Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lessons to be learned


Recommended Posts

Acum citeva zile mi-a picat rooterul de 1Gbit lan. L-am inlocuit temporar cu cel vechi de 100Mbiti si l-am luat la puricat.

Are 2 cip-uri mari (la care le-am pus acum ceva timp radiatoare pt ca nu aveau), o memorie, doua cip-uri wireles (2.5G si 5G) si inca citeva integrate.

Se alimenteaza cu 12V extern si are intern 2 surse SMPS mai mari, un LDO pt memorie si inca o sursa SMPS cu un cip SOT23/6 plasata exact linga unul dintre procesoare.

Am verificat cu osciloscopul riplul de tensiune pe fiecare sursa. Riplul era de 20-30mV sau mai putin la toate sursele cu exceptia sursei realizate cu integratul SOT23/6 unde era de peste 500mV la o tensiune de iesire de 3.3V. Sursa functiona pe 1Mhz.

Am scos condesatorul si l-am masurat.

Avea 468uF (marcat 470uF) si ESR de 86mΩ. Deci conform masuratorii era OK.

L-am luat la servici si l-am masurat cu un VNA, intre 10Hz si 10Mhz. Masuratoarea a aratat ca rezonanta condesatorului era pe la 300Khz. Peste 300Khz el nu mai putea sa filtreze nimic.

Am plasat pe spatele placii 3 condesatoare ceramice de 10uF si masurat cu osciloscopul riplul a scazut de la peste 500mV la mai putin de 20mV. Condesatorul original a fost lipit inapoi chiar daca nu mai functiona bine.

Instalat inapoi, rooterul functioneaza perfect.

 

La ce vreau sa atrag atentia aici ?!?

Vreau sa atrag atentia la faptul ca masurarea capacitatii si ESR-ului unui condesator (asa cum se practica printre depanatori e pe forum) nu ajuta foarte mult si, daca nu se masoara cu un osciloscop riplul de tensiune, se pierde mult timp aiurea cautind defectiuni care nu exista iar defectiunile existente pot trece neobservate. 

 

Am spus de mai multe ori pe forum ca metoda corecta de gasire a condesatorilor de filtrare cu probleme este sa masori riplul cu osciloscopul dar se pare ca si cei care chiar au osciloscop nu stiu/vor sa-l foloseasca asa cum trebuie la depanare.

 

In cazul meu daca nu foloseam osciloscopul as fi zic ca acel condesator este bun si nu as fi gasit si rezolvat problema. 

 

Link to comment
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Acesta a fost un caz deosebit amplificat de un viciu de fabricaţie, dar câte surse în comutaţie obişnuite ai găsit care funcţionează la 1MHz ? La surse smps de câteva zeci de kiloHertzi ESR-ul condensatorului ar fi fost OK, dar pentru frecvenţa aia producătorul trebuia să compenseze cu capacităţi mici în paralel, cum a scris şi colegul mai sus...

Lecţia de învăţat e ca la surse din astea mai deosebite, ESR-ul să fie testat şi cu osciloscopul.Sau în cazuri când condensatorii par OK şi totuşi ceva nu e în regulă...

Link to comment
Acum 25 minute, Spitfire a spus:

In mod normal, producatorul ar fi trebuit sa puna in paralel cu acel electrolitic un ceramic de 220-470nF, dar...costul total de productie.

 Sint mai multi condesatori ceramici prin zona. Nu am stat sa verific daca sint toti buni sau care este cu probleme.

Erau prea multi ca sa-i verific pe toti si nu am cautat sa identific exact care erau pusi pe alimentarea respectiva. A fost o depanare rapida (daca eliminam analiza detaliata a condesatorului) asa cum este necesar intr-un atelier service.

 

@validae ai ramine uimit sa vezi cit de raspindite sint sursele ce lucreaza pe frecvente ridicate, mai ales in echipamentele IT moderne (laptopuri, notebook-uri etc).

Edited by sesebe
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines