi opta pentru o solutie Long Life 10.000 de ore. Cei de 1uF/50V probabil WIMA 1uF/50V DC. Pentru acest proiect, pastrand totusi limitele decentei, nu sunt constrangeri financiare in alegerea componentelor(cel putin in studiul de fezabilitate, cred eu). Este vorba de un Sansui AU7500. Va multumesc pentru ajutor!

Edited by vigu34
Link to post
Share on other sites

Acum nici schimbari exagerate in unele zone din aparat nu are rost sa faceti, pt ca intotdeauna crapa cel mai slab sau cel mai solicitat element.

Tineti seama ca urcarea tensiunii nominale a condensatorilor cu 2-3 trepte le prelungeste viata cu multi ani.

Fata de alegerea unui condensator "etern"  intr-o pozitie total necritica,  mult mai important ar fi sa verificati nivelul de incalzire al componentelor din zona de alimentare. Poate trebuie schimbate unele rezistente cu altele de putere mai mare, poate sunt diode coapte de la ani si ani de fierbinteala.

De ex AU-777A are niste R de 3W care si puse de 5W se incing excesiv. A fost nevoie sa le pun de 10W,  distantate de cablaj pe inele ceramice.

https://imgur.com/a/8Z9bExl

https://imgur.com/eBdVwVC

 

Link to post
Share on other sites

Asa cum zic si colegii de mai sus nu e nevoie de componente deosebite .

Ce poti sa faci :

Vechile condensatoare erau mai mari in dimensiuni deci mai bine cauti niste condensatoare care sa se potriveasca frumos cu aceleasi dimensiuni  iar distanta intre terminale sa fie aceiasi ca sa stea frumos pe placa (nu in aer) .

Cele noi (cu aceleasi dimensiuni) sigur o sa le gasesti cu caracteristici mai bune (voltaj,longlife) si arata mai "original" ca sa zic asa.

Link to post
Share on other sites

Oriunde întîlnesc electrolitici de valori mici (0,1...10uF) înlocuiesc cu Wima seriile MKS. Cei cu 50V tensiune de lucru sînt chiar mici în gabarit şi ieftini, o diferenţă în plus e dată de toleranţă, cei cu 5% sînt cu cîţiva bani mai scumpi. Singura problemă e aprovizionarea, dispar rapid.

Ptr cond de 220uF eu aş folosi unul polarizat seria Muse de la Nichicon, au ESR mic. Atenţie deosebită ptr cond de 47uF nepolarizat, acolo merge tot unul nepolarizat din seria Muse. Atenţie şi la trz din schemă, alterarea lor după 45 de ani e evidentă dacă căderea de tensiune pe trz releului e mai mare de 0,1V. De regulă scade beta o dată cu apariţia zgomotelor bizare. Nu e cazul în protecţie ca în preamplificatoare, dar efectele sînt aceleaşi.

Edited by zal
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines