Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Florin Munteanu

Probleme imprimantã

Recommended Posts

Salut. Încerc sã repar o imprimantã hp4500 pentru a cãpãta un pic de experiențã. Când dau comanda de printare se inițiazã comanda dar nu trage paginile. Rola care trage paginile nu se invârte dar în schimb se învârt rolele de la ieşire. Am desfãcut-o un pic şi am vãzut cã rolele de ieşire sunt cuplate cu rolele care trag paginile prin nişte roți dințate. Sã nu-mi spuneți cã derapeazã rola care trage paginile fiindcã m-am uitat şi am vãzut cã nu se învârte deloc. Nici sã mã trimiteți la service, fiindcã imprimanta a fost refuzatã de toate servisurile din localitate. Vã mulțumesc anticipat.

Link to post
Share on other sites

Din ce localitate esti? A fost refuzata pentru ca (si) imprimantele au devenit consumabile si nu prea se mai repara, piesele sunt foarte scumpe fix ca sa iti cumperi alta, iar in general atunci cand este dusa o rotita  de 2 lei, ei iti asigura ca parte de service tot mecanismul imprimante care costa cat alta imprimanta noua.

 

Cum se manifesta imprimanta mai exact? Initial ea sta in ready, tu dai print, ea incearca sa traga hartie si dupa cateva incercari iti da eroare de paper jam ? Daca spui ca rola nu patineaza inseamna ca a cedat o rotita de plastic ( crapatura fina, nu se vede usor cu ochiul liber, efectiv cand este in sarcina arborele / axul  patineaza in ea ). 

 

Imprimantele de generatie relativ noua aveau o problema similara, din cauza ca foloseau un singur motor atat pentru hartie cat si pentru service station. Acum 20-25 de ani HP-ul faceau cele mai fiabile imprimante din seria deskjet (Hp DeskJet 610, 640, 940, 1220), fix la fel si cele cu laser ( gen Laserjet 1200 ), acum TOTI le fac pentru unica folosinta indiferent de marca si de model.

Link to post
Share on other sites

Sunt din zona Bârladului. Vreau sã o repar eu aşa din plãcere fiidcã oricum nu vrea nici un service sã o repare. În momentul când dau comanda de printare chiar dacã îi pun paginile unde trebuie, nu le trage. M-am uitat atent, rola care ar trebui sã tragã foile nu se învârt dar în schim se învârt doar rolele care expulzeazã paginile afarã. Am desfãcut-o un pic şi am vãzut cã toate rolele sunt conectate intre ele printr-un mecanism de roți dințate de plastic. Ceia ce nu ştiu eu sigur şi doresc sã aflu este dacã in timpul printãrii rolele trebuie sã se invârtã toate odatã, atat cele care trag paginile cât şi cele care dau afarã paginile. Când am desfãcut-o am încercat sã invârt cu mâna rotițele care acționeazã rolele de expulzare a paginilor şi am observat cã cele care trag paginele nu se învârt şi ele odatã cu celalte, si nu ştiu dacã e normal având în vedere cã sunt interconectate între ele şi sunt dependente de acelaşi motor. Mulțumesc pentru rãspuns.

Link to post
Share on other sites

Mecanismul care trage foile, la majoritatea imprimantelor, se cuplează prin intermediul unui mic electromagnet. Verifică dacă miezul electromagnetului se mișcă greu sau este blocat. Mai verifică și dacă roțile pe care electromagnetul le cuplează nu au dinți rupți. Unele imprimante au 2 electromagneți. Unul pentru mecanismul care trage foile și altul pentru mecanismul de la cuptor.

Mai sunt și imprimante la care mecanismul care trage foile se cuplează prin invartirea motorului o tură înapoi dar astea sunt rarități.

Link to post
Share on other sites

Problema este cã atunci când dau comanda de printare nu vrea sã tragã paginile şi zice cã nu are hârtie. Oare are senzorul pentru pagini chiar la intrare? Am observat cã in locul unde bag paginile are douã role. Una în partea dreaptã conectatã la nişte roți dințate şi una în partea stângã care nu pare sã fie liberã, neconectatã la nici o roatã dințatã. Sã fie acela senzorul şi sã fie defect?

Link to post
Share on other sites

Verifică în primul rând dacă imprimanta nu are hârtie blocată pe traseul de alimentare.De asemenea dacă indică o eroare de alimentare/blocare a hârtiei.Vezi dacă dantura vreunei roţi nu are dinţi lipsă.Eu am păţit recent o problemă similară, nu trăgea hârtie şi verificând traseul am găsit o monedă de 5 Bani căzută în compartimentul tăvii de hârtie, acea monedă împiedica suportul hârtiei să basculeze.

Link to post
Share on other sites

Cele mai multe imprimante cu jet au senzorul de hârtie înainte de locul pe unde trec capurile de printare. Dar la astea mecanismul care ia foile pornește și dacă într-un anumit timp foaia de hârtie nu ajunge la senzorul de hârtie, imprimanta se oprește și dă lipsă hârtie sau hârtie blocată pe traseu.

Dacă imprimanta nu pornește deloc mecanismul care ia foile, ori are un defect mecanic sau electronic, ori are senzare senzor de hârtie. Senzorul e sub forma unei pârghii mici de plastic care e apăsată de marginea din spate a foii de hârtie. Pârghia e apăsată doar dacă foaia de hârtie e introdusă complet. Pârghia obturează un optocuplu. Dacă cineva a curățat imprimanta în locul unde se pun folie e posibil să fi îndoit sau chiar să fi rupt pârghia de plastic.

 

Link to post
Share on other sites
Acum 5 ore, kinderu56 a spus:

 

  

cam de aici pare a fi problema 

Mecanismul din filmuletul asta este intreg? Oricum, problema ta este in partea dreapta a imprimantei, studiaza atent toate sistemele mecanice de acolo.

Link to post
Share on other sites

 Dar la astea mecanismul care ia foile pornește și dacă într-un anumit timp foaia de hârtie nu ajunge la senzorul de hârtie, imprimanta se oprește , asta este valabil si pentru lasere este acelasi principiu 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines