Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
icar

Amplificator PP cu 6P14P

Recommended Posts

Am primit, prin bunavoita lui Viobio si Franzm (multumiri si pe aceasta cale), un set de lampi rusesti,  6J32, 6N1P si 6P14P, cu care vreau sa construiesc amplificatorul de mai jos:

ampli_vio_4_final.thumb.jpg.624bcf3e80dd5f5c5c126ef63e7fc85f.jpg

Prin amabilitatea lui Franzm (multumiri) am reusit sa intru in posesia unor trafuri de iesire, potrivite pentru aplicatia de mai sus.

Am deschis acest topic, pe de o parte, pentru a arata evolutia constructiei, WIP, cum spun modelistii, si, pe de alta parte, de a pune initrebarile atunci cind dau de greu ( a se citi "lipsa de cunostinte"). Am adunat piesele necesare, a mai ramas traful de retea si sasiul.

Si, daca tot am inceput, sa... incepem cu problema nr1. Din calculele mele, curentul anodic consulat de un amplificator fi cam 72 mA, deci 144 mA in total. Pentru redresare, vreau sa folosesc lampa, EZ81. Din pacate curentul nominal redresat este, conform catalogului, 150 mA, deci cam la limita a ce am nevoie.  M-am gindit sa folosesc doua alimentatoare separate, cu cite un EZ81 fiecare. Nu prea imi suride. Sigur, ar fi solutia ultilizarii unei lampi de tipul 5T4 (t nu ț, 5ț4 are 125 mA), 5U4, 5X4-G sau 5AW4, un curentin jur de 225 mA, numai ca nu stiu de unde s-ar procura asa ceva. Acum, dupa acest preambul, vine si intrebarea: as putea folosi doua EZ81, legate in paralel? Adica asa:

redresor.thumb.png.b63ba716165ac465a9a5d830a6004d43.png

 

Multumiri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Daca tot sint doua EZ-uri eu as duce unul pentru A(B) iar celalalt pentru A'(B') iar intre anodul EZ si primul condensator as pune cite un drossel sau unul cu doua infasurari.

Dezavantaj ar fi o tensiune mai mare in secundarul trafo.

Link to post
Share on other sites

Da, asta era solutia initiala, cum am scris mai sus. Practic cu cite o alimentare pe fiecare canal. Asta ar fi insemnat doua drosele, deci materiale mai multe si grele.

Acum 1 oră, RockDok a spus:

intre anodul EZ si primul condensator

Cred ca ati vrut sa ziceti catod.

 

 

Link to post
Share on other sites

La 22.03.2021 la 17:23, icar a spus:

curentul anodic consulat de un amplificator fi cam 72 mA,

 

1 oră în urmă, icar a spus:

Pai schema nu este in clasa A?

Nu prea pare clasa A, ca ar trage curent mai mare....

Material util (scris de ingineri, nu foarte audiofil...): https://drive.google.com/file/d/1GHo0eNd4scKcjZyuN4dHoUzvIIfHDY8g/view?fbclid=IwAR3E4WB6faeF9Ynvoh_RWBaTSEQvdpbuStETO8mc5dzzHwHL55eGRpdtW58

Edited by d2134
Link to post
Share on other sites

Mda, am deschis acest topic pentru ajutor, se vede treaba ca ma incurc mai tare.

2. Am gresit sau nu estimarea cutentului consumat de un canal? Daca da, care ar fi curentul real consumat si de ce?

Link to post
Share on other sites

Eu am calculat traful pentru 150 mA, pe inalta, deci e acoperitor. Multumiri.

3. Nu am gasit un traf de retea adecvat, asa ca va trebui bobinat. Tolele le am, 17,6 cm^2, nu am, insa, cu ce bobina, nema masina, nema sirma. Sa zic ca in privinta sirmei o rezolv cumva, cumpar, dar sa bobinez 5000 de spire din mina, nu-mi prea vine. Am inteles ca domnul Petra, ar bobina trafuri. Imi puteti sugera o modalitate de a lua legatura cu dinsul?

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines